x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elena Băsescu urcă pe pile în statisticile PE

Elena Băsescu urcă pe pile în statisticile PE

de Adriana Duţulescu    |    10 Mar 2010   •   00:00
Elena Băsescu urcă pe pile în statisticile PE
Sursa foto: Dominique Faget/Afp/Mediafax

Elena Băsescu este unul dintre cei mai activi europarlamentari români, conform statisticilor de pe site-ul Parlamentului European (PE). Liderii PD-L din PE renunţă la propria promovare pentru a-i face loc mezinei prezidenţiale.



Potrivit unor surse din PE, greii PD-L renunţă ei înşişi la luările de cuvânt în plenul Parlamentului pentru a-i face loc mezinei prezidenţiale. În activitatea unui eurodeputat este foarte important să ia cuvântul în cadrul dezbaterilor, având la dispoziţie luările de cuvânt pe marginea rapoartelor aflate pe ordinea de zi sau acel discurs de un minut pe probleme politice importante.

Lista doritorilor să se înscrie la cuvânt este însă foarte lungă, în mod normal, fiecare din cei 785 de membri dorind să fie văzut la microfon. Listele de vorbitori sunt aprobate de chestorul de şedinţă şi, în cazul rapoartelor, de liderul grupului politic din care face parte eurodeputatul.

INTERVENŢII LA VÂRF
Astfel, potrivit surselor citate, liderii grupului europarlamentarilor PD-L intervin pe lângă liderul popularilor pentru a-i aproba Elenei Băsescu luările de cuvânt. Mai mult, pentru a o ajuta, renunţă ei să se mai înscrie la luările de cuvânt, astfel încât ea să aibă mai multe şanse să fie acceptată. "E o mare bătălie pe luările de cuvânt în plen şi se aranjează cu liderul de la PPE, dacă sunt cât mai puţini doritori să ia cuvântul din partea PD-L, ea este favorită. Asta contează foarte mult pentru punctaje şi ea primeşte dreptul la discurs tot timpul", au explicat sursele citate.

De altfel, pe site-ul Parlamentului European se poate vedea cu uşurinţă că Elena Băsescu este campioana grupului PD-L la capitolul activitate în plen, cu 20 de discursuri susţinute în cadrul dezbaterilor. Şi nu numai că vorbeşte foarte des în plen, ci abordează şi subiecte extrem de complicate, ca, de exemplu "proiecte de investiţii în infrastructura energetică în cadrul comunităţii europene", "Cooperarea administrativă în domeniul fiscal", "Noul plan de acţiune al UE pentru Afganistan şi Pakistan" etc.

Prin comparaţie, prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan figurează în statistici cu 6 luări de cuvânt în cadrul PE, Monica Macovei cu 8 luări de cuvânt, iar Traian Ungureanu cu 5. Doar Cristian Preda este mai activ decat Elena Băsescu, el luând cuvântul de 29 de ori până acum, dar de cele mai multe ori pe teme mai puţin relevante, ca situaţia din Birmania sau Madagascar.

TRU ŞI MACOVEI, ODE LUI BĂSESCU ÎN PE
În afară de împingerea Elenei Băsescu sub luminile rampei de la Bruxelles, eurodeputaţii PD-L s-au remarcat în activitatea Parlamentului European prin elogiile aduse de la microfonul PE preşedintelui Băsescu, singurii eurodeputaţi care mai simt nevoia să îşi laude şeful politic fiind subalternii lui Berlusconi. Traian Ungureanu a luat cuvântul la 4 ianuarie pentru a omagia decizia lui Traian Băsescu de a aproba participarea României la sistemul antirachetă american.

Colega lui Ungureanu, Monica Macovei, a ţinut şi ea, în singurul discurs de un minut susţinut în plen, să îi pârască pe cei de la PSD atunci când au ieşit de la guvernare în octombrie 2009. "În octombrie 2009, Partidul Social Democrat a părăsit Guvernul. Opoziţia nou-creată a demis Guvernul printr-o moţiune de cenzură, a respins prima propunere de guvern şi a refuzat să participe la negocieri pentru formarea unui guvern.

Prin urmare, obligaţiile asumate de România faţă de Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI, o dată cu contractarea unor credite, nu pot fi îndeplinite. Iată care este motivul pentru care ne aflăm în situaţia în care o parte din angajamentele asumate privind reforma statului nu pot fi îndeplinite în termen", a spus Macovei.

×
Subiecte în articol: politic