x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lista lui Zeus şi criteriul EBa

Lista lui Zeus şi criteriul EBa

de Miruna Munteanu    |    08 Apr 2009   •   00:00
Lista lui Zeus şi criteriul EBa
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU/AGERPRES

Deşi Elena Băsescu nu figurează pe lista PD-L pentru europarlamentare, mezina prezidenţială pare să fi avut o influenţă enormă în alcătuirea ei.



Selecţia şi ierarhizarea candidaturilor în interiorul PD-L ar rămâne de neînţeles în absenţa "factorului EBA". Foşti favoriţi ai cursei pentru Bruxelles au ieşit brusc din competiţie, în timp ce iluştri necunoscuţi au fost propulsaţi pe locuri eligibile. Multe dintre aceste decizii bizare ascund un numitor comun: Elena Băsescu.

Alina Mungiu Pippidi nu s-a mai regăsit pe lista PD-L după ce a şi-a condiţionat candidatura de respectarea criteriilor de integritate ale "Coaliţiei pentru un Parlament Curat" şi a criticat public intenţia partidului de a-i oferi un fotoliu de europarlamentar mezinei prezidenţiale. Replica lui Traian Băsescu a fost promptă şi halucinantă.

Într-un interviu la Realitatea TV, şeful statului a acuzat-o pe Pippidi că "îşi face notorietate" pe seama fiicei lui şi a subliniat că nu se aştepta la aşa ceva din partea unui "prieten". Într-adevăr, preşedinta Societăţii Academice Române se numărase până atunci printre intelectualii foarte apropiaţi liderului de la Cotroceni. Până să fluiere-n biserică, notorietatea ei fusese considerată suficientă pentru a propulsa lista PD-L.

Favoarea lui Zeus ar fi plasat-o direct în stratosfera eligibilităţii, alături de Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Cristian Preda. Dizgraţia subită a Alinei Mungiu Pippidi a lansat un semnal clar: nimeni nu are voie să mişte-n frontul prezidenţial! Iar tema "Elena Băsescu" este tabu. Când vine vorba despre candidatura mezinei prezidenţiale, în PD-L se vorbeşte pe o singură voce. Laudativ.

Sau, cel mult, se păstrează o tăcere diplomatică. A existat totuşi o excepţie. Andreea Vass, consiliera lui Theodor Stolojan şi ulterior a lui Emil Boc, a îndrăznit să formuleze pe blogul personal o opinie separată. Răspunzând comentariilor unor cititori, Vass a recunoscut că PD-L şi preşedintele României ar putea pierde mulţi alegători din cauza prezenţei Elenei Băsescu pe listele partidului. Nu era un articol critic, ci o replică pe forum. Blândă şi nuanţată.

A fost totuşi de ajuns pentru a declanşa un scandal monstru. La două zile după apariţia acestei postări, reuniunea săptămânală a delegaţiei PD-L la Parlamentul European a fost scena unui circ de mahala. În prezenţa a zeci de persoane (deputaţi, asistenţi, stagiari), Elena Băsescu i-a cerut socoteală Andreei Vass, urlând cuvinte pe care pagina de ziar nu le poate suporta. Înainte de acest incident, Vass conta fără probleme pe un loc eligibil pe lista democrat-liberalilor.

Scenariile "pesimiste" o plasau pe locul 10, imediat după Elena Băsescu. Inutil de precizat că, nici măcar cosmetizat, CV-ul mezinei prezidenţiale nu suportă vreo comparaţie cu cel al doctorului în economie care îl consiliază pe premier. După ce şi-a atras mânia beizadelei de la Cotroceni, Vass a devenit brusc persona non grata în partid. Se zvonea chiar că organizaţiile care o propuseseră pentru Parlamentul European i-ar fi retras total sprijinul politic. A fost totuşi trecută pe listă, pe un neeligibil loc 22.

STAGIARUL DECIDE
Tot antipatia Elenei Băsescu pare să explice şi retrogradarea lui Daniel Funeriu, până de curând o mare speranţă a PD-L. Tânărul savant de anvergură internaţională, plecat din ţară încă din 1988, era anul trecut în cărţi pentru postul de ministru al Învăţământului. Intrat în politi-că pe filiera Cotroceni (după ce fusese vicepreşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru Educaţie), Funeriu era dat ca o prezenţă certă pe lista scurtă pentru Bruxelles.

Avea CV-ul perfect: o carieră academică strălucită, derulată pe trei continente, o experienţă europarlamentară foarte apreciată, un proiect clar şi bine structurat. Şi nici o zonă de umbră în biografie. Tocmai datorită acestui profil inatacabil, Elena Băsescu a fost sfătuită să-şi continue stagiatura sub îndrumarea lui Funeriu.

Se pare că Funeriu nu a percutat destul de prompt şi de entuziast la această propunere. Nu a înţeles, probabil, ce favor i se făcea. Elena Băsescu a găsit refugiu în cadrul biroului europarlamentarului Iosif Matula, cu care împărtăşeşte aceleaşi dificultăţi de exprimare. Matula a luat-o la pachet cu prietena ei inseparabilă, Raluca Opriţa. Investiţia s-a dovedit profitabilă. Fostul vicepreşedinte al CJ Arad ocupă astăzi un uluitor loc şase pe lista PD-L. Daniel Funeriu a prins cu greu poziţia 16. Neeligibilă.

×
Subiecte în articol: basescu politic pd-l lista