x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăierile de pensii şi salarii, bătute în cuie de Băsescu

Tăierile de pensii şi salarii, bătute în cuie de Băsescu

de Adriana Duţulescu    |    20 Mai 2010   •   00:00
Tăierile de pensii şi salarii, bătute în cuie de Băsescu
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Preşedintele Băsescu i-a chemat ieri-dimineaţă la Palatul Cotroceni pe liderii partidelor din arcul guvernamental, inclusiv pe liderul minorităţilor naţionale din Parlament, pentru a se asigura că nemulţumiţii din UDMR, UNPR sau de la minorităţi nu vor susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc anunţată de PSD şi PNL.



La întâlnirea de la Preşedinţie, potrivit unor surse participante la discuţii, preşedintele a încercat să-i împace pe cei de la UDMR şi UNPR, care s-au exprimat împotriva tăierilor de pensii. De altfel, liderul minorităţilor, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat pentru Jurnalul Naţional că "preşedintele şi-a asumat rolul de moderator" şi chiar "a notat opiniile participanţilor", lucru inutil însă, având în vedere că, potrivit aceleiaşi surse, "Emil Boc a insistat asupra faptului că el vrea să îşi asume răspunderea pe pachetul de măsuri economice, deşi i s-a spus că nu e bine".

Concluzia întâlnirii a fost că măsurile care vor fi asumate de Guvernul Boc vor fi exact acelea anunţate de Traian Băsescu acum două săptămani, fără modificări. Oficial, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a solicitat Guvernului să dea dovadă de maximă deschidere faţă de sindicate şi partidele politice din opoziţie, printr-o informare constantă asupra măsurilor care vor fi luate.

"Discuţiile s-au axat pe scrisoarea de intenţie a Guvernului României către Fondul Monetar Internaţional şi pe evoluţia economică în plan european. Reprezentanţii partidelor din arcul guvernamental au susţinut adoptarea de către Guvernul României a scrisorii de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, după explicarea către parlamentarii Coaliţiei a necesităţii măsurilor prevăzute în document", se mai arată în comunicat.

Surse guvernamentale au explicat pentru Jurnalul Naţional că scrisoarea de intenţie nu mai putea fi modificată încă din momentul în care delegaţia FMI condusă de Jeffrey Franks a plecat din România, deoarece draftul ei a fost agreat de cele două părţi şi orice modificare ar presupune redeschiderea negocierilor. Ceea ce înseamnă că toate discuţiile cu sindicatele şi cu partidele politice iniţiate de Guvern sunt de fapt un teatru menit să dea senzaţia că se ascultă şi de opiniile populaţiei.

În aceeaşi idee, tot la Cotroceni s-a stabilit caTraian Băsescu şi Emil Boc să aibă "consultări" înaintea asumării răspunderii şi cu PNL şi PSD, pentru a balansa din nou imaginea negativă şi către Opoziţie. "Nu poţi anunţa nişte decizii din astea atât de grave doar de unul singur", a explicat pentru Jurnalul Naţional Varujan Pambuccian.

×
Subiecte în articol: politic