x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tun imobiliar al familiei Băsescu

Tun imobiliar al familiei Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    02 Apr 2009   •   00:00
Tun imobiliar al familiei Băsescu
Sursa foto: STEFAN CIOCAN /ROMPRES

Grupul pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, denunţă prevederile asocierii între o firmă controlată de fiul lui Mircea Băsescu, fratele şefului statului, şi Ferma Agigea, o instituţie agricolă de stat. GIP solicită autorităţilor statului o anchetă care ar împiedica finalizarea unui tun imobiliar.



Potrivit unui comunicat al GIP, în decembrie 2006, "firma familiei Băsescu, Global Business & Investments", a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) din Constanţa, instituţie de stat. GIP susţine că Global Business & Investments este "deţinută şi administrată de copiii şi apropiaţii lui Mircea Băsescu", fratele preşedintelui Traian Băsescu fiind "implicat direct în activitatea acestei societăţi".

Potrivit GIP, acţionarul majoritar al SC Global Business & Investments SA este Dragoş Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu şi nepotul preşedintelui Traian Băsescu, el deţinând 85% din acţiuni şi având calitatea de cenzor al societăţii. Restul de 15% din acţiuni este deţinut de Adriana Opreanu, care este şi administratorul societăţii. Adriana Opreanu este director la firma SC Plusfood Constanţa SRL, firma de procesare de carne de pui condusă de Mircea Băsescu.

Raluca Băsescu, fiica lui Mircea Băsescu, este şi ea, potrivit GIP, cenzor al Global Business & Investments. SCDP este o instituţie de stat care funcţionează în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti" şi în directa coordonare a Institutului de Cercetare-Dezvoltare Mărăcineni - Argeş, menţionează GIP. Contractul este încheiat pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire, obiectul acestuia fiind "cercetarea ştiinţifică şi producţia în agricultură".

Potrivit datelor prezentate însă de GIP, conform alineatului 6.6 al articolului 6 din contract, obiectul de activitate poate fi completat oricând, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie.

FIRMĂ IMOBILIARĂ CU VELEITĂŢI AGRICOLE
"În asocierea dintre SCDP Constanţa şi Global Business & Investments, staţiunea de cercetare participă cu un teren de 30 de hectare, terenul Fermei 10 Agigea, iar firma familiei Băsescu participă cu promisiunea că va finanţa activitatea asociaţiei", scrie GIP, arătând că "asociatul principal" SCDP are dreptul la 30% din profit, iar "asociatul secundar" Global Business & Investments beneficiază de 70% din profit. Contractul are ca obiect exploatarea agricolă a terenului, susţine GIP, deşi principalul obiect de activitate al Global Business & Investments este acela de "dezvoltare (promovare) imobiliară".

GIP mai afirmă, citând stenograma şedinţei Consiliului de Administraţie al SCDP Constanţa din 18 decembrie 2008, că Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, "controlează direct afacerea Ferma Agigea şi este cel care negociază direct cu reprezentanţii SCDP". La finalul procesului-verbal semnat de participanţii la întâlnire nu se regăseşte însă numele lui Mircea Băsescu, ci al unei contabile de la Global Business & Investments, informaţie care apare în textul documentului.

"ANCHETĂ SERIOASĂ"
Ca urmare, GIP solicită autorităţilor statului "anchetarea transferului celor 30 de hectare de teren ale Fermei Agigea", arătând că "o anchetă serioasă declanşată în acest moment ar putea împiedica finalizarea acestui tun imobiliar (ce ar fi realizat, n.r.) prin introducerea în contractul de asociere dintre SCDP Constanţa şi Global Business & Investments a principalului obiect de activitate al firmei familiei Băsescu, respectiv «dezvoltarea (promovarea) imobiliară», prin trecerea terenului din extravilan în intravilan şi obţinerea autorizaţiilor de construcţie".

Cum susţine că familia Băsescu aplică în Constanţa reţeta pe care Puiu Popoviciu a folosit-o în Băneasa, GIP atrage atenţia că "dacă autorităţile vor aştepta 8 ani, ca în cazul Popoviciu-Băneasa, pentru a declanşa o anchetă în cazul preluării de către familia Băsescu a terenului Fermei Agigea, Traian Băsescu ne va putea spune şi în acest caz că nu e nici o crimă să investeşti câteva miliarde în Constanţa şi că "problema, dacă există, este în zona legalităţii transferului terenului, dar de aici până la a blama o investiţie de asemenea dimensiuni consider că este o eroare".

"NU AM FOST NICIODATĂ ASOCIAT LA GLOBAL BUSINESS"
În replică, Mircea Băsescu a declarat că el nu a fost niciodată asociat în firma Global Business. El a spus că firma s-a înfiinţat în 1995, având asociat unic pe Adriana Opreanu, iar în 1997 compania a încheiat un contract de asociere în participaţiune, care nu presupune transfer de proprietate, cu Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură din Valu lui Traian. Mircea Băsescu a mai spus că, în baza contractului, societatea Global Business s-a angajat să planteze 20 de hectare de livadă, cu şase soiuri de piersici.

El a spus că piersicii au fost furnizaţi de institutul de cercetare, dar achiziţionaţi de firmă la preţul pieţei. Mircea Băsescu a mai spus că firma a construit în zonă un nou sistem de irigaţii şi un gard, cu valoare de aproximativ 40.000 de euro, cu care a fost împrejmuită livada. "Abia acum o lună, în firma Global Business a devenit asociat fiul meu", a mai spus Mircea Băsescu.

×