x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea îşi ascunde site-ul în SUA

Udrea îşi ascunde site-ul în SUA

de Elena Stan    |    10 Sep 2009   •   00:00
Udrea îşi ascunde site-ul în SUA
Sursa foto: Dan Marinescu/JURNALUL NAŢIONAL

Site-ul Ministerului Turismului este găzduit de un server din Statele Unite ale Americii. Elena Udrea beneficiază şi de această dată de tratament preferenţial, ministerul său fiind singurul care are server în străinătate. Metoda aleasă de Udrea pentru gestionarea site-ului îi conferă maximă securitate, modificările operate fiind greu de depistat.

În aparenţă, site-ul Ministerului Turismului (MT) este găzduit de serverul Serviciilor de Telecomunicaţii Speciale (STS), însă în realitate de pe serverul STS se face o redirectare către o adresă a cărui titular este ThePlanet.com Internat Services, Inc., Houston, Texas, SUA, potrivit raportului privind site-ul MT, realizat de un expert în IT pentru Comisia Udrea. "Din informaţile publice rezultă că atât gov.ro, înregistrat la 1 ianuarie 1996 (domeniu principal al subdomeniului turism.gov.ro), cât şi mturism.ro, înregistrat la 11 iunie 2001 (titular fiind ministerul Turismului), figurează conform ICI-ROTDL, ca fiind găzduite pe serverele STS. În realitate, de pe serverul STS se face o redirectare către o adresă a cărei titular este ThePlanet.com Internet Services, Inc., Houston, Texas, SUA unde este găzduit site-ul MT", potrivit raportului. Oare are ministrul Turimului informaţii aşa de preţioase de păstrat încât să apeleze la această metodă? Să fi făcut Elena Udrea o slăbiciune pentru ascunderea unor informaţii datorită masterului în Ştiinţe militare şi Informaţii specializate?

SE PIERDE ŞIRUL INFORMAŢIILOR
Potrivit declaraţiilor specialiştilor în domeniul IT, pentru a afla când au fost postate unele informaţii pe un site, e nevoie de aprobare specială, în caz contrar fapta constituie o infracţiune, deoarece trebuie să "spargi" nişte servere, ceea ce nu este legal. "Pentru a afla când au fost postate exact informaţiile pe site-ul Ministerului Turismului ar trebui să spargi nişte servere americane, care găzduiesc site-ul ministerului. Pentru a obţine aceste date în mod legal ar trebui solicitate de la minister sau de la firma americană, care sincer vorbind nu cred că le va trimite, deoarece nu are nici un interes. Nu cred că se complică cineva să facă acest lucru fără o aprobare specială", ne-a explicat expertul IT. În plus, acesta ne-a asigurat că nici un alt minister nu şi-a redirectat site-ul către o adresă din afara ţării. "Am analizat toate site-urile ministerelor de la noi din ţară şi nu există nici unul care să fie redirecţionat către o adresă din străinătate", a spus specialistul. Această protecţie i-a permis Elenei Udrea să posteze pe propriul site contracte la date anterioare decât cele la care informaţiile au fost făcute publice. Jurnalul Naţional a scris în nenumărate rânduri că toate contractele au fost postate la date anterioare decât cele afişate. Metoda a fost practicată şi după începerea anchetei asupra modului în care au fost cheltuiţi banii publici.

CINE ESTE ADMIN?

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - Romanian Top Level Domain raportează drept "technical contact" al site-ului Ministerului Turismului pe Victor Doldor, angajat al firmei Wise Media SRL. De regulă persoana care asigură "technical contact" este şi administratorul site-ului. Contactat de Jurnalul Naţional, Doldor a precizat că doar a realizat designul şi conţinutul site-ului. "Noi nu suntem administratorii site-ului Ministerului Turismului. Noi am fost contactaţi numai pentru a construi site-ul şi atât. Mai departe nu ştiu cine se ocupă de administrarea lui şi de actualizarea acestuia", ne-a explicat Victor Doldor. La sfârşitul lui 2007, firma Wise Media SRL figura la Ministerul Finanţelor cu un singur angajat. Obiectul principal de activitate al societăţii Wise Media SRL este publicitatea, iar la cele secundare găsim de la fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi a alimentelor dietetice până la extracţia şi prepararea cărbunelui şi construcţia de autostrăzi. Wise Media SRL are în portofoliu realizarea site-urilor a câtorva dintre vedetele Pro (andramusic.ro, catalinmaruta.ro), patinoarul Drumul Taberei, CFR1907 Cluj. Wise Media SRL a reuşit performanţa să aibă şi un alt client guvernamental Autoritatea Naţională pentru Tineret căruia i-a realizat site-ul e-tineret.ro.

Dividende mai mari ca profitul!

Potrivit www.antitepari.ro, în declaraţia de avere de la 5 ianuarie 2009, Elena Udrea susţine că a încasat dividende de 2 milioane de lei. Deşi din document nu se deduce dacă numai ea a încasat 2 milioane de lei sau cu soţul, rămâne totuşi întrebarea cum se pot încasa dividende de 2 milioane de lei de la firme care în total nu au obţinut un profit de o asemenea valoare în intervalul 2006-2008? Într-o altă declaraţie de avere, Udrea susţine că deţine 100% din capitalul social al firmei "Clamari Trading Impex", deşi potrivit Registrul Comerţului, unic asociat este soţul ei, Dorin Cocoş. Societatea a încheiat anul 2008 cu un profit net de 1.638.853 lei, cu 89,6% mai mare decât în 2007 şi de 5,567 ori superior celui realizat în 2006. Rezultă că profitul net realizat în ultimii trei ani (2006-2008) de firmă a totalizat 2,8 milioane lei, performanţă obţinută cu numai şase angajaţi. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 2,39 milioane de lei în 2008, atingând valoarea de 5,619 de milioane de lei.


Cum a făcut publice contractele MT

Contract Postare reala Data la care figurează
Realitatea All inclusive 22 iulie 8 mai
Media Investment 24 iulie 2 aprilie
Clir Media Group 24 iulie 2 aprilie
DBV Media House 24 iulie 1 aprilie
Lumină la malul mării 3 iulie 27 martie
Goran Bregovic 23 iulie 3 aprilie
Figaro Media 29 iulie 10 iunie
JC Decaux 29 iulie 29 mai
Boştină 13 august 12 mai
Eurosport 22 august 6 august
CNN 22 august 6 august

×
Subiecte în articol: site ministerul turismului hosting