x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Opoziţiei

Premierul Opoziţiei

de Monica Iordache Apostol    |    07 Sep 2010   •   00:00
Premierul Opoziţiei
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

PSD şi PNL vor să anunţe numele premierului pe care l-ar vrea drept şef al unui guvern "de criză" înaintea depunerii moţiunii de cenzură, adică până la jumătatea lunii octombrie. Declaraţia a fost făcută de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Biroului Permanent al PSD şi a fost completată de liderul PNL, Crin Antonescu, la finalul şedinţei conducerii partidului său.



Antonescu a declarat că, din punctul său de vedere, Klaus Iohannis încă mai poate fi desemnat premier, argumentând că în octombrie 2009 a putut să "decupleze" UDMR de la "majoritatea lui Boc". "Câtă vreme nu apare cineva, din PSD sau din altă parte, care să îmi aducă un argument pentru care o asemenea formulă nu ar mai fi de discutat, nu văd de ce nu am mai discuta-o", a spus Antonescu. Argumentul liderului PNL este acela că în 2009 Iohannis a fost susţinut şi de nume grele din PSD, precum Victor Ponta, Adrian Năstase, Liviu Dragnea şi "dibaciul domn Viorel Hrebenciuc", dar şi UDMR. "Aceşti oameni în mod public au asumat formula cu Klaus Iohannis premier ca fiind una foarte bună", a declarat Antonescu.

Liderii PSD nu au mai anunţat însă în mod clar dacă îl mai vor pe Iohannis prim-ministru, dar preşedintele PSD a renunţat să mai susţină, cel puţin în ultima săptămână, că postul de prim-ministru ar trebui să revină PSD. Doar secretarul general al PSD a precizat ieri că "problema premierului o vom discuta la momentul oportun. Sunt absolut convins că vom avea suficientă înţelepciune ca să găsim soluţia cea mai bună şi convenabilă şi pentru noi, şi pentru PNL".
Antonescu a avut săptămâna trecută o întâlnire cu Iohannis, dar susţine că nu ştie dacă acesta ar mai accepta să fie nominalizat pentru această funcţie.

Potrivit lui Liviu Dragnea, PSD, PC şi PNL ar putea încheia, până la finalul lunii septembrie, un protocol scris care va face referire şi la persoana premierului pe care partidele de opoziţie l-ar putea propune şi care să clarifice programul şi mandatul unui eventual guvern de criză pe care cele trei formaţiuni au agreat să îl propună în cazul în care moţiunea de cenzură va trece de votul Parlamentului. El a menţionat că protocolul va trebui să conţină şi principalele măsuri pe care le va aplica aşa-zisul guvern de criză, va trebui să statueze că mandatul acestui Cabinet este limitat şi să precizeze şi durata acestui mandat. El a precizat însă că PSD şi PNL nu vor încheia un protocol politic pentru constituirea unei alianţe, care ar trebui înscrisă la Tribunal.

×
Subiecte în articol: politic