x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Monica Macovei, dezamăgită de Legea ANI elaborată de Guvern

Monica Macovei, dezamăgită de Legea ANI elaborată de Guvern

30 Apr 2010   •   00:00

Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, se declară "extrem de dezamăgită" de proiectul de lege care ar urma să reglementeze funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), redactat de Guvern, afirmând că acesta ar arăta "dispre" la adresa transparenţei.

"Sunt extrem de dezamăgită de proiectul făcut de Guvern şi votat de Camera Deputaţilor. E un proiect care arată dispreţ la adresa transparenţei, la adresa opiniei publice din România", a declarat Monica Macovei vineri pentru Mediafax. Ea a criticat faptul că, în forma publică a viitoarelor declaraţii de avere, ar urma să nu mai fie trecute o serie de date "importante" şi care nu reprezintă aspecte care să ţină de viaţa privată.

"De ce în forma publică a declaraţiilor de avere nu scriem anul în care am dobândit un imobil? Asta nu ţine de viaţa privată, la fel cum nu ţine de viaţa privată nici suprafaţa casei sau terenului", a opinat Macovei. "Pe problema publicităţii declaraţiei de avere, CC nu dă nici un argument. De ce ar încălca viaţa privată? Nici un argument. Lipsa de argumente îmi arată că ele nu au existat, de fapt. De ce a rămas public anul dobândirii bunurilor mobile? De ce la maşină să scriu când mi-am luat-o, iar la casă ori la conturi nu? În lipsa argumentelor din motivarea Curţii Constituţionale, aceasta putea fi singura modificare pe care Guvernul sau Parlamentul s-o facă. Să-şi ia libertatea să le scoată (adresele ­ n.r.) şi să spună că acela era singurul aspect legat de viaţa privată", a mai spus Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei, în prezent europarlamentar, s-a declarat dezamăgit şi de faptul că ANI nu mai poate sesiza decât Fiscul, iar Parchetul, doar în cazul infracţiunilor de fals, nu şi instanţa, pentru confiscarea averii. "Este foarte grav şi foarte rău. Dacă eu, într-un mandat de patru ani, am câştigat legal 10 mii de euro şi-mi apare o vilă de 3 milioane de euro pe care o declar în declaraţia de avere, nu-i nimic! Şi-mi mai şi albesc averea furată sau făcută din corupţie pentru că plătesc impozite", a mai spus Monica Macovei.

Ea a conchis arătând că "nu e corect să se invoce acum motive de viaţa privată şi astfel să se ascundă date din declaraţiile de avere, pe motiv că ar ţine de viaţa privată. Anul dobândirii imobilului, suprafaţa, modul de dobândire, astea trebuie să fie puse înapoi în declaraţia de avere. Cine argumentează că ăsta este motivul pentru care aceste chestiuni au fost eliminate din declaraţiile de avere publice minte". Macovei a amintit că textul de lege privind ANI declarat neconstituţional de CC a fost adoptat după plecarea sa din Guvern.

"Legea ANI, aşa cum este acum în vigoare, a fost adoptată după ce eu am plecat din Guvern. Nimeni din partidele politice nu a fost de acord cu proiectul meu de lege. S-au întâlnit şi-au zis: «Acum am făcut un proiect constituţional!», s-au felicitat, şi-acum aud că tot eu sunt de vină", a spus Macovei.

ARTICOLULUI DIN CONSTITUŢIE CARE PREZUMĂ DOBÂNDIREA LICITĂ A AVERII, ELIMNAT
Ea a susţinut totodată că articolul care prezumă dobândirea licită a averii ar trebui eliminat din Constituţie, prevederea nefiind de găsit în nici un stat democratic. "Lăsând la o parte acest proiect privind declaraţiile de avere şi ANI, care poate fi încă reparat în Senat dacă există bună-credinţă la politicieni, mai departe, pasul următor, este modificarea articolului 44, alineatul 8, din Constituţie, care prevede o prezumţie de legalitate a dobândirii averii şi care nu există în nici un stat democratic din lume", a declarat Macovei.

"(Articolul ­ n.r.) trebuie îndepărtat pentru ca să putem să-i tragem la socoteală pe cei care, lucrând în serviciul public, îşi fac averi într-un mod nejustificat", a continuat Macovei.

×
Subiecte în articol: politic