x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană: Dacă moţiunea trece, Băsescu nu mai poate refuza unei majorităţi dreptul să formeze Guvernul

Geoană: Dacă moţiunea trece, Băsescu nu mai poate refuza unei majorităţi dreptul să formeze Guvernul

14 Iun 2010   •   00:00
Geoană: Dacă moţiunea trece, Băsescu nu mai poate refuza unei majorităţi dreptul să formeze Guvernul
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spune că PSD şi PNL ar trebui să ofere o altă opţiune de guvernare cetăţenilor, înainte de 2012 şi a opinat că, dacă Guvernul Boc va fi demis, preşedintele Băsescu nu mai este "în situaţia" politică de a refuza dreptul unei majorităţi să formeze Cabinetul, scrie NewsIn.

"Eu ştiu cum a trecut moţiunea din toamna trecută, atunci a existat o majoritate explicită. Am venit cu o moţiune de cenzură pentru a pregăti o nouă guvernare. Şansa pe care moţiunea de toamna trecută a avut-o faţă de actuala moţiune era că se ştia, de bine, de rău care este pasul politic următor după căderea Guvernului. Şi aici şi PSD şi PNL au obligaţia de a da un răspuns puţin mai clar, poate nu până marţi, poate în perioada următoare. Din punct de vedere al ecuaţiei politice cred că opoziţia trebuie să dea un răspuns mai coerent: ", a declarat Mircea Geoană duminică seara.

Geoană a opinat că există o şansă "corectă ca moţiunea" să treacă, subliniind însă că şansele acesteia ar fi fost mai mari dacă ar fi existat un efort clar de construcţie a unei majorităţi explicite pentru după eventuala cădere a Guvernului. Geoană a subliniat şi că, din punct de vedere al mult disputatului termen pentru dezbaterea şi votul Constituţiei, primul ministru nu ar avea nicio cale legală de recurs în cazul în care Parlamentul se va exprima, majoritar, în favoarea moţiunii.

"Mesajul că vom avea o majoritate abia după 2012 este alt element de vulnerabilitate. Din punct de vedere politic este corect, dar din punct de vedere practic, al credibilităţii, cred că în acest moment se joacă credibilitatea viitorilor lideri ai României, şi aici nu mă refer la preşedinţii celor două partide, mă refer dacă există cineva capabil să facă alt fel de guvernare", a precizat Geoană.

Fostul preşedinte al PSD a opinat că, oricum, actuala majoritate este "în descompunere", ea urmând a lăsa loc, până la finalul anului, unei alternative. "Această majoritate este oricum în descompunere, întrebarea este dacă se descompune până marţi.(...) Din punctul meu de vedere acest guvern este plecat oricum de la putere, că este marţi, că este în septembrie, că este în decembrie cel mai târziu, (...) în câteva luni de zile vor fi create premise pentru o nouă majoritate în Parlamentul românesc. Problema pe care cred că o avem este dificultate de a prezenta opiniei publice la modul serios, credibil, o alternativă la cei care guvernează astăzi, pentru că absenţa unei soluţii alternative care nu se poate crea în Parlamentul de astăzi în absenţa unei alianţe PSD-PNL, nu există altă variantă", a spus Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a subliniat că, dacă s-ar reuşi crearea unei alte majorităţi în actualul Parlament, şeful statului nu ar mai fi în situaţia de a o respinge, aşa cum a făcut când PSD şi PNL au venit cu propunerea de a susţine un Guvern condus de Klaus Johannis. "Astăzi aş îndrăzni să spun că astăzi dacă s-ar forma o astfel de majoritate preşedintele Băsescu nu mai este în situaţia publică şi politică să mai refuze unei noi majorităţi crearea unui Guvern al unei majorităţi diferite, care evident se naşte astăzi în jurul PSD şi PNL. Se poate ajunge acolo? Dacă pică Guvernul marţi intrăm într-o logică în care probabil domnul Băsescu are un guvern de rezervă pe această majoritate, îndrăznesc să fac o prognoză politică, că undeva spre iarna acestui an, începutul anului viitor vor exista condiţiile pentru crearea unei noi majorităţi", a explicat Geoană.

Pe de altă parte, dacă moţiunea PSD nu ar trece, chiar Guvernul actual are variante de rezervă pentru a potoli presiunea publică creată de măsurile impopulare asumate: o restructurare a Guvernului şi, mai târziu, schimbarea lui Emil Boc. Cu toate acestea, a arătat Geoană, dacă opoziţia ar reuşi să se coaguleze într-o majoritate, ar putea prelua guvernarea înainte de 2012. "Este o poziţie pe care PSD nu o îmbrăţişează, eu fac o descriere generală, PSD a luat o decizie să nu intre la guvernare până în 2012", a precizat însă Geoană, adăugând că este, totuşi posibil, ca această decizie să fie revizuită.

"Decizia partidului a fost unanimă la momentul respectiv, e posibil ca evoluţiile din societate să determine o schimbare care să ducă la modificarea acestei poziţii în care s-a spus: Este o variantă politică dar mi-este greu să o văd fezabilă. Este greu să vezi un Parlament plecând acasă", a spus liderul PSD.

Geoană a continuat să sugereze că o coagulare a opoziţiei ar trebui să se producă în următoarele şase luni, arătând că există o nevoie a opiniei publice de a avea o alternativă la Guvernul Boc înainte de 2012.

"Cine va reuşi să introducă în politica românească un pic mai multă cinste şi trasparenţă, acei oameni vor putea să reinventeze politica românească, oameni care să propună un alt model de dezvoltare vor fi marii câştigători. Teama mea este că această criză va trece peste noi fără rezultatele unei introspecţii necesare a acestor douăzeci de ani, mi-e teamă că vom merge în continuare autişti mai departe, dar nu vreau să dau o senzaţie că totul este căzut în România şi că tot ce înseamnă politică românească este de aruncat la gunoi şi toţi politicienii trebuie mitraliaţi în piaţa publică, pentru că în clipa respectivă trecem în partea cealaltă", a precizat social-democratul.

Geoană a mai explicat că o altă problemă a actualei guvernări este că nu va putea ridica măsurile de austeritate la finalul anului, pentru că România nu s-ar încadra în condiţiile asumate pentru anul viitor, şi anume un deficit de 4,4%. "Nu există pe cifrele de astăzi nicio posibilitate ca aceste măsuri să fie întrerupte la 31 decembrie 2010, sunt zero la sută şanse ca la 1 ianuarie să se spună: < Revenim la situaţia anterioară>. Ar trebui să spună mai cinstit că aceste măsuri vor ţine cel puţin spre 2011, 2012 până când eventual economia îşi va reveni", a spus el.

×
Subiecte în articol: politic