x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şase milioane de euro pentru imaginea PDL

Şase milioane de euro pentru imaginea PDL

de Adriana Duţulescu    |    19 Aug 2010   •   00:00
Şase milioane de euro pentru imaginea PDL

După întâlnirea de luni între premierul Boc şi grupul deputaţilor PDL, aceştia din urmă au primit SMS-uri pe telefoanele de serviciu, în care erau informaţi că la rectificarea bugetară, deci cea operată în şedinţa de guvern de ieri, vor primi, fiecare, câte 200.000 de lei, aproximativ 47.000 de euro, "pentru acoperirea unor cheltuieli din colegiu".



Acestea ar trebui, conform indicaţiilor trasate prin SMS-uri, să acopere "cu precădere investiţii în şcoli şi drumuri". PDL are 125 de deputaţi, deci efortul financiar al Guvernului s-ar ridica la 5,8 milioane de euro, bani care să meargă în colegiile parlamentarilor democrat-liberali, pentru a mai ridica puţin din imaginea partidului în ochii alegătorilor.

De altfel, în cadrul discuţiilor cu premierul, precum şi în şedinţa Biroului politic, parlamentarii PDL i-au reproşat lui Emil
Boc faptul că miniştrii nu deblochează investiţiile astfel încât să aibă şi ei posibilitatea să ofere ceva electoratului în colegiile lor. În plus, având în vedere că o dată cu începerea sesiunii parlamentare se va redeschide subiectul moţiunii de cenzură şi în contextul în care deja un parlamentar al PDL a trecut la PSD, iar al doilea - senatorul Georgică Severin - îşi pregăteşte demisia pentru începutul lui septembrie, Emil Boc are nevoie şi de stimulente financiare pentru a-i convinge pe parlamentarii săi să nu voteze împotriva sa la moţiune. Metoda alocării banilor pentru colegiile parlamentare la rectificarea bugetară contra susţinere în Parlament a mai fost, de altfel, practicată de Guvern, promisiuni de fonduri pentru colegiile lor primind şi demisionarii din PSD şi PDL. Ulterior, aceştia s-au plâns că nu au mai primit banii. Sumele respective nu sunt prevăzute în Legea bugetului, ci pot să iasă din fondul de rezervă al Executivului, prin hotărâre de guvern, pe diverse proiecte punctuale, pe localităţi.

SMS-urile au fost trimise de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, care susţine că le-a solicitat colegilor să întocmească fiecare câte o listă cu nevoile de cheltuieli din colegii, în limita a 2-3 miliarde de lei vechi, astfel încât să poată primi aceşti bani la rectificarea bugetară sau în Legea bugetului pe 2011.

Potrivit proiectului de ordonanţă discutat în şedinţa de ieri, Guvernul va aloca, printre altele, 3,8 miliarde de lei pentru plata pensiilor, 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul sănătăţii şi 500 de milioane de lei pentru ştergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diverşi agenţi economici, care, la rândul lor, au datorii la stat. Ministerul Muncii va primi suplimentar 4,365 miliarde de lei, bugetul Ministerului Sănătăţii va fi majorat cu 2,816 miliarde de lei, pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, Ministerul Mediului şi Pădurilor va fi suplimentat cu 241,2 milioane de lei, cel al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri cu 207,1 milioane de lei, iar Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va primi în plus 56,9 milioane de lei, pentru finanţarea proiectului privind restaurarea şi reabilitarea monumentelor istorice şi a proiectului privind reabilitarea şi consolidarea unor clădiri culturale (Biblioteca Naţională a României, Teatrul I.L. Caragiale etc.).

Guvernul va aloca 49,6 milioane de lei pentru plata serviciilor de închiriere de licenţe aferente produselor Microsoft şi alte 17 milioane de lei Academiei Române, pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Cei mai mulţi bani vor fi tăiaţi din bugetele Ministerului Educaţiei şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, 494,6 milioane de lei (117,76 milioane de euro), respectiv 476,8 milioane de lei (113,52 milioane de euro).

×
Subiecte în articol: politic