x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Strategia Naţională de Apărare împotriva presei

Strategia Naţională de Apărare împotriva presei

23 Iun 2010   •   00:00
CSAT decretează mass-media drept ameninţare pentru stat

În perioada cea mai neagră a istoriei româneşti a ultimelor decenii, Consiliul Superior de Apărare a Ţării emite un document care, la prima ve­de­re, s-ar adresa doar instituţiilor de forţă - Strategia Naţională de Apă­ra­re (SNAp). Cu un cuvânt înainte semnat de Traian Băsescu, documentul "reprezintă un instrument de lucru prin intermediul căruia, plecând de la nevoia apărării ţării, a intereselor, valorilor şi obiectivelor naţionale de securitate, se gestionează riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile".

Documentul mai precizează programatic că: "SNAp expune căi şi modalităţi specifice de gestionare a riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor, constituind baza şi punctul de plecare pentru elaborarea strategiilor sectoriale de răspuns". Aşadar, este clar că ins­tituţiile de forţă ale statului reprezentate în Comunitatea de Informaţii (serviciile secrete, adică) au o sarcină concretă pentru a elabora cerinţele Strategiei sectoriale.

Între riscuri, ameninţări şi vulne­ra­bilităţi - care îşi găsesc firesc locul într-un asemenea document - apare pentru prima dată într-un document oficial într-o ţară NATO o precizare stupefiantă despre presa din Ro­mâ­nia. Astfel, la capitolul 6, subcapitol 6.2, după crima organizată, ca vulnerabilitate este definit "fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţine­rii de avantaje economice".

Formularea imprecisă, larg interpretabilă, are menirea să introducă în ins­tituţiile de media frica, teroarea de a nu deveni un inamic al siguranţei na­ţionale. Odată pericolul loca­lizat - presa -, el trebuie combătut, izolat, anihilat, conform "strategiei". Deci nu guvernarea execrabilă este pe­ricolul la adresa siguranţei ce­tă­ţeanului, destabilizatoare sunt nu să­ră­cirea deliberată, ghilotinarea pen­sii­lor, cu aviz de la Cotroceni, ci infor­ma­ţiile "false" ale presei, care dez­vă­luie jaful programat al banului pu­blic, gestiunea frauduloasă, îm­bo­gă­ţi­rea neruşinată a politicienilor.

Când Hitler a atacat Rusia So­vietică, Stalin a lansat apelul "Patria, în pericol!". În timp de criză mize­rabilă, de paralizie a creierelor puterii, strigătul lui Băsescu este: "Şase! Vine presa!". Începe, şi el, Marele Război de Apărare a Puterii Personale împotriva "agenturilor" de presă.

Dacă nu ar fi atât de periculos acest apel, am spune că-i doar penibil! El nu trebuie însă minimalizat, el este strigătul de luptă al unei pu­teri isterizate, împiedicată în propriile campanii de minciuni, de păcălire şi manipulare a populaţiei. El vizează unul dintre ultimele bastioane ale democraţiei, necucerit total de Traian Băsescu şi camarila lui tota­litaristă.

Percheziţiile, interceptările şi arestările sunt pasul următor pe acest drum trasat de preşedinte. Strategia Naţională de Apărare a Ţării - ediţia 2010, prin asemenea atac la de­mocraţie, la dreptul de informare şi la libertatea de expresie, se înscrie ea însăşi, automat, ca o ameninţare directă la adresa siguranţei naţionale.

Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: politic mass-media strategia de apărare