x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Numărătoare inversă

Numărătoare inversă

de Adriana Duţulescu    |    18 Feb 2010   •   00:00
Numărătoare inversă
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

Liviu Dragnea s-a întors alături de Mircea Geoană, pe lista căruia era aşteptat în continuare şi Cristian Diaconescu. Lipseşte Viorel Hrebenciuc.



Astăzi, la ora 16:00, expiră termenul de depunere a candidaturilor pentru Congresul PSD, motiv pentru care cei trei candidaţi la şefia partidului, Geoană, Mitrea şi Ponta, au căutat ieri oameni cu care să umple liniile punctate de pe listele lor.

Mircea Geoană a avut un motiv în plus să se grăbească, pentru că marţi îi cam plecaseră oamenii din echipă, Ilie Sârbu şi Radu Moldovan anunţând că se retrag şi nu mai candidează la funcţia de vicepreşedinte pe lista lui. Amândoi au trecut în barca lui Victor Ponta, unul din motive de familie, celălalt din "prietenie". Şi Liviu Dragnea dăduse semne că pleacă de lângă Geoană, însă, după o şedinţă de două ore desfăşurată ieri în biroul lui Mircea Geoană de la Senat, s-a răzgândit şi şi-a pus numele pe lista actualului preşedinte, în dreptul funcţiei "secretar general". Pe lista lui Geoană se mai află Marian Vanghelie, Dan Nica, Constantin Niţă, Ion Chelaru, Dumitru Buzatu, Ion Vasile, Ion Toma, Ion Cindrea, Mircea Duşa, Horia Grama, Rodica Nassar, Adrian Duicu, Oana Mizil. Geoană are un loc rezervat pentru filiala lui Hrebenciuc, Bacău, şi s-a stabilit în şedinţa de ieri ca acesta să fie întrebat de Mircea Geoană pe cine ar dori să desemneze drept candidat. De asemenea, a fost rezervată funcţia de prim-vicepreşedinte pentru Cristian Diaconescu. El era aşteptat aseară la Conferinţa PSD Bucureşti, să-şi anunţe candidatura alături de Mircea Geoană, dar nu era sigur, având în vedere că marţi acelaşi Cristian Diaconescu a rugat-o pe colega sa, Rodica Nassar, să îl anunţe în echipa lui Geoană, pentru ca apoi, la Antena 2, în emisiunea "Vorbe grele", să dezmintă retragerea candidaturii sale de la Preşedinţia PSD.

De teamă că îşi va pierde şi sprijinul filialelor care au rămas alături de el, Mircea Geoană a acceptat în cadrul şedinţei de ieri cu susţinătorii săi să se renunţe la votul pe listă închisă, optând pentru listă deschisă. În noua variantă convenită de susţinătorii lui Geoană, pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte, secretar general, vicepreşedinţi şi membri ai BPN îşi pot înscrie candidatura, alături de Geoană, mai mulţi candidaţi decât numărul funcţiilor. Cei care candidează pe lista lui Geoană trebuie să spună că-şi asumă programul lui şi nu pot candida şi pe alte liste, aceeaşi regulă fiind valabilă şi pentru susţinătorii competitorilor actualului preşedinte.

NEGOCIERILE CONTINUĂ
Victor Ponta încerca şi el ieri să îl convingă pe Cristian Diaconescu să candideze pe lista lui, la fel ca şi Miron Mitrea. Mitrea însă a anunţat încă de marţi seară că el va merge în echipă cu Radu Mazăre, Adrian Severin şi Marian Sârbu. Surse din PSD susţin însă că atât Victor Ponta, cât şi Miron Mitrea şi-au exprimat disponibilitatea de a candida împreună cu Geoană la Congres sau împreună cu măcar unul dintre contracandidaţi, dacă nu se va aproba sistemul de vot pe liste. Adică Miron Mitrea ar putea să intre în echipa lui Ponta, cu condiţia ca el să primească postul de secretar general, sau Victor Ponta ar putea să intre în echipa lui Mircea Geoană, dacă va obţine postul de secretar general şi încă trei posturi de vicepreşedinte pentru apropiaţii săi. Sursele citate au precizat că, prin noul statut, secretarul general va avea atribuţii sporite şi de aceea funcţia sa a devenit mai interesantă decât cea de preşedinte.

×
Subiecte în articol: politic