x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană loveşte cu excluderi

Geoană loveşte cu excluderi

de Adriana Duţulescu    |    25 Ian 2010   •   00:00

Mircea Geoană contraatacă din munţi: Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Mădălin Voicu zboară din PSD. Urmează Miron Mitrea. Cristian Diaconescu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia partidului.

Comitetul Executiv al PSD care are loc astăzi, la Palatul Par­lamentului, se anunţă a fi o şedinţă tumultuoasă a so-cial-democraţilor, după ce, în acest week-end, partidul a avut parte de multă acţiune. Vineri şi sâmbătă, la Poiana Braşov, Mircea Geoană i-a adunat pe şefii de filiale care îi sunt încă fideli şi a pus la cale o strategie de atac la adresa adversa­rilor, prin organizarea rapidă a Congresului, cel târziu la 21 februarie, astfel încât contracandidaţii săi la funcţia de preşedinte al partidului să nu aibă timp să se organizeze.

În acelaşi timp se vor opera şi câteva excluderi din partid. Chiar astăzi, Marian Vanghelie va propune în cadrul CEx exclude­rea din PSD a liderilor grupului de la Cluj, Ioan Rus şi Vasile Dâncu, dar şi excluderea deputatului Mădălin Voicu, un apropiat al lui Miron Mitrea. Vanghelie a declarat sâmbătă că va cere excluderea clujenilor, pentru că "sunt vânduţi lui Băsescu". De altfel, la reuniunea de la Poiana Braşov, la care au participat 38 de şefi de organizaţii ale PSD, s-au adus critici dure la adresa liderilor grupului de la Cluj şi a lui Miron Mitrea, dar şi la adresa lui Cristian Diaconescu şi a lui Victor Ponta, toţi aceştia fiind suspectaţi, potrivit unor surse parti­cipante la discuţii, că "fac jocul lui Traian Băsescu".

Sursele citate susţin că, potrivit strategiei stabilite la Poiana Braşov, se va cere şi excluderea lui Miron Mitrea din partid, în paralel cu alte acţiuni menite să-i anihileze pe adversarii lui Mir­cea Geoană. Acelaşi Vanghelie, susţinător vehement al actualului preşedinte al PSD, a ţinut să avertizeze, în cadrul dis­cu­ţiilor de la Poiana Braşov, că la Congres "va spune cine din jurul lui Geoană se face vinovat de eşecul alegerilor, cine a muncit şi cine nu, cine a luat bani şi cine a făcut potecă la Cotroceni".

Şedinţa informală de la Poiana Braşov a stabilit ca alegerile la Congres să aibă loc pe bază de moţiuni, adică cel care candidează la preşedinţia partidului propune în­treaga echipă de conducere. Adunarea convocată de Mircea Geoană l-a iritat însă pe Ion Iliescu. El a declarat că nu a fost invitat la întâlnirea de la Poiana Braşov şi nu ştie ce temei şi ce bază are. "Mi se pare total nepotrivit să se lanseze tot felul de idei la o reuniune restrânsă a câtorva", a spus Iliescu. "Nu am luat decizii aici, ne-am sfătuit. Deciziile vor fi luate în fo­ru­ri­le statutare", a explicat Geoană.


CRISTIAN DIACONESCU ŞI-A ANUNŢAT CANDIDATURA

Reuniunea neoficială de la Poiana Braşov a marcat absenţa unor lideri importanţi ai partidului, ca Viorel Hrebenciuc, plecat se pare la Paris, şi Liviu Dragnea, despre care se spune că se află în continuare în concediu în Brazilia. Cristian Diaconescu a fost invitat la şedinţă, însă a refuzat să participe, apărând în schimb informaţii pe surse că va candida la preşedinţia PSD. Diaconescu a confirmat pentru Mediafax, ieri, că va candida împotriva lui Mircea Geoană, fără amănunte suplimentare.

×
Subiecte în articol: politic