x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD: Tokes este o ameninţare pentru România

PSD: Tokes este o ameninţare pentru România

23 Iul 2010   •   00:00

Social-democraţii anunţă că, odată cu începerea sesiunii PE din toamnă, vor cere retragerea lui Laszlo Tokes din funcţiile pe care le deţine şi susţin că poziţia europarlamentarului reprezintă un atac la adresa statalităţii României.



"Partidul Social Democrat consideră că poziţia europarlamentarului Laszlo Tokes reprezintă un atac la adresa statalităţii României, prin instigarea comunităţii maghiare la manifestări violente împotriva prevederilor Constituţiei României. Tokes devine o ameninţare nu doar pentru România, dar şi pentru Europa", se arată într-un comunicat al PSD, citat de Mediafax.

În opinia social-democraţilor, "un astfel de comportament şi o astfel de poziţie trebuie respinse de orice partid şi politician responsabil, din plan naţional şi din plan european".

"Abordarea lui Laszlo Tokes este deopotrivă antinaţională şi antieuropeană. La toamnă, când va reîncepe sesiunea Parlamentului European, PSD va cere retragerea lui Laszlo Tokes din funcţiile pe care le deţine", anunţă PSD, adăugând că va întreprinde alături de partenerii europeni măsuri pentru sancţionarea acestui tip de comportament.

PSD cere, de asemenea, o poziţie oficială din partea UDMR cu privire la afirmaţiile europarlamentarului susţinut de Uniune. "PSD solicită Uniunii să spună public dacă susţine abordările separatise ale parlamentarului european. UDMR este o formaţiune politică aflată în Guvernul României şi trebuie să se supună legilor şi Constituţiei României. În spiritul respectării legilor şi Constituţiei României, UDMR ar trebui să se dezică de atitudinea instigatoare a lui Laszlo Tokes", se arată în comunicat.

Totodată, PSD apreciază că PDL şi Traian Băsescu au comis o greşeală inacceptabilă prin susţinerea lui Laszlo Tokes pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European. "După cum se observă, PDL a susţinut şi a promovat un politician care trage cu toate armele în Constituţia României şi în statul român. Preşedintele şi Guvernul trebuie să ia, cât mai degrabă, poziţie faţă de declaraţiile făcute de europarlamentarul Laszlo Tokes", se mai arată în comunicat.

×
Subiecte în articol: special politic observator