x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ruperea coaliţiei, o chestiune de timp

Ruperea coaliţiei, o chestiune de timp

de Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    10 Apr 2009   •   00:00
Ruperea coaliţiei, o chestiune de timp
Sursa foto: Christian Silva/Editura Intact

Şandramaua politică PD-L-PSD nu va mai ţine multă vreme, cred unii analişti politici care pariază pe o despărţire a celor două partide înainte de alegerile prezidenţiale. Sunt însă şi analişti care spun că soarta coaliţiei depinde de social-democraţi, de la ei fiind aşteptată o posibilă cerere de divorţ.



Analistul politic Iosif Boda este unul dintre cei care cred că actuala coaliţie de guvernare nu va mai rezista până la prezidenţiale. "Tensiunile între cele două partide vor creşte.

Între ele sunt acute dezacorduri, unul încearcă să îi pună beţe în roate celuilalt şi fiecare încearcă să exploateze electoral mai mult decât celălalt", a declarat Boda pentru Jurnalul Naţional, explicând că "avem de-a face cu două jumătăţi de Guvern care fac mai puţin decât un întreg".

Care dintre cei doi parteneri va decide să rupă coaliţia este însă o necunoscută, apreciază analistul politic, dar evident este, în opinia acestuia, că PSD se află în campanie electorală şi că atacă cu toate armele. PD-L nu poate face acelaşi lucru, completează Boda, şi asta din cauza protocolului care interzice atacurile între cele două formaţiuni.

"În schimb, liderii PSD sunt liberi să-l atace cum vor ei pe Traian Băsescu, pentru că ei au cum să se justifice: «Noi n-am încheiat un acord cu Traian Băsescu, ci cu PD-L, deci îl putem ataca pe Traian Băsescu»", explică Boda, adăugând că o reacţie din partea PD-L şi a preşedintelui Băsescu poate apărea mai târziu şi că aceasta ar putea marca momentul rupturii.

Analistul politic Cristian Pârvulescu consideră însă că sunt încă multe necunoscute pentru a putea spune cât va mai ţine coaliţia PD-L-PSD (exemplu: cum vor vota senatorii PD-L ordonanţa de urgenţă prin care Geoană a devenit vicepreşedinte al CSAT), dar că în acelaşi timp există semnalul public dat de Geoană că, după alegeri, s-ar putea forma o altă majoritate.

Pârvulescu susţine că ruperea coaliţiei depinde de PSD şi că social-democraţii au foarte puţin timp la dispoziţie pentru luarea unei decizii.
"S-ar putea întâmpla peste o lună", estimează Pârvulescu, precizând că o posibilă cauză a despărţirii ar putea fi mişcările de stradă ori rectificarea bugetară.

Cât priveşte atacurile lui Geoană, Pârvulescu crede că liderul PSD, sfătuit de consilierii săi, vrea să se poziţioneze ca "principal challenger" şi că PD-L, speriat de ideea unei moţiuni de cenzură care ar putea însemna instalarea în perioadă de criză, după modelul ceh, a unui premier tehnocat, "trebuie să strângă din dinţi până în noiembrie".



Intervenţia lui Traian Băsescu

Profesorul de ştiinţe politice Radu Alexandru spune că deocamdată nu există elemente care să determine ruperea coaliţiei, relaţiile dintre cele două partide aflate la putere fiind "în limite normale", iar interesul acestora rămânând în continuare administrarea puterii.

Acum, o schimbare ar putea fi determinată numai de o intervenţie a preşedintelui Băsescu, în sensul de a forţa scoaterea de la guvernare a PSD, aşa cum au făcut liberalii cu PD-L în urmă cu doi ani, apreciază Radu Alexandru. În schimb, perioada precampaniei electorale prezidenţiale este considerată de Radu Alexandru drept una decisivă pentru soarta coaliţiei.

"Contează cum se va raporta PSD la această campanie, căci de la PSD se aşteaptă o reacţie, pentru că el este cel pus în dificultate. PD-L are candidatul lor binecunoscut, Băsescu, dar Mircea Geoană nu va avea cum să critice guvernul atât timp cât PSD va fi partid de guvernare", spune Radu Alexandru.

Momentul precampaniei electorale prezidenţiale este văzut şi de analistul Bogdan Teodorescu drept unul periculos pentru soarta coaliţiei, având în vedere că Geoană şi Băsescu candidează unul împotriva celuilalt.

Ca atare, atunci când unul dintre aceştia va considera că este nevoie de o "desprindere", aceasta se va face. Numai că momentul oportun exact, spune Teodorescu, va fi stabilit de strategii de campanie ai celor doi combatanţi. În ceea ce îl priveşte pe Geoană, Teodorescu apreciază că nu va putea să se poziţioneze ca adversar al lui Băsescu din interiorul coaliţiei şi nu va putea să critice Guvernul atât timp cât PSD este membru al acestuia.

Băsescu, în schimb, nu are această problemă, el este "cap de axă", spune Teodorescu. De aceea, crede analistul, în contextul în care Geoană în sondaje se poziţionează pe locul trei, după Crin Antonescu, iar oponenţii lui Băsescu se îndreaptă spre Antonescu, liderul social-democrat va trebui "să facă o mişcare" pentru a schimba situaţia. De altfel, adaugă el, nemulţumirile exprimate în ultima vreme arată că PSD s-a cam consolat cu plecarea de la putere.

×
Subiecte în articol: basescu politic psd geoană pd-l coalitiei