x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesajul lui Băsescu: Boc sau nimic

Mesajul lui Băsescu: Boc sau nimic

de Adriana Duţulescu    |    07 Iun 2010   •   00:00

PDL trebuie să comunice astăzi la Cotroceni dacă îl mai vrea pe premier



La întâlnirea de aseară de la Snagov, la care au fost convocaţi miniştrii PDL şi parlamentarii partidului la un "perdaf" prezidenţial, au lipsit 26 dintre deputaţi şi senatori, inclusiv cei care anunţaseră deja că au de gând să dea un vot negativ pentru Guvernul Boc la moţiunile de cenzură.

Ceilalţi, care nu au avut curajul să chiulească, au fost obligaţi să-şi închidă telefoanele pe parcursul şedinţei şi să asculte pentru a treia oară discursul acuzator la adresa modului în care PDL s-a transformat în partid clientelar. "PDL se pesedizează", a spus Băsescu, acuzându-i pe miniştrii că "l-au sabotat" pe Emil Boc nefiind în stare să ia nici o măsură pentru reducerea chel­tu­ie­lilor. "V-am spus să rămâneţi doar cu câte doi secretari de stat, să nu mai faceţi angajări la cabinetele demnitarilor, voi nu puteţi să desfiinţaţi nici agenţiile alea", a spus preşedintele.

Surse participante la şedinţă au declarat pentru Jurnalul Naţional că Traian Băsescu a prezentat cifre de la Institutul de Statistică potrivit cărora în primul trimestru al anului 2010 cheltuleile de personal au crescut cu 9,1% faţă de cheltuielile din ultimul trimestru al anului 2009, ceea ce arată că, în loc să facă economie, Cabinetul a crescut aparatul bugetar. În aceste condiţii, arătând o dezamăgire faţă de guvernarea propriului partid, dar şi faţă de cei care şi-au recunoscut public propriile nemulţumiri şi au ameninţat că vor vota pentru demi­terea Guvernului, Traian Bă­sescu le-a dat oamenilor săi un ultimatum, care expiră chiar astăzi.

"Să spuneţi foarte clar dacă mai vreţi să staţi la guvernare. Dacă nu mai vreţi, nu e nici o problemă, vin alţii în loc. Să vă calculaţi mâine la Cameră şi la Senat, în grupurile voastre parlamentare, şi să luaţi o decizie: îl mai susţineţi pe Emil Boc sau nu, că dacă nu mai vreţi, nu are nici un rost să îşi mai asume răspunderea", i-a somat şeful statului pe democrat-li­berali.

Unul dintre parlamentarii din sală a ţinut să facă exces de zel, spunând că "PDL este cel mai puternic partid şi este condamnat să rămână la guvernare", fapt care l-a făcut pe Bă­sescu să îi ameninţe pe democrat-li­berali că îl va nominaliza pe Crin Antonescu premier. "Hai dom'le, las-o baltă, că nu sunteţi condamnaţi la guvernare, uite, Antonescu s-a ofe­rit azi să fie el premier, deci am şi cu cine să fac guvernul dacă nu mai pot cu voi", a replicat preşedintele, râzând.

De altfel, întâlnirea de la Snagov a fost calificată de către participanţi drept una destul de relaxată, mai ales că atmosfera a fost destinsă de un incident amuzant în care au fost implicaţi câţiva deputaţi ai PDL, care s-au rătăcit prin pădurea Snagov. Deputaţii, care veneau de la Hotelul Bucureşti cu un microbuz al Parlamentului, au ajuns la şedinţă de-abia după vreo oră, Băsescu făcând haz pe seama lor: "Dacă nu sunt în stare să găsească Snagovul, cum vor ei să guverneze?".

În afară de eforturile depuse de Traian Băsescu pentru a-i convinge pe parlamentarii PDL să nu se revolte împotriva Guvernului Boc, se poartă tratative şi cu cei de la UNPR, partid ai cărui parlamentari s-au manifestat de asemenea în opoziţie faţă de redu­cerea sariilor şi a pensiilor.

Astfel, liderii PDL au promis şefilor UNPR, Marian Sârbu şi Ga­briel Oprea, că dacă parlamentarii lor nu "trădează", va avea loc de mult promisa demitere a ministrului Şeitan, pentru ca portofoliul de la Muncă să revină lui Marian Sârbu. De altfel, vineri, Gabriel Oprea a anunţat că dacă va fi solicitat să ocupe noi portofolii, partidul nu se va da la o parte.

×
Subiecte în articol: politic