x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensiile "nesimţite", spălate de Boc

Pensiile "nesimţite", spălate de Boc

de Adriana Duţulescu    |    04 Feb 2010   •   00:00
Pensiile "nesimţite", spălate de Boc
Sursa foto: Dan Marinescu/JURNALUL NAŢIONAL

Şefii agenţiilor reorganizate şi comasate în anul 2009 sunt recuperaţi tot pe posturi de conducere şi tot cu lefurile de anul trecut. Pensiile militare şi cu regim special scapă neatinse în 2010 printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Boc.



În 2009, Guvernul Boc a desfiinţat 119 agenţii guvernamentale şi instituţii subordonate guvernului, urmând să fie restructurate, potrivit anunţurilor făcute la vremea respectivă, aproximativ 14.000 de posturi bugetare. Multe din aceste instituţii au fost însă comasate cu altele ori şi-au pierdut statutul de ordinator de credite, trecând în finanţarea totală de la bugetul statului, ceea ce înseamnă că guvernul a preluat tot personalul pe care trebuie să-l reangajeze pe alte posturi. Guvernul Boc a emis săptămâna trecută prima ordonanţă de urgenţă pe anul 2010, reglementând mutarea restructuraţilor pe alte posturi în aparatul guvernamental. Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/2010, publicată în Monitorul Oficial din 25 ianuarie, spune că salarizarea personalului autorităţilor şi instituţiilor publice reorganizate anul trecut se face prin încadrarea în cheltuielile de personal aprobate de legea bugetului de stat, dar afectându-i în mod diferit pe bugetarii vizaţi, în funcţie de rangul lor ierarhic. Astfel, potrivit ordonanţei, dacă şefii instituţiilor care au "înghiţit" vechile agenţii nu se încadrează în buget, "vor proceda după caz la renegocierea drepturilor salariale sau la restructurarea activităţii prin reducerea numărului de posturi". Dar, în timp ce funcţionarii de rând riscă să-şi piardă locul de muncă, cei care au fost şefi în agenţiile restructurate anul trecut vor fi şefi şi anul acesta, păstrându-şi şi salariile şi indemnizaţiile de conducere. "Personalul care ocupă funcţii de conducere va fi reîncadrat pe unul din cele două grade, respectiv, în cazul funcţionarilor publici, pe una din cele două trepte. Indemnizaţia de conducere va fi introdusă în salariul de bază", se arată în textul ordonanţei. Şi cei care aveau contract individual de muncă sunt preluaţi pe posturi noi, "prin asimilare cu funcţiile din instituţia care îl preia în structură, subordine sau în finanţare".

BOC ONOREAZĂ PROMISIUNEA LUI BĂSESCU
Aceeaşi ordonanţă de urgenţă onorează o promisiune făcută de Traian Băsescu Armatei, în timpul campaniei electorale, şi anume cea referitoare la conservarea privilegiilor băneşti ale militarilor. După ce Băsescu şi Boc (foto) declaraseră câteva luni la rând că pensile militarilor fac parte din categoria "pensiilor nesimţite", preşedintele a promis într-o întâlnire cu Marele Stat Major al Armatei, după ce a evacuat presa din sală, că, "până în decembrie-ianuarie", militarii vor primi drepturile restante. Mai mult, Băsescu a dat asigurări că nu se va umbla la pensiile militare, care vor avea în continuare un regim special.  "Este un sistem de pensii militare, deci n-au de ce să se considere în zona privilegiaţilor. Ca atare, vă asigur că, dacă această lege trece (legea pensiilor - n.r.) într-o formă care pune sub semnul întrebări menţinerea pensiilor ofiţerilor în rezervă, o voi trimite înapoi la Parlament pentru a fi discutată şi pusă în regulă. Nu exclud posibilitatea să cer revenirea la un sistem de pensii militare aşa cum sunt aproape în toate statele NATO. (...)." Ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2010, nu se va atinge nimeni de cuantumul pensiilor militare şi de serviciu: "În anul 2010, măsurile prevăzute de Legea-cadru nr. 330/2009 şi de prezenta ordonanţă de urgenţă referitoare la reîncadrarea şi salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu vor produce efecte asupra cuantumului pensiilor militare de stat, pensiilor de stat şi pensiilor de serviciu aflate în plată şi nici asupra ajutoarelor, plăţilor compensatorii/indemnizaţiilor acordate la trecerea în rezervă sau la încetarea raporturilor de serviciu".

×
Subiecte în articol: politic