x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Portărei pe urmele lui Mircea Geoană

Portărei pe urmele lui Mircea Geoană

de Adriana Duţulescu    |    02 Mar 2010   •   00:00
Portărei pe urmele lui Mircea Geoană
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional



Liderul PSD, Victor Ponta, a cerut control financiar la cheltuielile predecesorului său, Mircea Geoană, din ultimii cinci ani. PSD are 0 lei în conturi şi datorii enorme de pe urma mandatului fostei conduceri.

Un nou scandal a izbucnit în PSD după ce Victor Ponta a preluat conducerea partidului, deoarece, o dată cu funcţia, noul lider a preluat şi durerile de cap aferente acesteia, respectiv pe cele provocate de plata facturilor.

După alegerile prezidenţiale, în cadrul BPN al PSD s-a discutat despre o datorie de aproximativ 2 milioane de euro rămasă din campania lui Mircea Geoană, însă Victor Ponta a constatat că gaura din bugetul PSD este mult mai mare şi nu a fost produsă doar de campania pentru prezidenţiale, ci pe tot parcursul celor cinci ani de mandat ai predecesorului său.

Întrebat de Jurnalul Naţional la cât se ridică în acest moment datoriile PSD, preşedintele partidului, Victor Ponta, a declarat că a avut o discuţie cu trezorierul partidului, Aristide Roibu, dar acesta nu a putut să îi prezinte o situaţie clară. "Am discutat cu Roibu şi nu a putut să îmi spună câte datorii sunt şi de unde vin ele. Situaţia este foarte complicată, în fiecare zi vin tot felul de creditori şi cer bani, dar nu ştim pentru ce trebuie să plătim banii ăştia", a explicat Victor Ponta.


CONTROL LA CHELTUIELILE LUI GEOANĂ
Liderul social-democrat a spus că a decis, împreună cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, să angajeze o firmă de audit financiar (menţionând firma "Germanischer Lloyd Romania"), care să controleze modul în care s-au cheltuit banii în ultimii cinci ani, adică de când Mircea Geoană a preluat preşedinţia partidului, după Congresul din 2005.

"Nu este vorba numai despre datoriile din campania prezidenţială, facem un audit pe ultimii cinci ani, să vedem unde s-au dus banii şi pentru ce", a explicat Victor Ponta. El a precizat că "în conturile PSD sunt 0 lei şi sunt o mulţime de datorii", adăugând totodată că, în urma auditului financiar, fostul preşedinte al PSD va trebui să dea nişte explicaţii. "Mircea Geoană o fi crezând că o să aduc eu bani de acasă?", a întrebat, ironic, noul preşedinte al PSD.

Contactat de Jurnalul Naţional, fostul preşedinte social-democrat, Mircea Geoană, a declarat că datoria rămasă de pe urma campaniei sale prezidenţiale este mai mică de 2 milioane de euro şi că este "accesibilă". "E o datorie ceva mai mică de 2 milioane de euro, este accesibilă", a explicat Geoană. El l-a indicat ca responsabil cu oferirea explicaţiilor pe Viorel Hrebenciuc. "El s-a ocupat de bani, că a fost şeful campaniei", a spus Geoană.


PSD, APROAPE DE FALIMENT
Şi acum patru ani PSD a mai fost în pragul falimentului şi după alegerea lui Mircea Geoană ca preşedinte. În 2006-2007, partidul acumulase o datorie de 146 de miliarde de lei vechi şi Mircea Geoană a avut mari dificultăţi în a plăti chiar şi facturile la întreţinere de la sediul central din Kise­leff.
De altfel, la vremea respectivă, RAAPPS emisese o somaţie de evacuare din sediu, pentru că social-democraţii nu plătiseră nici chiria pentru clădire. La acestea s-au adăugat datoriile acumulate de pe urma elicopterului închiriat pentru transportul lui Mircea Geoană, salariile angajaţilor acestuia şi costurile evenimentelor organizate de PSD.
Potrivit unor surse din conducerea partidului, cel care a achitat în mare parte facturile partidului a fost Marian Vanghelie, motiv pentru care acesta a avut şi o ascensiune fulminantă în ierarhia PSD.

×
Subiecte în articol: politic