x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tismăneanu a pus mâna pe ciolanul anticomunismului

Tismăneanu a pus mâna pe ciolanul anticomunismului

01 Mar 2010   •   00:00
Tismăneanu a pus mâna pe ciolanul anticomunismului
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului(IICR) şi a lui Dinu Zamfirescu de la şefia Institutului pentru Memoria Exilului Românesc şi a decis ca structura rezultată în urma comasării  celor doua institute să fie condusă de Vladimir Tismăneanu (foto) şi Ioan Stanomir.

Printr-o serie de decizii ale Guvernului, IICCR a fost comasat prin fuziune cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc. Ca urmare, a fost înfiinţat, în subordinea premierului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) condus de un preşedinte executiv, celelalte două institute desfiinţându-se.

Preşedintele executiv are un mandat de cinci ani şi este numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru. Legislaţia în vigoare stabilea până în prezent că Institutul este condus de un preşedinte. Boc a decis totodată ca funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc să fie ocupată de politologul Ioan Stanomir, iar Vladimir Tismăneanu să preia funcţia de preşedinte al Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Tismăneanu a condus Comisia prezidenţială de analiză a dictaturii comuniste din România care a elaborat un raport în baza căruia şeful statului a condamnat regimul comunist din România, în decembrie 2006, în Parlament.

Numirile făcute de premierul Boc vin după ce mai mulţi disidenţi şi ONG-uri, şi printre care şi cele conduse de Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică şi Zoe Petre, au protestat faţă de decizia Guvernului de comasare a Institutului pentru Memoria Exilului Românesc cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România şi au anunţat că îl susţin pe Marius Oprea la conducerea instituţiei rezultate din comasarea celor două structuri.

Astfel, Ana Blandiana a atras atenţia săptămâna trecută că dacă premierul nu l-ar reconfirma pe Marius Oprea la conducerea IICCMER, s-ar pune sub semnul întrebării eforturile de cercetare depuse de echipa istoricului pentru înţelegerea istoriei recente. "Marius Oprea este istoricul care a trecut de la cercetarea în scris la cercetarea în faptă, înfiinţând Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Nereconfirmarea sa la conducerea acestui institut nu ar fi o simplă schimbare de persoane, ci o desolidarizare de cercetările sale şi o punere sub semnul întrebării a eforturilor depuse de întreaga sa echipă pentru înţelegerea istoriei noastre recente", a transmis Ana Blandiana printr-un comunicat de presă.

Ea s-a alăturat altor susţinători ai lui Oprea, printre care laureata Premiului Nobel pentru Literatură Herta Muller, istoricul francez Stephane Courtois, disidenta anticomunistă Doina Cornea şi europarlamentarul Laszlo Tokes. De asemenea, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi-a exprimat public sprijinul pentru Marius Oprea.

PNL: "CULMEA PENIBILULUI"
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, săptămâna trecută, premierului Boc că IICCMER trebuie să funcţioneze în continuare cu liberalii Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere. "Nici un moment, în nici o împrejurare, aceşti doi oameni, în fruntea instituţiilor pe care le-au condus, nu au făcut politică partizană. Nici unul dintre ei nu a intervenit în campania electorală, nici unul dintre ei nu a folosit în vreun fel instituţia pe care o conduce sau prestigiul deţinut în fruntea acestor instituţii în favoarea PNL sau în favoarea cuiva din PNL", a spus Antonescu.

El a apreciat că ar fi "culmea penibilului" dacă Guvernul lui Traian Băsescu îi va schimba pe cei doi din fruntea acestor institute.

×
Subiecte în articol: politic