x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul taie banii handicapaţilor

Guvernul taie banii handicapaţilor

de Adriana Duţulescu    |    13 Oct 2010   •   00:00
Guvernul taie banii handicapaţilor
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Guvernul a găsit soluţia pentru salvarea bugetului: taie banii de mâncare şi medicamente ai persoanelor cu handicap. În plus, se elimină abonamentele gratuite la radio şi tv pentru veteranii de război.



Jurnalul Naţional a intrat în posesia unui proiect de ordonanţă de urgenţă la care lucrează Guvernul, proiect care vizează noi tăieri şi abrogări de drepturi acordate unor categorii de persoane. Vizaţi de noile tăieri sunt, aşa cum ne-a obişnuit deja Guvernul Boc, bătrânii şi persoanele cu handicap.

Astfel, Guvernul va tăia indemnizaţiile primite de persoanele cu handicap şi le înlocuieşte cu sume derizorii fixe, după cum urmează: în cazul persoanei cu handicap care nu realizează venituri, va primi o indemnizaţie lunară de 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat şi 35 de lei pentru handicap mediu; în cazul persoanelor cu handicap care realizează venituri, indemnizaţiile se acordă astfel: 205 lei pentru handicap grav, 160 de lei pentru handicap accentuat şi 20 de lei pentru handicap mediu.

Se vor tăia de la 1 ianuarie 2011 şi indemnizaţiile acordate persoa­nelor care îngrijesc handicapaţi, care sunt în prezent de 400 de lei lunar. Conform ordonanţei de urgenţă, asistentul persoanei cu handicap va primi doar 50% din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii şi este obligat să îngrijească două persoane cu handicap. Dacă nu poate îngriji două persoane cu handicap din cauză că are în grijă o persoană singură cu handicap sever, va primi doar jumătate din sumă, undeva în jur de 200 de lei.

În cazul copiilor cu handicap, familiile acestora vor primi un ajutor de 91 de lei pentru copil cu han­di­cap grav, 68 de lei pentru handicap accentuat şi 33,5 lei pentru copii cu handicap mediu. În aceste condiţii, se poate spune că Guvernul condamnă la moarte persoanele cu handicap, copii şi adulţi, având în vedere că nu-şi vor mai putea asigura nici măcar medicamentele de strictă necesitate.

OUG "pentru adoptarea unor măsuri în domeniul social, precum şi pentru modificarea unor acte normative" prevede abrogarea unor texte de lege care acordau ajutoare sociale pentru veteranii de război şi pentru persoanele persecutate politic în regimul comunist. Astfel se elimină scutirea de la plata abonamentului telefonic şi de la plata abonamentului radio-tv pentru veteranii de război, iar persecutaţii politic pierd, pe lângă asta, şi dreptul la gratuitate pe transportul în comun, dar şi la CFR.

Totodată, viitoarea ordonanţă de urgenţă spune că se reduc de la 1 ia­nuarie 2011, cu 25%, indemnizaţiile primite, conform legii, de  persoanele persecutate politic. Foştii deţinuţi politici primesc o indemnizaţie lu­nară între 5 lei şi 13 lei pentru fiecare an de detenţie, deportare sau stră­mu­tare la care a fost silit în perioada comunistă. Şi soţii supravieţuitori ai acestor persoane, care primesc o in­dem­nizaţie de 13 lei, vor suferi ace­eaşi reducere de 25%.

Cu 50% se vor reduce in­dem­ni­za­ţii­le primite de pensionarii din siste­mul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creaţie. Conform le­gii, aceştia primesc o idemnizaţie lu­nară echivalentă cu 50% din pensia aflată în plată. Guvernul îşi îndreaptă însă atenţia şi asupra revoluţiona­rilor, care de la 1 ianuarie 2011 vor pierde 25% din indemnizaţia primită conform Legii 341/2004. Indem­ni­zaţiile respective sunt cuprinse între echivalentul unui salariu mediu pe economie şi a două salarii medii pe economie. Aceeaşi ordonanţă mai spune că în 2011 nu se mai acordă bilete de odihnă de Casa Naţională de Pensii şi nici ajutoare la ieşirea la pen­sie sau la trecerea în rezervă a ca­drelor militare.

Citiţi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului vizând abrogarea unor drepturi ale persoanelor cu nevoi speciale - format pdf

×
Subiecte în articol: politic