x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L vrea Parlament cu o Cameră, care să muncească cât două

PD-L vrea Parlament cu o Cameră, care să muncească cât două

de Monica Iordache Apostol    |    21 Apr 2010   •   00:00

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia Parlamentului de a înfiinţa o comisie de revizuire a Constituţiei, că Guvernul a şI trântit un proiect de modificare a Legii fundamentale, care constrânge Parlamentul să execute rapid solicitările şefului statului.

Conform procedurilor, un asemenea proiect trebuie înaintat Parlamentului de preşedinte, la propunerea Guvernului. Apariţia proiectului guvernamental a lăsat cu gura căscată partidele care încă nu şi-au definitivat amendamentele.

Proiectul Guvernului prevede existenţa unei singure Camere parlamentare, numită Camera Reprezentanţilor, dar aceasta va trebui să muncească cât două. Premierul Emil Boc a precizat, la finalul şedinţei de Guvern în care a fost aprobat textul, că legile vor fi dezbătute şi votate de două ori în Camera Reprezentanţilor, în două şedinţe diferite, la o distanţă de cel puţin 30 de zile, în condiţiile în care în prezent o lege e dezbătută tot de două ori, o dată în Senat şi a doua oară în Camera Deputaţilor.

Parlamentul în viziunea pedelistă va avea termene fixe în care trebuie să răspundă solicitărilor şefului statului. Astfel, o propunere de organizare a unui referendum, venită de la preşedinte, trebuie avizată, pozitiv sau negativ, în maximum 30 de zile calendaristice. În plus, în termen de 10 zile parlamentarii trebuie să se pronunţe asupra listei de miniştri propusă de un premier desemnat de şeful statului.

Dacă Legislativul nu aprobă sau nu respinge guvernul nominalizat, lista miniştrilor se consideră respinsă. De asemenea, traseul legislativ al suspendării şefului statului ar trebui să înceteze, înainte de a ajunge la votul Parlamentului şI la referendum,  în cazul în care Curtea Constituţională decide că şeful statului nu a încălcat Constituţia.

Guvernul vrea să facă şi dizolvarea Parlamentului mai rapidă, propunând ca Legislativul să poată fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură a unui Executiv într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.

Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei, înfiinţată marţi şi condusă de pedelistul Daniel Buda, nu s-a întrunit însă pentru a-şi stabili regulamentul de funcţionare. PNL şI PSD cer adoptarea tezelor constituţionale cu votul a două treimi din membrii Comisiei, aşa cum s-a întâmplat în 2003, la anterioara modificare a Constituţiei, PD-L nedeţinând însă această majoritate.

Citiţi expunerea de motive şi proiectul de revizuire al Constituţiei - format pdf

×
Subiecte în articol: constituie