x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR ameninţă PDL că ies din coaliţie dacă nu se adoptă Legea Educaţiei

UDMR ameninţă PDL că ies din coaliţie dacă nu se adoptă Legea Educaţiei

06 Noi 2010   •   00:00

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat sâmbătă la finalul întâlnirii Consiliului Permanent că partidul său cere PDL să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii educaţiei, menţionând că dacă legea nu va fi deblocată Uniunea nu va putea merge "mai departe" în Coaliţie.

"Viitorul coaliţiei stă sub semnul întrebării. Blocarea Legii Educaţiei pune în pericol coaliţia. Cerem PD-L să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei actuale. În acest moment avem o criză a coaliţiei guvernamentale. UDMR şi-a asumat răspunderea guvernamentală pentru că am considerat că trebuie să contribuim la rezolvarea problemelor legate de criza economică din România şi pentru că trebuie să căutăm soluţii împreună cu partenerii noştri. De asemenea, ne-am asumat guvernarea pentru că exista posibilitatea unei reforme generale a societăţii româneşti şi în acelaşi timp de anulare a birocraţiei. Al treilea nostru deziderat este legat de lărgirea drept minorităţilor", a spus Marko Bela.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat, la finalul şedintei Consiliului Permanent, că partenerii de coaliţie au la dispoziţie câteva zile, fără însă a da un termen clar, pentru a adopta legea educaţiei. Tot peste câteva zile, a spus Marko Bela, UDMR va anunţa dacă se simte sau nu trădată de către PDL.

"Solicităm partenerilor noştri să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei. Deci, zilele viitoare aşteptăm o astfel de soluţie şi dacă reuşim să deblocăm legea educaţiei putem să mergem mai departe cu actuala coaliţie, dacă nu reuşim această deblocare, nu cred că UDMR ar putea să meargă mai departe" a afirmat liderul UDMR.

Supărarea maghiarilor vine pe fondul deciziei Curţii de a declara neconstituţională angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei. În forma în care actul a fost asumat de Guvern ar fi lărgit drepturile minorităţilor, spun cei de la UDMR, prin articolul care prevedea predarea în limba minorităţilor a geografiei şi istoriei.

"Nu văd de ce am continua o guvernare în care nu am făcut altceva decât să adunăm oprobiul cetăţenilor României şi în primul rând a comunităţii maghiare. Cred că acest fel de politică dăunează Uniunii şi cred că o măsură de autoapărare politică ar fi ieşirea de la guvernare", a declarat senatorul UDMR, Gyorgy Frunda.

×
Subiecte în articol: observator