x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul dă afară 9.200 de bugetari

Guvernul dă afară 9.200 de bugetari

de Monica Iordache Apostol    |    06 Aug 2009   •   00:00
Guvernul dă afară 9.200 de bugetari
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Premierul Emil Boc a anunţat aseară că vor fi desfiinţare 9.200 de posturi din aparatul de stat. Reducerile de personal se fac în urma restructurării a 226 de agenţii. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului, desfăşurată cu delegaţia FMI la uşă, şi la câteva zile după ce preşedintele Traian Băsescu a recomandat reducerea numărului de bugetari cu 20%, ceea ce ar fi dus la 300.000 de şomeri.

După ce luni, în reuniunea Coaliţei, liderii PSD şi PD-L nu au reuşit să se pună de acord în privinţa reducerilor de personal, şedinţa de ieri a Executivului a adus brusc o decizie legată de restructurarea agenţiilor guvernamentale: din 227 de agenţii vor rămâne doar 107, însemnând punerea pe liber a 9.200 de funcţionari. Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, că 33 din cele 107 agenţii sunt obligatorii pentru menţinerea relaţiei cu Uniunea Europeană. Premierul a calculat că restructurarea va aduce o economie de 50 de mili­oane de euro la bugetul de stat.

În plus, Guvernul a decis ca veniturile proprii ale agenţiilor guvernamentale, precum AVAS sau Inspectoratul de Stat în Construcţii, să fie vărsate la bugetul de stat. Asta înseamnă, potrivit lui Boc, că din aceşti bani vor fi plătite alte salarii din sistemul public, făcându-se o economie de aproximativ 100 de milioane de euro.

Şi alte 60 de societăţi comerciale aflate în subordinea Ministerului Economiei şi Ministerului Transporturilor se află în fază de "evaluare, lichidare", după cum s-a exprimat Emil Boc. Până săptămâna viitoare, miniştrii trebuie să prezinte "standardele de cost" pentru restructurarea aparatului de stat. "Astăzi, am stabilit ca standardele de cost să fie principalul criteriu pe baza cărora vom face restructurarea aparatului de stat. Au termen o lună de zile ministerele pentru a prezenta Guvernului viziunea lor cu privire la standardele de cost pe următoarele componente: administraţie publică, asistenţă socială, sănătate, învăţământ preuniversitar. Vom şti exact cât trebuie să plătească statul şi va plăti la fel, indiferent unde ne vom afla în ţară, pentru gestionarea acestor domenii importante", a mai declarat Boc.

BANII DE LA FMI SE DUC PE SALARII
Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară la TVR că speră ca România să primească "dreptul de a îndrepta a doua tranşă de la FMI către bugetul de stat, nu către BNR". Asta înseamnă că banii se vor cheltui pe "salarii, pensii şi investiţii". Şeful statului a anunţat că va avea azi o întâlnire cu delegaţia FMI în care va pleda pentru acest lucru, în condiţiile în care scăderea econo­mică nu poate fi imputabilă României, ci contextului internaţional. Băsescu a mai spus că deficitul bugetar pe acest an va fi 8,5%, în condiţiile în care primul acord cu FMI s-a reali­zat pe un deficit bugetar de peste 4%.


"E ridicol să discuţi despre Elena Udrea!"
Preşedintele Traian Băsescu (foto) s-a supărat pe liderii Coaliţiei pentru că luni au discutat despre Comisia de control a activităţii Ministerului Turismului. "Când trebuie să discuţi despre măsurile care trebuie luate pentru reducerea aparatului de stat, tu îţi pierzi vremea să discuţi cum facem cu Elena Udrea. Ridicol!", s-a înfuriat Traian Băsescu, făcând referire la şedinţa de luni a liderilor Coaliţiei, în care reprezentanţii PD-L le-au cerut social-democraţilor s-o lase pe Elena Udrea în pace. "E un dram de inconştienţă aici. Totul este privit din punct de vedere politic, în vederea alegerilor prezidenţiale, şi din această cauză nu se iau măsurile care se impun cu necesitate", a mai spus Băsescu. El a declarat, tot la TVR, că liderii PSD şi PD-L au negociat prea mult concedierile din aparatul funcţionăresc, referindu-se tot la discuţiile de luni din Coaliţie. "Concedierile trebuiau făcute mai de mult. Cu toţii suntem de acord că avem o birocraţie excesivă şi lipsită de competenţă. E o oportunitate bună ca şefii de instituţii publice să-şi selecteze angajaţii. Testele de competenţă trebuie să se dea însă pentru toţi, şi nu unul să fie într-o cameră şi alţii în alta", a mai spus Băsescu, revenind la măsura anunţată de Emil Boc. Mai mult, şeful statului crede că numărul celor disponibilizati ar trebui să ajungă la 10.000-15.000 de oameni şi precizează că a fost interpretată greşit declaraţia referitoare la concedierile de 20%, care ar fi dus la aproape 300.000 de şomeri. Şeful statului a reluat ideea potrivit căreia măsura trebuie luată de urgenţă, până la finele acestei luni, pentru că orice lună de întârziere are efecte negative, care îi vor afecta pe cei 22 de milioane de români.

Udrea nu e la control

Corpul de Control al premierului verifică legalitatea contractelor de publicitate încheiate de cinci ministere şi de Agenţia de Strategii Guvernamentale, instituţie în subordinea Guvernului, a declarat ieri şeful Corpului de Control, Sorin Alăzăroaie. Instituţiile controlate sunt Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, instituţie coordonată de primul-ministru Emil Boc, informează Mediafax. Deşi cele mai mari suspiciuni planează asupra Ministerului Turismului, această instituţie nu face obiectul controlului.

"Când trebuie să discuţi despre reforme, tu îţi pierzi vremea să discuţi cum facem cu Elena Udrea. Ridicol!"
"Sper să primim dreptul de a îndrepta a doua tranşă de la FMI către bugetul de stat, nu către BNR"

Traian Băsescu


×
Subiecte în articol: politic