x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL a vândut limba română ca să rămână la guvernare

PDL a vândut limba română ca să rămână la guvernare

de Monica Iordache Apostol    |    19 Mai 2010   •   00:00
PDL a vândut limba română ca să rămână la guvernare
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

PDL şi UDMR au impus în Came­ra Deputaţilor adoptarea articolului din proiectul legii educaţiei na­ţio­nale prin care se permite pre­da­rea Istoriei şi a Geografiei în lim­bi­le minorităţilor naţionale, la toa­te nivelurile şcolare. Legea mai pre­­­vede şi că pentru minoritari Limba română se predă după ma­nuale speciale, ca şi o limbă străină. So­licitările aparţin UDMR, interesată de predarea câtor mai multe discipline în limba maghiară, dar ea nu este susţinută de reprezentanţii parlamentari ai celorlalte minorităţi.

După ce dezbaterile de marţi sea­­ră au fost suspendate la cererea PDL, care nu era sigur că are suficiente voturi pentru a adopta arti­co­lul cu pricina, ieri-dimi­nea­ţă s-a sunat adunarea generală în gru­pul pedelist. Preşedinta Ca­merei De­­putaţilor, Roberta Anastase (PDL), a dat dezbaterea pe "repede înainte", lucru care l-a făcut pe pre­şedintele Comisiei de în­vă­ţă­mânt Cristian Dumitrescu (PSD) să se simtă "atras într-o ma­şi­­na­ţiu­ne de vot". Văzând că nu pot îm­piedica adoptarea artico­lu­lui, de­putaţii liberali au părăsit sa­la de şe­dinţă, în semn de protest fa­­ţă de for­­ţarea votului, acuzân-du-i pe pe­delişti că acceptă cererile UDMR doar pentru a rămâne îm­preună la guvernare.

Adoptarea articolului s-a făcut cu 111 voturi pentru, 45 împotrivă şi 10 abţineri. Au votat împotrivă atât deputaţii PSD, care au anunţat că rămân în sala de şedinţă pentru a-i privi în ochi pe "trădătorii nea­mului", dar şi cinci parlamentari PDL, precum fostul lider sindical Cătălin Croitoru. Fostul minis­tru al Educaţiei, Cristian Adom­ni­ţei (PNL), a declarat că legea a de­­ve­nit, din Legea educaţiei naţio­na­le, Le­gea educaţiei anti-na­ţio­nale, iar de­putatul PSD Adrian So­lo­mon s-a îngrijorat că "o să aflăm în cu­rând din cărţile de Istorie scri­se în un­gureşte că şi Burebista a fost un­gur, că doar îl chea­mă Boros Pista".

Şi pesediştii au avut însă de în­ghiţit re­proşuri, mai ales pe cel de ipo­cri­zie, întrucât în guvernarea 2000-2004 au modificat Legea ad­mi­nistraţiei publice, astfel încât şe­din­ţele consiliilor locale din loca­li­tă­ţile cu peste 20% cetăţeni apar­ţinând unei minorităţi să poată fi des­fă­şu­rate şi în limba minoritari­lor. La fi­na­lul zilei, deputaţii au reu­şit să adopte proiectul legislativ în integralitatea sa, cu 181 de vo­turi pentru şi 95 îm­po­trivă. De­pu­tatul PSD Adrian So­lo­mon a ară­tat că social-democraţii vo­tează îm­potriva ei pentru că "bul­ver­sea­z­ă ce era bun în sistemul actual", per­mite imixtiunea politi­cului în viaţa universitară şi pentru că actul normativ reprezintă "un troc" fă­cut de PDL cu UDMR.

De­putatul PNL Adriana Săftoiu a de­clarat că le­gea "nu este doar o variantă proastă, ci şi foarte ru­şi­noasă, pentru că sacri­fică identitatea naţio­na­lă". "Identi­ta­tea nu stă într-un partid şi nici în pre­şe­dintele României, ci stă în lim­bă. În limba oficială. În Ro­mâ­nia, există două minorităţi - ma­ghia­ră şi celelalte minorităţi", a afirmat Săftoiu. Legea educaţiei va intra în dezbaterea Senatului, for decizional în acest caz.


×
Subiecte în articol: politic