x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Zilele lui Berceanu la Ministerul Transporturilor sunt numărate

Orban: Zilele lui Berceanu la Ministerul Transporturilor sunt numărate

11 Apr 2009   •   00:00

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, astăzi, la Craiova, că zilele lui Radu Berceanu în fruntea Ministerului Transporturilor sunt "numărate", spunând că se bazează pe un "feeling personal" atunci când face astfel de afirmaţii, informează Mediafax.

Liderul liberal susţine că Radu Berceanu ar fi trebui să-şi prezinte demisia din funcţia de ministru al Transporturilor din momentul în care s-a aprobat bugetul ministerului, care reprezintă o "bătaie de joc" pentru dezvoltarea infrastructurii.

"După părerea mea, vă spun sincer, zilele lui Radu Berceanu la Ministerul Transporturilor sunt numărate. El trebuia să-şi dea demisia din momentul în care s-a aprobat bugetul ministerului, care este cea mai cruntă bătaie de joc faţă de dezvoltarea infrastructurii, care a existat vreodată în ultimii 20 de ani", a declarat fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă, susţinută la Craiova.

Întrebat pe ce se bazează atunci când spune că zilele lui Radu Berceanu la Ministerul Transporturilor sunt numărate, Orban a spus: "Aşa simt eu. Este un feeling!".

Prim-vicepreşedintele PNL a ţinut să-i răspundă ministrului Radu Berceanu care, în urmă cu o zi, la Alba Iulia, afirma că Ludovic Orban a cheltuit sume importante de bani pe studii, însă nu a construit "niciun metru de drum expres".

"Domnul Berceanu nu are altceva de făcut de trei luni şi jumătate decât să mă acuze pe mine. Eu am să mă refer doar la ce proiecte erau aici în zonă şi el este senator de Dolj şi preşedintele organizaţiei PDL. Mă aşteptam măcar ca de proiectele din Dolj să se ocupe, că este de aici", a spus Orban, amintind că Radu Berceanu "nu a mişcat niciun deget" pentru realizarea drumului expres Craiova-Piteşti.

"Un prim proiect este drumul expres Craiova-Piteşti pentru care există studiu de fezabilitate, indicatori tehnico-economici aprobaţi, introducerea pe lista obiectivelor de investiţii, documentaţia pentru demararea licitaţiei pregătite, gata de lansarea licitaţiei de execuţii a drumului. De când a venit nu a mişcat niciun deget pentru realizarea drumului. A venit cu povestea cocoşului roşu. Nu o să fie drum expres, o să fie autostradă. O să facă autostradă, dar după ce o să facă drumul expres", a spus Orban.

Potrivit fostului ministru al Transporturilor, un alt proiect pentru care Radu Berceanu nu face nimic este cel legat de infrastructura conexă a podului Calafat-Vidin, un proiect pe care preşedintele Traian Băsescu nu l-ar fi dorit realizat.

"Domnul Băsescu s-a opus categoric podului respectiv Calafat-Vidin pe motiv că nu este de acord cu dezvoltarea flancului sudic al coridorului IV că Portul Constanţa va fi pus în competiţie cu porturile greceşti", a afirmat Orbaan.

El consideră că atacurile lui Berceanu la adresa sa sunt o "asmuţire" din partea preşedintelui Traian Băsescu.

"O anumită asmuţire a domnului Berceanu de către domnul Băsescu nu o exclud. De trei luni de zile nu este în stare să semneze un contract, să organizeze o licitaţie, să facă o expropriere. Nu a făcut nimic la infrastructura conexă a podului Calafat-Vidin", a mai spus Orban.

Liderul liberal spune că un alt proiect care vizează zona Doljului pentru care ministrul Radu Berceanu nu a făcut nimic este drumul Craiova-Calafat.

"Reabilitarea drumului Craioava-Calafat care este oarecum parte raţională a acestui proiect pentru că trebuie să-ţi viabilizezi oarecum DN 6, care este practic legătura est-vest, cu Calafat-Vidin. Nu a mişcat un deget. Nu-i convin firmele, nu ştiu ce se întâmplă", a mai spus Ludovic Orban.

Vineri, la Alba Iulia, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, l-a acuzat pe predecesorul său Ludovic Orban că a cheltuit sume importante de bani pe studii, însă nu a construit "niciun metru de drum expres".

Berceanu a adăugat că anul trecut s-au cheltuit 160 de milioane de euro pe studii privind dezvoltarea infrastructurii. Radu Berceanu a dat exemplu că unul dintre studii prevede un drum expres care să treacă şi prin Alba şi să lege două autostrăzi care nu există.

"E foarte interesant şi deosebit de inteligent, o inteligenţă liberală, să faci un drum expres care să lege nişte autostrăzi care nu există, este ca şi când te-ai preocupa să îţi cumperi şireturi pentru o pereche de pantofi pe care nu o ai încă, ceea ce mi se pare rău şi o cheltuială nejudicios gândită", a afirmat Berceanu.

Ministrul Transporturilor a spus că drumurile expres nu sunt o idee care ar rezolva problemele de trafic din România, deoarece aglomeraţia este creată de viteza redusă de deplasare, soluţia fiind, de fapt, construirea de autostrăzi.

Berceanu a explicat că drumul expres, în afară de faptul că are patru benzi, nu este şi nu va fi niciodată autostradă, fiind ca un drum naţional. El a precizat că numărul de benzi determină intensitate de trafic, şi nu viteză de deplasare. Radu Berceanu a spus că vor fi făcute studii de trafic după construirea autostrăzilor şi, în funcţie de acestea, vor fi construite drumurile de legătură. (V.A.)

×