x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reforma mersului pe jos, la PSD

Reforma mersului pe jos, la PSD

de Adriana Duţulescu    |    23 Feb 2010   •   00:00
Reforma mersului pe jos, la PSD
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Victor Ponta şi-a ales biroul de preşedinte şi a dictat prima decizie: toţi liderii să lase maşinile la poartă. Vanghelie are dureri de cap, ameninţat cu pierderea funcţiei de la Bucureşti şi urmărit de datorii.
Prima şedinţă a noii conduceri a PSD s-a desfăşurat ieri în Kiseleff "într-o atmosferă de maximă răceală", după cum au declarat pentru Jurnalul Naţional surse participante la întâlnirea Biroului Permanent Naţional.

După ce şi-a ales biroul (fostul birou al lui Adrian Năstase, cel al lui Mircea Geoană urmând să fie împărţit, la comun, de vicepreşedinţi), noul preşedinte al partidului, Victor Ponta, a luat primele două decizii personale de la instalarea în funcţie, provocând nemulţumirea colegilor, care nu au scăpat ocazia de a-l ironiza din acest motiv: liderii PSD să nu mai aibă acces cu maşinile în curtea sediului şi să fie obligaţi să vină la şedinţe fix la ora stabilită. "Am ajuns la sediu şi am găsit poarta închisă, şi i-am şi spus, asta este social-de­mocraţie, să mergi pe jos de la poartă până la uşă?", ne-a relatat unul dintre vicepreşedinţii partidului.

A doua decizie, cea referitoare la punctualitate, l-a lăsat rece pe vechiul rival al lui Ponta, Marian Vanghelie, care a ţinut să-şi arate indiferenţa faţă de noile coordonate ale vieţii de partid, întârziind în mod voit la şedinţă. Relaţia dintre cei doi a rămas la fel de rece ca şi înaintea Congresului, mai ales după ce au apărut informaţii legate de intenţia lui Victor Ponta de a-l debarca pe Vanghelie de la PSD Bucureşti pentru a-l ajuta pe Miron Mitrea să obţină şefia acestei organizaţii, drept răsplată pentru ajutorul acordat la Congres.

De altfel, Vanghelie a fost şicanat de un grup de oameni care protestau în faţa sediului din Kiseleff, pretinzând că au fost angajaţi de preşedintele PSD Bucureşti pentru a face figuraţie la şedinţa organizaţiei Bucureşti desfăşurată joi seară, la Romexpo, dar nu au mai primit banii promişi. Vanghelie a replicat însă că nu a avut legătură cu organizarea: "Nu ştiu de bani". "Deci vrăjitoarele i-au transformat în figuranţi, şi din figuranţi cred că o să-i transforme în maimuţe", a mai afirmat Vanghelie.


PONTA PACIFICATORUL
În prima conferinţă de presă susţinută în calitate de preşedinte al PSD, Victor Ponta a declarat că va lucra cu toţi care pot să ţină "ritmul şi pasul" cu el, promiţând "ceea ce merită" şi celor care l-au susţinut, dar nu au obţinut funcţii. "Atât timp cât toţi cei prezenţi la congres şi toţi colegii mei de partid respectă votul care s-a dat sâmbătă la funcţia de preşedinte, cu atât mai mult eu respect votul dat pentru vicepreşedinţi. (...) Vreau să lucrez cu absolut toţi foarte bine. Por­nim cu toţii pe un drum nou. Cine va ţine ritmul şi pasul este binevenit alături de mine, dar nu am nici un fel de resentiment şi nu cred că pe un drum nou porneşti cu bagajul negativ din trecut", a spus Ponta. Cât priveşte vicepreşedinţii, Ponta a subliniat că aceştia au fost aleşi politic, astfel încât votul lor în BPN va fi unul tot politic, cu toate că cei care au o "expertiză extraordinară", ca Ecaterina Andronescu şi Ion Chelaru, vor fi lideri de proiecte pe domeniile pe care le reprezintă.


SOARTA LUI GEOANĂ

Soarta lui Mircea Geoană a fost unul din subiectele discutate ieri intens de social-democraţi. În cadrul şedinţei BPN al PSD, Victor Ponta a dat asigurări că nu doreşte să îi fie luată lui Mircea Geoană funcţia de preşedinte al Senatului, existând riscul ca postul să meargă la PD-L. Tot ieri a avut loc şi prima întâlnire între cei doi contracandidaţi la şefia PSD, Ponta fiind prezent la şedinţa grupului PSD de la Senat condus de Mircea Geoană. Acesta nu a dorit însă să parti­cipe la şedinţa Biroului de Conducere al partidului.


BERCEANU: "RELAŢIILE PD-L CU PSD, OBIŞNUITE"

Ministrul Radu Berceanu e de părere că alegerea lui Victor Ponta în fruntea PSD nu schimbă nimic în relaţiile dintre PD-L şi social-democraţi, adică relaţiile dintre Putere şi Opoziţie.
"Nu mi-a plăcut niciodată când alte partide au făcut foarte multe referiri despre lucrurile care se întâmplau la noi în partid. Drept urmare, nu vreau să fac aceeaşi greşeală. Şi-au ales preşedintele, foarte bine. Probabil or să aibă o anumită strategie, mai departe între cele două partide sunt relaţii obişnuite dintre Opoziţie şi Putere, dintre un partid de dreapta şi unul de stânga. Ştiam că s-ar putea să fie nişte schimbări, nu s-a întâmplat ceva ieşit din comun. Important e ce o să facă PSD şi domnul Ponta mai departe şi relaţiile or să se învârtească în jurul acestor atitudini", a spus Berceanu. Ales preşedinte al PSD la Congresul extraordinar de sâmbătă, Victor Ponta a făcut referire în discursul său şi la adversarii politici ai PSD, afirmând că doreşte ca partidul să devină o alternativă credibilă atât la PD-L, cât şi la PNL. "De luni, PSD are o nouă şansă, are o nouă şansă de a arăta că poate să facă schimbări, că poate să accepte prin vot democratic un nou preşedinte, enervant de tânăr. Sunt convins că nici cei de la PD-L nu vor putea dormi foarte bine în perioada următoare", a declarat Ponta. (Ioana Bugean)

×
Subiecte în articol: politic