x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O scrisoare pierdută la Finanţe

O scrisoare pierdută la Finanţe

19 Aug 2009   •   00:00
O scrisoare pierdută la Finanţe
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional
0-99668-faxuri.jpg0-99668-faxuri.jpg









    documentul iniţial            documentul final


La puţin timp după ce Jurnalul Naţional dezvăluia conţinutul unui document al Ministerului Finanţelor care se referea la cheltuielile făcute de Ministerul Turismului, în instituţia condusă de Gheorghe Pogea s-a dezlănţuit furtuna.

Direcţia Generală de Programare Bugetară şi Direcţia Generală de Sinteză a Politicilor Bugetare au fost făcute responsabile de emiterea unui punct de vedere către Comisia Udrea care specifica, între altele, că "potrivit articolului 6 din Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 1954/2005 pentru aprobarea clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, clasificaţia bugetară aprobată prin acest ordin nu constituie temei legal pentru încasarea de venituri şi efectuarea de cheltuieli".

Această interpretare întărea concluziile preliminare ale Comisiei Udrea, exprimate de Ludovic Orban, preşedintele comisiei, care aprecia drept ilegale cheltuielile de publicitate din bani publici făcute de Ministerul Turismului.
Ana Radu şi Ioana Burlă, directori generali adjuncţi ai celor două direcţii care semnaseră punctul de vedere respectiv trimis Comisiei Udrea, au fost supuse, potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor, unor presiuni puternice pentru a-şi modifica opinia ce punea Ministerul Turismului într-o poziţie extrem de sensibilă în faţa investigaţiilor comisiei.

Motivând "o interpretare eronată" din partea noastră a documentului trimis de Ministerul Finanţelor către Parlamentul României, Fiscul ar fi emis câteva precizări pe care nu le-a adresat Jurnalului Naţional, ci le-a expediat la clădirea de vizavi, sediul Camerei Deputaţilor.

De aici începe o poveste incredibilă demnă de filmele cu proşti. Preşedintele Comisiei Udrea, Ludovic Orban, a anunţat că un document oficial transmis de Ministerul Finanţelor şi înregistrat la registratura Camerei Deputaţilor, adresat Comisiei de anchetă, nu a mai ajuns la comisie, fiind luat înapoi de reprezentantul MF care l-a adus. Orban a precizat că "un plic" destinat Comisiei de anchetă, având numărul de ieşire de la Ministerul Finanţelor 296620, a fost înregistrat la registratura Camerei Deputaţilor cu numărul 5043, iar înainte de a fi transmis comisiei, a fost luat înapoi de reprezentantul Ministerului de Finanţe cu promisiunea că îl va aduce înapoi în 10 minute.

"A trecut o oră şi jumătate şi nu a fost adus înapoi. Probabil că se schimbă conţinutul documentului, acest lucru se întâmplă acum", a afirmat Orban, adăugând că "după cum se comportă Ministerul Finanţelor, se pare că nu mai este condus de ministrul Finanţelor, ci de ministrul Turismului".
Comisia ceruse Ministerului de Finanţe două documente, unul referitor la modul în care Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCEVAP) s-a implicat în procedurile de achiziţie de la Ministerul Turismului, iar celălalt privind execuţia bugetară pe trimestrul al doilea.




DOCUMENTUL MODIFICAT
Ministerul Finanţelor a trimis Comisiei parlamentare Udrea un document potrivit căruia "are bază legală cuprinderea în bugetul Ministerului Turismului a cheltuielilor aferente programului anual de dezvoltare a produselor turistice şi programul anual de marketing şi promovare". "Având în vedere interpretarea eronată a răspunsului nostru în mass-media, vă comunicăm următoarele: cuprinderea în bugetul Ministerului Turismului a cheltuielilor aferente programului anual de dezvoltare şi a produselor turistice şi programului anual de marketing şi promovare are bază legală.

În adresa noastră se face referire la clasificaţia indicatorilor privind finanţele publice, astfel cum sunt aprobate prin ordinul ministrului Finanţelor Publice. Această clasificaţie reprezintă o grupare a veniturilor după sursele şi natura acestora şi a cheltuielilor în ordinea obligatorie şi după criterii unitare, conform regulilor internaţionale", se arată în document.

Deputatul PSD Liviu Negoiţă a precizat că personalul de la registratura Camerei ar fi recunoscut că nu a respectat procedurile prin faptul că, după ce a înregistrat un document primit de la Ministerul de Finanţe, l-a înapoiat celui care-l adusese de la acest minister, fără a face vreo legitimare a persoanei respective.
Preşedintele comisiei, Ludovic Orban, a spus că va informa conducerea Camerei Deputaţilor şi Secretariatul general în legătură cu această situaţie şi a apreciat că "documentul a fost retras pentru a i se modifica conţinutul".

Liberalii cer demisia ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea. "Ultimele evenimente ne demonstrează că o parte din instituţiile statului au devenit proprietatea doamnei Udrea şi a partidului pe care îl reprezintă", se arată într-un comunicat al PNL. Liberalii vor să ştie când a spus Ministerul Finanţelor adevărul despre cheltuirea banilor publici de doamna Udrea: în documentul emis zilele anterioare, în care se scria negru pe alb că Ministerul Turismului a cheltuit ilegal banii, sau astăzi, când aflăm că ministerul a cheltuit legal banii? De asemenea, liberalii se întreabă cum a permis Parlamentul retragerea documentului MFP, înregistrat la Registratura Parlamentului, de o persoană care nu s-a identificat?

FINANŢELE NU SPUN DE CE AU RETRAS DOCUMENTUL
Ministerul Finanţelor Publice a susţinut că nu a modificat conţinutul adresei invocate de Orban chiar dacă hârtiile au fost retrase timp de mai multe ore de la registratura Camerei Deputaţilor. "Ministerul Finanţelor Publice nu a modificat conţinutul documentului, fapt demonstrat de confirmarea numărului iniţial de înregistrare. Documentul a fost înregistrat pe 19.08.2009, la Parlamentul României, Registratura Camerei Deputaţilor, cu numărul de înregistrare 5043/19.08.2009", se arată într-o poziţie scrisă a MFP.

Finanţele nu au precizat însă care au fost motivele pentru retragerea documentul timp de mai multe ore. Dacă nu s-au operat modificări, de ce a mai fost nevoie atunci de retragerea hârtiilor? De unde să ştim că nu s-a dat acelaşi număr de înregistrare unui document emis ulterior? Asta cu atât mai mult cu cât curierul finanţelor a putut scoate nestingherit documente de la Registratura Parlamentului fără a avea o împuternicire ci doar pe baza puterii sale de convingere.

O altă întrebare la care Finanţele trebuie să răspundă este cine a dispus retragerea documentelor de la Parlament? Este greu de crezut că o astfel de decizie se poate lua de un simplu angajat.





Udrea nu vinela comisie
Elena Udrea a transmis ieri, în scris, Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor că "se va prezenta în faţa comisiei doar în momentul în care aceasta va avea o altă componenţă, respectiv atunci când din comisie nu vor mai face parte parlamentarii care au participat la discuţia prezentată publicului larg de mass-media". Udrea a cerut, pentru a dovedi că activitatea din instituţia pe care o conduce se desfăşoară în deplină legalitate, control din partea tuturor instituţiilor statului cu atribuţii de control asupra Ministerului Turismului. Udrea a anunţat ieri, la Realitatea FM, că va da în judecată Jurnalul Naţional şi postul Antena 3 pentru modul în care au tratat ancheta în cazul său. "Nu mă miră că trustul Voiculescu, care îl susţine pe Mircea Geoană la prezidenţiale, are tot interesul să facă acest joc", a spus Elena Udrea.

Coincidenţe Udrea - Boncea
Stage Expert a fost descalificată de Ministerul Turismului deoarece nu a trecut în ofertă cheltuielile de cazare şi transport pentru artişti.
Manu Raymond, directorul Stage Expert SRL şi administratorul legal, a explicat că toate punctele pentru care firma sa a fost descalificată la selecţia de oferte pentru organizarea "Lumină la malul mării" au fost reale. "Am primit pe 31 martie un e-mail cu privire la o selecţie de oferte în vederea organizării unor evenimente la Mangalia şi Mamaia. Deoarece termenul de depunere era 1 aprilie, oferta financiară şi cea tehnică au avut unele lipsuri", a declarat Raymond.

El a spus că nu s-a prezentat la selecţia de ofertă pentru a fi "mână moartă", cum se spune în popor, adică doar pentru a se putea desfăşura selecţia de ofertă. "O firmă este descalificată din start dacă nu prezintă costurile totale ale evenimentului. Cum a fost posibil ca firma dumneavoastră să se prezinte la selecţia de ofertă organizată de Ministerul Turismului şi să nu aveţi trecută valoarea totală? V-aţi descalificat singuri. Mai mult, dacă ne uităm în oferta firmei câştigătoare, MediaPro Pictures, nici ei nu au trecute defalcat cheltuielile de cazare şi transport pentru artişti. Au, ca şi firma Stage Expert, trecută o valoare totală", a spus Adriana Săftoiu, membru al Comisiei Udrea. 

A apărut astfel cel puţin suspect faptul că Stage Expert - firmă cu experienţă, nu a oferit preţul pentru evenimentul respectiv, ştiind din start că desemnarea câştigătorului avea drept criteriu preţul cel mai scăzut. Se poate spune, deşi Raymond nu o recunoaşte, că s-a oferit ca victimă sigură, cu premeditare. De altfel, între Media ProPictures şi Stage Expert sunt relaţii de colaborare mai vechi, recunoscute în faţa comisiei. O altă curiozitate a acestei "licitaţii" este cea legată de contestaţia depusă de Revolution, al treilea participant care pe 1 aprilie a depus contestaţia la licitaţie şi tot la 1 aprilie şi-a retras-o. Dacă Revolution îşi menţinea acea contestaţie, se încurca graficul de derulare a evenimentului, se ieşea din "calendar".

În încercarea de a face lumină în evenimentul "Lumină la malul mării", comisia a fost surprinsă şi de alte coincidenţe. Firmele Media ProPictures şi Eurofilm, care au câştigat banii Turismului, au fost reprezentate în faţa comisiei de aceeaşi persoană - Andrei Boncea. O altă fericită coincidenţă a fost şi cvasisimultaneitatea dorinţei de a-l prezenta pe Bregovic de Paşte, dorinţă împărtăşită împreună cu Elena Udrea. Boncea a explicat că ei cumpăraseră de la DaKino reprezentarea lui Bregovic în noaptea de Paşte într-un concert, evident, finanţat de Media Pro. Dar plăcerea a fost şi mai mare când au aflat că şi Elena Udrea doreşte acelaşi concert plătit din bani publici. Aşa încât cele două mari dorinţe s-au îngemănat pentru câştigul, mai ales, al domnului Boncea & Co.

×
Subiecte în articol: comisia udrea