x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Harababura Codurilor

Harababura Codurilor

de Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    14 Mai 2009   •   00:00
Harababura Codurilor
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Ieri, în Parlament, s-a jucat leapşa pe Codurile juridice. Pesediştii au zis că vor asumare, mai târziu au cotit-o spre adoptare parlamentară, conducerea Camerelor le-a dat ghies alegând soluţia parlamentară, pentru ca în final pedeliştii să anunţe că Executivul nu a renunţat la asumare.



După ce marţi seară Viorel Hrebenciuc risipise, în urma discuţiei cu Traian Băsescu de la GDS, în­crân­ce­narea PSD de a adoptare a Codurilor juridice în Parlament, ieri s-a reinstalat hao­sul. Ba pesediştii vor asumare, ba nu. Ba se merge pe cale parlamentară, ba pe angajarea răspunderii Guvernului. Ziua a început cu declaraţiile mai-marilor so­cial-democraţi, care dădeau semne că Hrebenciuc nu a greşit când i-a transmis şefului statului că PSD este de acord cu angajarea răspunderii pe codurile civil şi penal.

Mircea Geoană a renunţat astfel la vehemenţa lunilor trecute şi a explicat ieri că asumarea este una dintre variante, dar că trebuie asigurată o lună pentru dez­baterea publică a celor două proiecte.

Până şi categoricul anti-băsescian Adrian Năstase a făcut un pas înapoi, susţinând că Hrebenciuc a încercat un compromis între o soluţie absurdă şi una raţională şi că asumarea răspunderii poate fi o solu­ţie pentru a evita intrarea celor două co­duri într-o procedură parlamentară care ar putea dura prea mult. Ion Iliescu a făcut însă notă discordantă, el de­cla­rân­du-se ca şi înainte în favoarea adoptării Codurilor în Parlament. Iliescu a admis totuşi că asumarea răspunderii re­pre­zin­tă opţiunea politică a Guvernului şi a partidelor de guvernare, dar a avertizat că ar fi un lucru "iraţional, neprofesionist şi nerealist".

E, NU E...
La câteva ore după ce a părut a-i cânta în strună lui Hrebenciuc, Mircea Geoană s-a sucit însă. În urma unei discuţii cu premierul, Emil Boc (acesta comentase că decizia privind angajarea răspunderii va fi luată în coaliţie), şi cu preşedintele Camerei, Roberta Anastase, liderul PSD şi-a exprimat clar dorinţa ca adoptarea Codurilor să fie făcută de Parlament, prin procedură legislativă, având în vedere că proiectele rezultate din comisii sunt diferite de cele depuse de Guvern.

Za­ru­ri­le au fost aruncate în şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului, care au decis în unanimitate soluţia adoptării în Parlament. Astfel, cele două proiecte de co­duri, penal şi civil, vor fi depuse la Senat luni sub formă de iniţiativă legislativă a membrilor subcomisiilor care le-au dezbătut, urmând ca acestea să intre în pro­cesul de adoptare legislativă.



Cu toate aces­tea, lucrurile par să nu fi fost bătute în cuie, pentru că secretarul Camerei, Valeriu Zgonea, a arătat că în discuţiile din Birouri celor prezenţi li s-a transmis in­formaţia potrivit căreia Guvernul este decis să îşi asume răspunderea pe cele două proiecte de coduri rezultate din co­mi­sii, pentru o adoptare rapidă. Potrivit lui Zgonea, ştirea a venit de la unul din pre­şedinţii Camerelor, surse parlamen­ta­re indicând-o pe Roberta Anastase.

Aseară, premierul Boc a declarat că "există toate şansele" ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe Codul Civil şi Codul Penal, o decizie finală urmând să fie luată şi după discuţii cu reprezentanţii societăţii civile.

BĂSESCU RISCĂ ÎNCHISOARE
Deşi susţine cu vehemenţă adoptarea rapidă a Codurilor, şeful statului ar putea fi victima unuia din acestea. Coaliţia "Opriţi Codurile!" l-a acuzat ieri pe "ce­tă­ţea­nul" Traian Băsescu, dar şi pe Iulian Urban, senator PD-L, că încalcă noul Cod penal înainte de intrarea acestuia în vi­goa­re, făcându-se vinovaţi de instigare şi res­pectiv de comunicare de informaţii false, fiind pasibili de o condamnare de până la cinci ani.

"Traian Băsescu cere im­pe­rios preşedinţilor partidelor de gu­ver­nă­mânt şi preşedintelui Senatului să gră­beas­că activitatea parlamentarilor în ceea ce priveşte procedura de urgenţă a vo­tării codurilor, deşi este conştient de faptul că aceste proiecte nu au parcurs proceduri cerute de lege până a ajunge la Parlament", au explicat reprezentanţii coaliţiei.

×
Subiecte în articol: politic codurilor