x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu vrea să instaleze cinci preşedinţi la PSD

Iliescu vrea să instaleze cinci preşedinţi la PSD

de Adriana Duţulescu    |    08 Oct 2010   •   00:00

Preşedintele de onoare al PSD îi vrea pe Năstase, Geoană, Atanasiu şi Dan Mircea Popescu în conducerea partidului.



Congresul extraordinar al PSD, care va avea loc în 16 octombrie la Sala Palatului, va aproba programul de guvernare pe care social-democraţii îl pregătesc pentru eventualitatea adoptării moţiunii de cenzură. Însă miza Congresului este dată de modificarea statutului PSD, restanţă de la ultimul Congres din februarie. După alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte, în partid s-a creat o masă critică la adresa modului în care noua echipă de conducere gestionează strategiile PSD, astfel încât, deşi nu se va deschide o dezbatere legată de un vot de încredere pentru Ponta, există propuneri de modificare a statutului care să îi taie acestuia din putere.

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, este promotorul unei astfel de idei, el propunând înfiinţarea unui nou for de conducere, care să decidă liniile importante ale acţiunilor partidului, înainte ca acestea să intre în discuţia Biroului Permanent de Coonducere. Noul for ar urma să poarte denumirea de Consiliul preşedinţilor şi să fie format din cinci persoane, foşti preşedinţi ai partidului şi preşedinţi ai Consiliului Naţional. Respectiv Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Alexandru Athanasiu şi Dan Mircea Popescu. Surse din conducerea PSD susţin că Ion Iliescu şi-a pregătit pentru Congres şi un discurs critic la adresa activităţii din ultimele luni a social-democraţilor, pe care o consideră "ezitantă", dar şi susţinerea ideii sale privin realizarea unei alianţe cu PNL, ca singura soluţie pentru răsturnarea raportului de forţe din acest moment de pe scena politică.

Dacă preşedintele de onoare al PSD doreşte ca puterea actualului şef al partidului să fie retezată prin Consiliul celor cinci preşedinţi, şi Mircea Geoană are propuneri de modificare a statului prin care jocul de putere din interiorul partidului, dominat de negocieri între baronii locali, strânşi în jurul lui Ponta şi al lui Liviu Dragnea, să fie spart, prin organizarea de alegeri deschise, adică preşedintele PSD să fie ales prin votul tuturor membrilor de partid. Mircea Geoană a declarat pentru Jurnalul Naţional că a trimis propunerile sale la Comisia pentru statut a PSD, condusă de Liviu Dragnea, şi că dacă acestea vor fi adoptate, se vor aplica la viitorul Congres al partidului. Propunerile preşedintelui Senatului sunt: alegerea preşedintelui PSD prin votul tuturor membrilor de partid, după modelul Partidului Socialist Francez; alegerea candidatului PSD la Preşedinţie prin votul tuturor membrilor de partid, după modelul alegerilor primare din SUA; alegerea candidaţilor PSD la funcţii publice prin votul membrilor de partid din zona în care doresc să candideze. "Ca să nu creadă cineva că vreau să atac o anumită persoană din conducerea partidului, am şi spus în Comitetul executiv că aceste propuneri au fost susţinute şi de Victor Ponta, şi de Adrian Năstase, la Congresul din februarie", a declarat Mircea Geoană.

Fostul preşedinte al PSD a postat pe blogul personal un text aluziv la adresa actualei conduceri a PSD, cu moto "Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut". "Din păcate, în politica dâmboviţeană, atunci când eşti în fruntea mesei, eşti mult prea tentat să închizi uşa şi să nu mai laşi pe nimeni să intre în  cameră. Această abordare sper să nu o văd şi la PSD, care până acum nu a practicat nicodată politica «ciocul mic, acum noi suntem la putere!»", susţine fostul şef al PSD, care scrie: "Dacă nu luăm măsuri pentru continuarea democratizării în interiorul PSD şi dacă nu deschidem partidul şi dacă nu mărim puterea de care se bucură membrii simpli de partid, nu o să putem să facem o diferenţă reală şi concretă faţă de PDL, exponent a tot ce este astăzi mai viciat în sistemul nostru partinic".

×
Subiecte în articol: politic