x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tabla neştearsă, primul dosar penal

Tabla neştearsă, primul dosar penal

de Gabriela Mladin    |    11 Iun 2009   •   00:00
Tabla neştearsă, primul dosar penal

Un episod absolut jenant s-a petrecut, ieri, după ce liderii prezenţi la lecţia predată de Ionel Manţog pe tablă în sediul PD-L Gorj au fost întrebaţi despre conţinutul notiţelor. Culmea, cel care le-a scris cu mâna lui şi, probabil, le-a şi gândit iniţial n-a recunoscut în ruptul capului că ar fi scris pe o tablă, în sediul partidului, indicaţii pentru ziua scrutinului europarlamentar.



Între timp, Poliţia a anunţat că la Gorj i s-a făcut dosar penal unui director din cadrul Complexului Energetic Turceni, locul de muncă al lui Manţog, pentru turism electoral.

Notiţe privind strategia de campanie, prin care se confirmă turismul electoral şi ajutorul dat de Partidul Democrat-Liberal din Gorj Elenei Băsescu, au fost uitate pe o tablă în sediul de partid din Târgu-Jiu. Presa a reuşit să "fure" un cadru cu aceste instrucţiuni, profitând de un moment de neatenţie al celor aflaţi în sediu, luni, când la partid erau doar doi membri obosiţi după scrutinul de duminică.

Pe tăbliţă, Manţog le trasa sarcină liderilor de organizaţii să înceapă turismul electoral cât mai de dimineaţă şi să asigure, la fel de matinal, zece voturi pe fiecare secţie pentru mezina preşedintelui, candidatul independent Elena Băsescu.

"Începeţi transportul cât mai devreme! Realizaţi peste 60% din normă înainte de prânz", "Rezolvaţi problema... din primele voturi (10 pe secţie - Responsabili BP), verifică personal lista cu cei zece şi prezenţa acestora la secţii. La ora 12:00 vă sun personal!" sunt câteva dintre indicaţiile date la Gorj democrat-liberalilor.

ALBA-NEAGRA CU TABLA!
Iniţial, Ionel Manţog nu a vrut să recunoască faptul că şi-ar fi lăsat notiţele în sediul de partid scrise pe o tablă. La început n-a recunoscut nici măcar faptul că ar fi existat o tablă în sediul PD-L Gorj, după care a revenit cu declaraţii:

"Ceea ce a fost scris pe tablă nu reprezintă un secret, ca dovadă că acele lucruri au stat acolo scrise de vineri până luni. Acolo nu e nici măcar o urmă de fraudă în acele înscrisuri sau ceva ilegal. Era vorba despre transportul votanţilor cu maşinile membrilor de partid în mediul rural, pentru că ştim foarte bine la ţară secţiile de votare sunt la kilometri întregi distanţă de domiciliul oamenilor.

Din câte ştiu eu, nu există contestaţii depuse de partide la Biroul Electoral Judeţean sau la secţiile de votare, iar în 15 localităţi numărul celor care au votat pe liste suplimentare este mai mare decât numărul voturilor luate de PD-L. În ceea ce o priveşte pe Elena Băsescu, la Târgu-Jiu ea a avut 1.555 de voturi, iar în restul secţiilor de prin Gorj, în mai bine de jumătate din acestea, în mediul rural, a luat câte şapte-opt voturi. E păcat că se strică curajul, munca şi imaginea unui om doar pentru că vorbim despre fiica preşedintelui", a explicat Manţog.

TRANSPORT CU MAŞINILE TERMOCENTRALEI!
Susţinerea EBei n-a fost explicată de Manţog, ci doar turismul electoral. Aşadar, în opinia profesorului care le-a predat la tablă colegilor săi strategia de câştigare a alegerilor, transportul la secţii reprezintă o declasare a membrilor de partid după o bătrână rătăcită printr-o comună ruptă de lume. Nimeni nu a putut explica ce este cu norma şi asigurarea transportului într-un procent de 60% din aceasta până la prânz.

În realitate, n-a fost vorba despre nici un membru de partid care să se fi deplasat cu maşina personală şi nici de babe rătăcite. La Turceni, un oraş în care se află Complexul Energetic la care Manţog este director adjunct, parcul auto al termocentralei se transferase în ziua scrutinului în faţa Casei de Cultură din localitate, acolo unde existau două secţii de votare. Cu aceste maşini, ale unei societăţi a statului, democrat-liberalii asigurau transportul la urme.

Maşinile sunt înmatriculate cu SET, iar social-democraţii au depus deja plângere la Poliţie pentru a verifica unde se aflau aceste autoturisme în ziua alegerilor.




TURISM ELECTORAL
Mai mult, un director de la Complexul Energetic Turceni, Tiberiu Trotea, s-a ales cu dosar penal, după ce PSD a înaintat la BEJ o sesizare prin care se reclamă faptul că directorul, membru al organizaţiei PD-L, a coordonat transportul de votanţi din oraşul Rovinari şi în alte localităţi limitrofe pentru a vota pe liste suplimentare în localitatea Câlnic.

Un alt democrat-liberal, inginer la o exploatare minieră, s-a ales şi el cu un dosar penal după ce în ziua votului, între orele 9:00 şi 11:00, a făcut turism electoral. Mai exact, grupuri de oameni din Albeni, Prigoria şi Seciuri au fost transportate cu preponderenţă spre secţiile de votare din Cărpiniş şi Aniniş. În final, indicaţiile lui Manţog le-au adus colegilor de partid dosare penale.

NU E EBA, CI ZECE NEGRI MITITEI!
Cele zece voturi cerute pe fiecare secţie pentru Elena Băsescu nu
sunt voturi, ci paznicii democraţi, ce-l puţin aşa explică acum reprezentanţii organizaţiei PD-L Gorj, după ce au fost prinşi cu mâţa
moartă-n curte.

Preşedintele interimar al organizaţiei din Gorj, Cosmin Popescu, prezent la şedinţa de sâmbătă a lui Manţog, a explicat că cele zece voturi nu erau pentru EBa: "Este vorba despre o chestiune organizatorică. Referirea cu privire la cele zece voturi era pentru reprezentanţii Biroului Permanent, care trebuia să aibă câte zece persoane care să păzească secţia şi aceştia trebuiau să voteze până la ora 12:00", a explicat Popescu.

Ca să-l întărească, Marcel Hoară, candidat la Parlamentul European, prezent şi el la şedinţa lui Manţog de sâmbătă, a declarat că el este unul dintre cei zece paznici de la secţie la care şeful său de campanie făcea referire pe tablă.

O explicaţie jenantă, având în vedere că în judeţul Gorj au fost amenajate 317 secţii, iar pentru fiecare secţie, dacă se asigurau câte zece democrat-liberali pentru pază din partea partidului, ar fi însemnat 3.170 de oameni.

Asta în afara reprezentanţilor care îşi coordonau pe cei zece, în afara membrilor din comitetele secţiilor de votare şi a şoferilor de autobuze care transportau oamenii la secţii. Asta ar fi însemnat mobilizarea a aproape 5.000 de oameni, ceea ce este imposibil.


Directivele lui Manţog
- "Începeţi transportul cât mai devreme! Realizaţi peste 60% din normă înainte de prânz";
- "Rezolvaţi problema... din primele voturi (10 pe secţie - Responsabili BP), verifică personal lista cu cei zece, prezenţa la vot a acestora. La ora 12:00,  vă sun personal!";
- "Comunicaţi permanent între dvs. cu responsabilii de colegii şi cu sediul";
- "Sunaţi directorii listelor";
- "Norma de voturi din listele permanente"
- "Secţii de votare: a) să aibă ghiduri; b) să discute cu fiecare înainte de ora 8:00; c) să consemneze prezenţa şi să predea listele o dată cu procesele-verbale; d) să facă orice contestaţie".


- Citiţi şi O scrisoare pierdută, o tablă neştearsă!

×
Subiecte în articol: politic partid gorj voturi manţog tabla