x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Emil Boc plimbă lista remaniaţilor între PDL şi Palatul Cotroceni

Emil Boc plimbă lista remaniaţilor între PDL şi Palatul Cotroceni

de Gabriela Antoniu    |    31 Aug 2010   •   00:00
Emil Boc plimbă lista remaniaţilor între PDL şi Palatul Cotroceni
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Premierul s-a întâlnit ieri cu liderii partidului şi cu preşedintele Traian Băsescu.



Grupurile parlamentare ale PDL se vor întâlni în această după-amiază la Parlament cu conducerea partidului, unde premierul Emil Boc va prezenta o evaluare a activităţii Guvernului şi a miniştrilor.

Ieri, mai mulţi lideri din condu­cerea PDL s-au reunit la Palatul Victoria, pentru a discuta cu premierul Emil Boc înaintea noii sesiuni parlamentare şi a analiza activitatea membrilor Guvernului, pe care premierul o va prezenta miercuri grupurilor parlamentare demo­crat-liberale. Printre liderii prezenţi la Guvern s-au aflat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, mai mulţi miniştri şi lideri din teritoriu ai PDL. După reuniunea de la Guvern, premierul şi liderii PDL s-au dus la Cotroceni pentru a discuta cu şeful statului.

Lista "remaniabililor" cuprinde minimum cinci miniştri, maximum nouă. Surse guvernamentale au declarat pentru Jurnalul Naţional că sunt vizaţi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, Sebastian Vlădescu (Finanţe), Radu Berceanu (Transporturi), Mihail Dumitru (Agricultură), Daniel Funeriu (Învăţământ), Gabriel Sandu (Comunicaţii) sau Cseke Attila (Sănătate). Potrivit aceloraşi surse, în locul lui Mihail Dumitru la Agricultură ar urma să fie propus Valeriu Steriu, plecat din PSD la UNPR, dar care va fi asumat de PDL, după mo­delul Gabriel Oprea.

Astăzi expiră termenul dat miniştrilor Cabinetului Boc de şeful statului în iunie la Snagov. El le dădea atunci 60 de zile membrilor Cabinetului Boc ca să arate ce pot, să implementeze măsurile de actualitate şi să înceapă reforma. "Vorbim după 1 septembrie şi miniştrii care nu-şi fac trea­ba o să plece", spunea atunci Băsescu. Şeful statului a reluat avertismentul dat miniştrilor la începutul acestei luni, într-un interviu la TVR. "La 1 septembrie mă voi ţine de cuvânt şi va fi analiza pe care o facem grupuri parlamentare cu Guvernul, pentru că, până la urmă, un Guvern stă dacă este susţinut de parlamentari", a spus Băsescu. În plus, el a sugerat miniştrii pasibili de remaniere, criticându-i pe acei membri ai Guvernului care s-au grăbit să anunţe creşteri salariale în 2011. "Nici nu se încheiaseră ecourile conferinţei de presă (n.r. - a FMI) şi deja aveam anunţuri ale membrilor Guvernului cum vor mări salariile în 2011", a spus preşedintele, dar fără să facă nominalizări. Era vorba despre ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care declarase că fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 de posturi din sistemul public, permite o creştere salarială medie de peste 10%, pentru care rămâne însă de stabilit cum va fi distribuită, în baza sistemului unitar. El a fost susţinut la scurt timp de ministrul Economiei, Adriean Videanu, care a declarat că salariile din sistemul bugetar ar putea reveni începând de anul viitor, în trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%.  

La începutul acestei săptămâni, deputaţii PDL Mihail Boldea şi Valeriu Tabără dădeau publicităţii propriile liste cu remaniabili. Boldea declara că ar trebui remaniaţi miniştrii Mihai Şeitan, Sebastian Vlădescu, Mihai Dumitru, Gabriel Sandu, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, ameninţând că va vota moţiunea PSD pe agricultură dacă nu se face remanierea. "La 1 septembrie trebuie să se prezinte o anumită situaţie cerută după întâlnirea de la Snagov şi evaluarea din această vară şi mai mult ca sigur că o astfel de remaniere se va face. Printre cei vizaţi ar putea fi cei care au fost ţintele presei şi ale conducerii PDL, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor", a spus la rândul său Valeriu Tabără.

De altfel, premierul Emil Boc le-a spus luni seară celor prezenţi la şedinţa conducerii PDL că după ce va prezenta grupurilor parlamentare ale partidului raportul de evaluare a miniştrilor va asculta punctele de vedere şi, după o consultare cu preşedintele, va veni cu propuneri legate de componenţa Cabinetului. Surse din PDL au declarat pentru Mediafax că premierul a făcut aceste precizări după ce a fost întrebat de unii reprezentanţi ai PDL ce se va întâmpla din punct de vedere instituţional după ce şeful Guvernului va prezenta raportul în faţa parlamentarilor democrat-liberali.

×
Subiecte în articol: politic