x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase şi Ponta strang laţul în jurul lui Geoană

Năstase şi Ponta strang laţul în jurul lui Geoană

de Adriana Duţulescu    |    19 Feb 2010   •   00:00

Mircea Geoană a cerut să mai fie lăsat o vreme în funcţie, prin amânarea alegerilor. Năstase îl acuză că este "coada lui Băsescu în PSD"



Cu o zi înaintea Congresului, pesediştii au răsturnat toate socotelile făcute pană ieri. Şedinţa Comitetului Executiv era convocată pentru a stabili datele finale în vederea desfăşurării votului, după ce s-au înscris în cursă 9 candidaţi pentru preşedinţia PSD şi 62 de candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat candidaţii pentru funcţia de preşedinte: "Sunt nouă candidaturi depuse, în ordinea în care au fost depuse, Alexandru Andrei, din Bucureşti, doamna Alistar Dorela, din Bucureşti, domnul Domocu Ioan, din Dorohoi, judeţul Botoşani, Cristian Diaconescu, Moraru Victor, primarul oraşului Amara, Ialomiţa, domnul Mircea Geoană, domnul Victor Ponta, domnul Miron Mitrea şi domul Radu Mazăre".

Discuţia esenţială se purta însă pe marginea sistemului de vot, pentru că, după ce Mircea Geoană obţinuse votul pe echipe şi modificarea statutului, în urma presiunilor făcute de către Ion Iliescu şi adversarii actualului preşedinte, s-a ajuns la concluzia că modificarea statutului nu se poate aplica decat de la următorul Congres.


GEOANĂ A CERUT SĂ MAI FIE LĂSAT PE SCAUN

Înainte de şedinţa Comitetului Executiv, liderii partidului s-au reunit în cabinetul lui Mircea Geoană de la Senat şi au convenit ca modificarea statutului să nu fie aplicată la acest Congres, ci la un alt Congres, care ar urma să aibă loc la sfarţitul acestu an. Astfel, alegerile pentru funcţiile de conducere în cadrul Congresului ar urma să se desfăşoare pe baza regulilor impuse de actualul statut, ceea c ear însemna că nu va mai fi înfiinţşată acum o funcţie de primvicepreşedinte şi nici nu ar mai fi extins numărul funcţiilor din Biroul Permanent la 30 de locuri.

Surse din conducerea PSD susţin că Mircea Geoană a propus, în cadrul discuţiilor purtate în cabinetul său, să i se prelungească mandatul, prin amanarea alegerilor pentru funcţiile de conducere pană la clarificarea problemelor legate de modificarea statutului partidului. Propunerea a fost respinsă de către liderii PSD, printre cei de faţă afalndu-se Adrian Năstase, Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

Aceştia din urmă nu au niciun interes să amane alegerile, avand în vedere că în ultimele zile s-a conturat o grupare în jurul candidaturii lui Victor Ponta. În tabăra acestuia se află de două zile şi Viorel Hrebenciuc, care, în urma unei discuţii cu Adrian Năstase, a decis să îl sprijine pe Ponta la Congres. În schimb, a primit garanţia păstrării funcţiei sale de lider de grup la Camera Deputaţilor (deşi în urmă cu două săptămani, gruparea Ponta a votat împotriva sa) şi un post de vicepreşedinte în echipa de conducere, pentru preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea. Adrian Năstase mizează şi el pe Victor Ponta, el rămanand pe funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, urmand ca în cazul în care se va modifica mai tarziu statutul şi se va înfiinţa funcţia de primvicepreşedinte să fie favorit pentru acest post.


NĂSTASE, ÎN BEREGATA LUI GEOANĂ

Năstase a lansat de alfel un atac susţinut la adresa lui Mircea Geoan,ă declarand că acesta ar trebui să se retragă din cursă, să nu mai candideze pentru funcţia de preşedinte al PSD. Totodată, pe blogul său, Năstase l-a denumit pe Mircea Geoană "Coada lui Băsescu". Adrian Năstase scrie pe blogul său că are informaţii din teritoriu că organizaţiilor PDL li s-a transmis de la centru să ajute cu orice pot la realegerea lui Mircea Geoană, el avertizând, fără a face nominalizări, că nu mai trebuie să fie lăsată în partid "coada lui Băsescu"."Nimeni nu trebuie să îşi facă iluzia că Traian Băsescu nu e interesat de deznodământul Congresului nostru. Iar celor care încă aveau dubii, le dau o informaţie: din ţară, mă sună tot mai mulţi colegi care îmi spun cât de mare este agitaţia la organizaţiile vecine, ale PDL. De exemplu, în Dâmboviţa (Florin Popescu), în Prahova (Roberta Anastase) şi în Buzău (Cezar Preda), se fac şedinţe în care li se transmite activiştilor PDL că trebuie să contribuie cu orice pot la realegerea lui Mircea Geoană. Inclusiv prin presiuni şi promisiuni de orice fel către activul PSD, către aleşii noştri locali şi către parlamentari. Orice pentru front, orice pentru victorie", scrie Năstase, care avertizează că pentru adversarii PSD orice altă variantă decât Mircea Geoană ar fi un "semn că PSD s-a schimbat, că a înţeles că trebuie să se întărească".


Au fost depuse nouă candidaturi
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri dimineaţă, că, pentru funcţia de preşedinte, şi-au depus dosarele următorii candidaţi:

- Alexandru Andrei (fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu)

- Alistar Dorela (membru al organizaţiei PSD sector 1)

- Domonco Ioan (primar Dorohoi)

- Cristian Diaconescu

- Moraru Victor (primar Amara)

- Mircea Geoană

- Victor Ponta

- Miron Mitrea

- Radu Mazăre

Pentru funcţia de vicepreşedinte, a mai spus Dragnea, s-au înscris 62 de candidaţi, informează Antena3. Congresul PSD este programat să aibă loc sâmbătă, la Romexpo.

×
Subiecte în articol: politic