x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea şterge urmele jafului

Udrea şterge urmele jafului

de Elena Stan    |    25 Mai 2010   •   00:00
Udrea şterge urmele jafului
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, vrea să desfiinţeze Compania Naţională de Investiţii (CNI).



În acest mod, Udrea vrea să "elimine orice suspiciune legată de cheltuirea banului public". Decizia a fost luată în urma dezvăluirilor apărute în presă privind atribuirea, cu prioritate, de CNI a contractelor de realizare de săli de sport, bazine de înot sau patinoare artificiale către localităţile cu primari PDL. 77% din sălile de sport, realizate prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, se vor construi în localităţile unde primarii sunt de la PDL, 13% în localităţi cu primari PSD şi doar 4% în cele cu primar de la PNL.

"Guvernul a hotărât ca Elena Udrea să stabilească lista localităţilor unde se construiesc sălile. Felul în care a fost întocmită lista a făcut însă ca accesul să devină profund inegal. Prin ordinul ministrului PDL, copiii şi tinerii României au fost împărţiţi în funcţie de apartenenţa politică a primarilor lor", potrivit dezvăluirilor făcute de Gazeta Sporturilor.

Unul dintre cele mai flagrante cazuri este cel al consilierului PDL Gabriel Silagyi, a cărui firmă, denumită MBS Group SRL, a câştigat mai multe contracte derulate de CNI. Unul dintre aceste contracte este cel pentru realizarea patinoarului de la Braşov, pentru care CNI a plătit circa 12 milioane de euro. Pentru un patinoar similar, construit în Ungaria, autorităţile au plătit în jur de 4 milioane de euro. Tot firma lui Silagyi a câştigat şi contractul pentru realizarea Complexului sportiv de nataţie de la Otopeni, valoarea acestuia fiind de peste 94 milioane de lei (peste 25 milioane de euro).

Un alt caz, semnalat de presă, a fost realizarea unei săli de sport în satul Răchiţele, comuna Margău, judeţul Cluj, satul natal al premierului Emil Boc. Firma TCM Nord urma să primească peste 2,4 milioane de lei pentru realizarea unei săli de sport, însă Udrea a revenit asupra deciziei şi a tăiat finanţarea pentru această investiţie.

Elena Udrea a anunţat că va solicita Biroului Permanent Naţional (BPN) al PDL să adopte o hotărâre prin care să ceară membrilor de partid cu funcţii să opteze între poziţia publică şi afaceri, potrivit Mediafax. "Având în vedere că PDL trebuie să dea dovadă de solidaritate maximă cu cei cărora le cerem sacrificii în această perioadă, am decis ca astăzi (marţi - n.r.), în BPN, să solicit Biroului să ia o hotărâre prin care să ceară tuturor membrilor de partid care ocupă funcţii publice să opteze între afaceri şi funcţiile publice pe care le ocupă", a spus Udrea.

Ea a adăugat că, din aceleaşi considerente, a decis să ceară Guvernului şi desfiinţarea CNI. "Am decis să solicit în Guvern desfiinţarea CNI din nevoia de a elimina orice suspiciune legată de cheltuirea banului public şi să cer acelor politicieni care ocupă funcţii publice să renunţe la contractele cu CNI, în caz contrar le voi desfiinţa personal, asumându-mi orice risc", a spus Udrea.

Deşi Udrea susţine că unele programe derulate de CNI au fost suspendate, iar altele restructurate, licitaţiile se derulează în continuare, iar contractele sunt atribuite "după vechea reţetă". La data de 20 mai, firma Construcţii Erbaşu a câştigat contractul de realizare a Bazinului de înot şi polo - Clubul Sportiv al Armatei Steaua - Bucureşti, cu o valoare de peste 19,6 milioane de lei fără TVA (peste 4,7 milioane de euro).

Compania Naţională de Investiţii SA a fost înfiinţată în 2001 şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Principalii beneficiari ai programelor derulate de CNI sunt autorităţile publice locale. Udrea a spus că în CNI fusese comandat un audit în urma căruia personalul urma să fie redus de la circa 150 la 100 de persoane. Ea a evitat să folosească termenul şomer, cu privire la personalul CNI, spunând însă că aceştia vor fi liberi să ia parte la concurs în MDRT dacă vor fi scoase posturi la concurs.

×
Subiecte în articol: politic