x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presiuni în clarobscur

Presiuni în clarobscur

de Gabriela Antoniu    |    20 Mai 2009   •   00:00
Presiuni în clarobscur

Suspendată temporar în urma scrisorii unui sătean din Mehedinţi, "grijuliu" cu imaginea preşedintelui Băsescu, emisiunea "Lumea în clarobscur" de la postul public de radio nu a mai fost reluată nici în ziua de azi, realizatoarei Diana Nedelcu pregătindu-i-se pensionarea.



Emisiunea "Lumea în clarobscur" se difuza la Radio România Actualităţi în fiecare vineri, de la ora 21:00, şi a fost suspendată la 3 aprilie, deşi era una dintre cele mai audiate. Decizia suspendării a fost luată în urma emisiunii de la 27 martie în care au fost invitaţi Sorin Roşca Stănescu şi Norica Nicolai, tema fiind despre România şi criză, criza continuă de autoritate, despre prietenie, despre interesul general, despre disoluţia instituţiilor şi numirile în funcţie.

"Sorin Roşca Stănescu era invitat să îşi decodifice experienţa lui exemplară de prieten, ca jurnalist, al politicianului Traian Băsescu, şi doamna Norica Nicolai ca politician, pentru că am rugat-o, printre altele, să îmi explice un interviu al doamnei Săftoiu care povestea despre modul cum e penetrat PNL de cârtiţe", a explicat Diana Nedelcu menirea fiecărui invitat. La scurt timp după emisiune, Diana Nedelcu a primit un telefon de la redactorul-şef Doina Jalea, care i-a spus: "Ţi-am întrerupt zborul, gata!".

SCRISOAREA
4897-92033-radior2copycopy.jpgMotivul "întreruperii zborului" l-a aflat după multe insistenţe: o scrisoare de la un anume Ion Pătraşcu din comuna Bala, sat Crainici, judeţul Mehedinţi, adresată preşedintelui director general al RRA, Maria Ţoghină.

"Distinsa doamnă Diana Nedelcu, după ce anterior realizase emisiuni decente, ultima dată a dat cu «copita», lăsând o impresie urâtă, pregătindu-şi poate «condiţilii» pentru un alt loc de muncă. (...)

Doamna a vrut să arate cât de utilă poate fi PNL-ului pentru a obţine
un loc de muncă. Emisiunea a fost condusă în aşa fel, încât unii ascultători să priceapă că tot disconfortul de trai al românilor are un singur nume, preşedintele României, care prin tot ce face şi nu face nu realizează nimic bun, involuntar.

Ca un revers al medaliei, Diana Nedelcu s-a deconspirat a fi coada de topor a celor doi invitaţi, Sorin Roşca Stănescu, în mod repetat a folosit un limbaj insultător de cod penal, făcându-l ticălos pe preşedintele Traian Băsescu", se arată în scrisoarea lui Ion Pătraşcu, acesta încheind:

"Eu consider, doamnă preşedinte Maria Ţoghină, că se impune o destituire a Dianei Nedelcu. Având în vedere emisiunea scandaloasă din seara zilei de 27.03., CNA nu va lăsa nesancţionată această infamie. Amin! Eu nu achiesez la acea emisiune de bideu".




CAMPIONATUL DE FOTBAL, MAI IMPORTANT
Consideraţiile dlui Pătraşcu prinse într-o scrisoare trimisă prin fax, dar înregistrată cu grijă la cabinetul preşedintelui RRA, au fost luate ca imperative de superiorii Dianei Nedelcu, care au şi trecut la acţiune la 3 aprilie.

 Astfel că, "luând în consideraţie şi reacţia unui ascultător", au suspendat emisiunea temporar, deoarece realizatoarea Diana Nedelcu a permis invitaţilor "să facă uz de limbaj injurios fără a interveni în mod explicit pentru a le atrage atenţia să nu folosească un asemenea limbaj". I-au mai lăsat însă o speranţă.

"Va fi reluată dacă spaţiul de emisie nu este alocat unor transmisii directe ale meciurilor de fotbal din campionatul intern", se arată într-o adresă a Doinei Jalea către Diana Nedelcu. Nu s-a întâmplat nici în ziua de azi, iar mesajele ulterioare, laudative la adresa realizatoarei şi a emisiunii, nu au mai fost luate în consideraţie şi nici înregistrate.

UŞI ÎNCHISE
De asemenea, Diana Nedelcu a încercat fără succes să intre în audienţă la preşedintele RRA, căruia i-a cerut să dispună ca managementul postului să-şi asume în scris că i-a suspendat emisiunea.

Cum dl Pătraşcu, contestatar de profesie, a dispărut din localitatea în care nici nu domicilia la scurt timp după expedierea scrisorii, Diana Nedelcu a cerut conducerii RRA să-i dea numele şi adresa exactă a acestuia pentru a-l da în judecată. Iar răspunsul a fost foarte "încurajator": RRA nu se implică în acţiunile în instanţă ale angajaţilor, în afara cadrului legal.

Mai mult, superiorii realizatoarei au adăugat la "dosarul suspendării" şi o somaţie de la 26 martie a CNA, pentru că într-o altă emisiune a spus Petru Dimitriu în loc de Petru Dumitriu, motiv pentru care Diana Nedelcu a cerut Consiliului să reanalizeze decizia, cererea fiind respinsă însă. Suspectată că a suspendat emisiunea la presiuni politice, conducerea RRA a negat printr-un comunicat existenţa unor ingerinţe de acest gen, invocând scrisoarea ascultătorului şi decizia CNA.

×
Subiecte în articol: politic diana nedelcu