x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marius Lazurcă, aviz favorabil pentru postul de ambasador al României la Chişinău

Marius Lazurcă, aviz favorabil pentru postul de ambasador al României la Chişinău

09 Feb 2010   •   00:00
Marius Lazurcă, aviz favorabil pentru postul de ambasador al României la Chişinău

Diplomatul Marius Lazurcă a fost avizat, astăzi, de comisiile parlamentare de politică externă, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", pentru postul de ambasador în Republica Moldova.



Comisiile de politică externă ale Senatului şi Camerei Depurtaţilor l-au audiat, astăzi, pe Marius Lazurcă, propus pentru postul de ambasador al României în Republica Moldova. Marius Lazurcă a vorbit, la audierile din comisii, despre consolidarea relaţiei româno-moldovene, menţionând printre altele "stimularea creării unui spaţiu mediatic comun", precum şi înfiinţarea unui institut Mihai Eminescu la Chişinău.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat, în 22 ianuarie, că autorităţile române l-au propus pe diplomatul Marius Lazurcă pentru postul de ambasador la Chişinău, potrivit Mediafax. În aceeaşi zi, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şi-a dat agrementul pentru Marius Lazurcă, propus pentru postul de ambasador al României.

Marius Lazurcă este născut în anul 1971, la Timişoara, este căsătorit şi are cinci copii. El este în prezent ambasadorul României la Sfântul Scaun, un post pe care în trecut l-a ocupat şi actualul ministru de Externe. Lazurcă are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona, în timp ce Baconschi are un doctorat în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la aceeaşi Universitate.

Postul de ambasador al României în Republica Moldova este vacant din aprilie 2009.

Fostul ambasador al României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost declarat, la 8 aprilie 2009, persona non grata de preşedintele moldovean de la acea vreme Vladimir Voronin şi a avut la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi Republica Moldova.

Mihnea Constantinescu a primit, tot în 8 aprilie 2009, avizul Comisiilor de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru postul de ambasador al României la Chişinău. Diplomatul s-a aflat în aceeaşi zi la Palatul Cotroceni, pentru a primi din partea şefului statului român scrisoarea de acreditare pentru calitatea de ambasador al României în Republica Moldova. El a fost respins de Chişinău, autorităţile moldovene de la acel moment solicitând autorităţilor române să propună o altă persoană decât Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău.

După schimbarea puterii de la Chişinău, autorităţile române s-au arătat optimiste în privinţa numirii unui ambasador în Republica Moldova.

În noiembrie 2009, după o întâlnire cu ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, ministrul interimar de Externe Cătălin Predoiu declara "se va ajunge în curând la o propunere concretă" în privinţa ambasadorului. De altfel, Leancă spunea tot atunci că au fost anulate notele prin care mai mulţi diplomaţi români au fost declaraţi persona non grata. "Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a luat decizia de a declara nule şi de a revoca notele prin care mai mulţi diplomaţi ai României în Republica Moldova, inclusiv ambasadorul Filip Teodorescu, au fost declaraţi anterior persona non grata", declara Leancă, precizând că este vorba despre "nişte gesturi pozitive reparatorii".

×
Subiecte în articol: politic