x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu cloceşte ruperea PDL

Traian Băsescu cloceşte ruperea PDL

de Adriana Duţulescu    |    06 Sep 2010   •   00:00
Traian Băsescu cloceşte ruperea PDL
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Oamenii lui Traian Băsescu din PDL, reuniţi în jurul Elenei Udrea, al "intelectualilor" şi al grupării baronilor afiliaţi, se pregătesc să se mute la un alt partid, "undeva prin primăvară", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din conducerea democrat-liberalilor.

De altfel, toate mişcările din ultima săptămână arată că aripa Udrea - Băsescu testează piaţa pentru o astfel de manevră, în acest mod explicându-se lansarea de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a teoriei criptate conform căreia partidul Albei-ca-Zăpada va câştiga următoarele alegeri.

Că Băsescu s-a rupt de PDL o arată şi replica pe care i-a dat-o joi dimineaţă lui Boc, când acesta i-a comunicat că refuză să-şi depună mandatul, chiar şi după şantajul cu demisia la care a fost supus de Elena Udrea. "De azi înainte vă descurcaţi singuri!", i-a spus Băsescu lui Boc, enervat de curajul pe care acesta, susţinut de greii Blaga-Berceanu-Videanu, l-a avut în faţa cererilor prezidenţiale. Informaţiile Jurnalului Naţional spun că Băsescu îl convinsese pe Mugur Isărescu să preia funcţia de prim-ministru şi că pusese la cale formarea unui guvern mixt de tehnocraţi şi politicieni. Avea însă nevoie de demisia lui Boc pentru a-şi pune în practică planul, şi refuzul acestuia de a se da la o parte l-a înfuriat pe şeful de la Cotroceni, mai ales că noii miniştri numiţi în locul celor demişi au fost aleşi tot de grupurile de interese ale greilor plecaţi din Guvern (de exemplu, noul ministru al Economiei, un apropiat al lui Vasile Blaga).

De mai multă vreme se vorbeşte în interiorul PDL despre posibila scindare a partidului, printr-o plecare a Elenei Udrea şi a grupării afiliate Palatului Cotroceni la UNPR, însă sursele Jurnalului Naţional susţin că destinaţia mişcării nu este încă pe deplin stabilită. "Oamenii lui Băsescu vor pleca unde le va zice Băsescu, la UNPR, la Partidul Poporului sau la alt partid nou. Ei aşteaptă să li se spună unde să meargă, probabil prin primăvară se va întâmpla acest lucru", au spus sursele citate, menţionând însă că nu toată lumea în cadrul partidului priveşte cu entuziasm o astfel de variantă, în special cea referitoare la deplasarea unei părţi a parlamentarilor la Partidul Poporului condus de Dan Diaconescu.

Partidul lui Dan Diaconescu este foarte prezent în scenariile politice ale Palatului Cotroceni, găsind chiar în consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu un fervent susţinător. De altfel, teoria aruncată pe piaţă de acesta vorbeşte despre "Partidul Moş Crăciun", respectiv Partidul Poporului, ca fiind cotat cu 23% opţiuni de vot în momentul de faţă şi cu 12% după apariţia noului partid prezidenţial "Albă-ca-Zăpada", adică un partid spălat de imaginea proastă a guvernării. În plus, oamenii preşedintelui lansează avertismente la adresa rebelilor din PDL, pe care încearcă să îi sperie cu perspectiva ruperii de Traian Băsescu, în ideea că democrat-liberalii îşi semnează condamnarea la moarte politică dacă se desprind de Zeus. Sever Voinescu, unul dintre cei mai vocali susţinători ai preşedintelui, a ţinut să arate gravitatea unui astfel de scenariu. "Nici nu vreau să mă gândesc că s-ar putea întâmpla aşa ceva (ruptura de Băsescu - n.n.), intrăm deja în scenarii de coşmar pentru PDL, pentru preşedinte şi pentru dreapta românească în general", a declarat recent Voinescu.


Aşteptând-o pe Albă-ca-Zăpada
Într-o postare pe blogul personal, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a făcut o previziune a distribuţiei voturilor la alegerile parlamentare din 2012. Astfel, Scufiţa Roşie ar obţine 26%, Fetiţa cu chibrituri 25%, Moş Crăciun 23%, Capra cu trei iezi 15%. O altă variantă ar fi, în opinia lui Lăzăroiu: Albă-ca-Zăpada 35%, Scufiţa Roşie 26%, Fetiţa cu chibrituri 12%, Moş Crăciun 12%, Capra cu trei iezi 8%. Cine e Scufiţa Roşie sau Capra cu trei iezi? A lămurit chiar Lăzăroiu. Scufiţa Roşie e PSD, datorită culorii, Capra cu trei iezi e PDL, datorită "curentelor" din interior, Fetiţa cu chibriturile e PNL - probabil datorită "calităţilor" lui Crin Antonescu, iar Moş Crăciun este Partidul Poporului, datorită promisiunilor imposibil de onorat. Albă-ca-Zăpada însă ar fi un partid nou care, dacă ar apărea până în 2012, ar capta o mare parte din voturi. "Dacă va fi un singur partid dominant în 2012, atunci pot să vă garantez un singur lucru: nu va fi nici unul din cele pe care le ştiţi deja. Dacă nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei. Şi toate trei personaje de basm", explică Sebastian Lăzăroiu.


O soluţie de "blocaj şi control"
Politologul Cristian Pârvulescu spune că destructurarea PDL ar putea fi o soluţie pentru Traian Băsescu de a împiedica formarea unei majorităţi antiprezidenţiale şi de a câştiga o minoritate de control în Parlament. Pârvulescu crede că un partid nou nu ar putea câştiga un scor electoral fulminant într-un timp atât de scurt, dar ar putea deveni un artificiu politic ce va conta în echilibrul parlamentar. "Un partid are nevoie de un grup parlamentar, altfel ar avea şanse minime să devină măcar cunoscut. A apărut deja UNPR, dar nu are o bază solidă, PNL nu mai are resurse să ofere o grupare disidentă nouă întrucât gruparea Stolojan a plecat deja la PD, şi nu mai rămâne decât ca însuşi PDL să devină candidat la un asemenea joc.

Şi nu ne putem gândi decât că se va desprinde aceeaşi grupare care a trecut de la PNL la PD. În privinţa scorului electoral, lucrurile sunt însă mai complicate, pentru că PLD (fostul partid al lui Stolojan) a avut un scor mare în alegerile europarlamentare din 2007, pentru că era puternic susţinut de PD financiar şi prin structurile din teritoriu. Acum însă va fi o luptă puternică între ceea ce va rămâne din PDL şi noul partid", a explicat Pârvulescu. El a mai spus că până la prima rundă de alegeri - localele din 2012 - mai este un timp prea scurt pentru ca un nou partid să se impună, mai ales că românii sunt destul de reticenţi în faţa unor partide noi. "Încercările unor partide noi au eşuat: PNG, ApR, Partidul Moldovenilor. Chiar dacă va apărea o formaţiune nouă, şi este foarte posibil să apară având în vedere calculele politice, cred că societatea va fi reticentă în faţa ei, tocmai pentru că această formaţiune nu apare de la societate, ci e doar un artificiu politic", a comentat Pârvulescu.

×
Subiecte în articol: politic