x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea s-a autodenunţat!

Udrea s-a autodenunţat!

02 Sep 2009   •   00:00
Udrea s-a autodenunţat!
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Într-un document adresat conducerii Camerei Deputaţilor, ministrul Turismului, Elena Udrea, recunoaşte că a interzis angajaţilor ministerului să participe la audierile din comisia parlamentară de anchetă. La audierile de marţi, Udrea a min­ţit cu nonşalanţă spunând că nu a dat nici un ordin ca subordonaţii săi să nu vină la audieri.

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat ieri solicitarea deputaţilor PSD din Comisia Udrea de a fi sesizată Co­mi­sia Juridică pentru faptele ministrului de a nu se prezenta la audieri, de a nu distribui documentele solicitate şi de a le inter­zi­ce angajaţilor ministerului să participe la audieri. Potrivit de­pu­ta­tu­lui PNL Mihai Voicu, reprezentantul UDMR în Biroul Permanent a atras atenţia, în sprijinul cererii PSD, că există un au­to­de­nunţ al Elenei Udrea în care ea recunoaşte că a interzis an­ga­ja­ţi­lor să vi­nă la audierile din comisia de anchetă. Este vorba despre o solici­tare a Elenei Udrea în care ea susţine că, "sub um­brela Parlamentului, comisia de anchetă încearcă lichidarea sa prin mij­loa­ce specifice fostei Securităţi", iar pentru susţinerea spuselor sale invocă înregistrarea ilegală făcută la comisie.

"În această decizie ne-am bazat pe un document scris şi ştampilat de Elena Udrea", a spus Voicu. Marton Arpad (UDMR) a afirmat că este vorba despre un autodenunţ al Elenei Udrea şi a arătat scrisoarea ministrului Turismului. Din solici­ta­rea semnată de Udrea reiese că ea este aceea care i-a obligat pe angajaţii ministerului să nu se prezinte la audieri la comisia de anchetă, deşi a afirmat în urmă cu două zile că decizia a apar­ţi­nut fiecăruia dintre angajaţi. "Am decis că nici eu, nici un alt angajat al Ministerului Turismului nu ne vom mai prezenta în faţa acestei comisii", recunoaşte deschis Udrea în solicitarea sa. Cât priveşte solicitarea grupului PD-L de a-i pune în discuţie şi de a-i sancţiona pe cei cinci membri ai comisiei Udrea care apar în înregistrarea neoficială, aceasta a fost respinsă de Biroul Permanent.


DEMERSURI PENTRU ÎNCEPEREA URMĂRIRII PENALE
Totodată, Comisia juridică va demara procedurile necesare pentru a vedea dacă se impune începerea urmăririi penale îm­po­triva Elenei Udrea. Această măsură s-a luat la solicitarea a cinci deputaţi PSD: Aura Vasile, Nicolae Bănicioiu, Dumitru Chi­riţă, Georgian Pop şi Robert Negoiţă, care s-au adresat în acest sens Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Elena Udrea se face vinovată, conform deputaţilor PSD, de o atitudine "de rea-cre­dinţă" pe care a avut-o încă de la înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă care verifică modul în care au fost cheltuiţi banii publici de Ministerul Turismului, "care a culminat cu apa­ri­ţia publică într-o conferinţă de presă când a afirmat că această comisie acţionează ilegal şi că "am decis că nici eu, nici un alt angajat al MT nu se va mai prezenta în faţa acestei comisii".

De asemenea, deşi comisia de anchetă a solicitat o serie de docu­men­te de la minister, Udrea a refuzat înaintarea lor, "minţind public că toate aceste solicitări au fost înaintate". Potrivit solici­tării PSD, Udrea a încălcat Legea răspunderii mi­nis­teriale şi Co­dul Penal, iar genul de infracţiuni săvârşite de mi­nistrul Turismului se pedepsesc cu închisoarea de la doi la 12 ani. Capetele de acu­zare sunt împiedicarea prin ameninţare, vio­len­ţă ori fo­lo­si­rea de mijloace frauduloase a exercitării cu bună-cre­­dinţă a drepturilor şi libertăţilor vreunui cetăţean, prezen­ta­­rea cu rea-credinţă de date inexacte Paralamentului sau preşe­din­te­lui Ro­mâ­niei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui mi­nister pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să adu­că atingere intereselor statului, refuzul nejustificat de a pre­zen­ta Ca­me­rei, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora informaţiile şi documentele cerute de acestea în cadrul acti­vităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului.

Udrea mai este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor pu­blice. "Elena Udrea a fost prezentă în sala în care s-au des­fă­şu­rat lucrările comisie atunci când a fost chemată la audieri, dar a refuzat să răspundă întrebărilor parlamentarilor", mai completează reprezentanţii PSD. Faptele săvârşite de ea reprezintă o gravă încălcare a Constituţiei şi legilor ţării, a statutului de parlamentar şi de ministru şi, nu în ultimul rând, o instigare la neres­pectarea reglementărilor legale, transformând de facto "ministerul pe care vremelnic îl conduce într-o feudă personală".

Ulterior deciziei conducerii Camerei, preşedintele comisiei de anchetă, Ludovic Orban, a declarat că va cere membrilor din co­misie declanşarea procedurilor de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea. El a spus că o decizie va fi luată într-o şedinţă ulterioară. Orban a precizat totodată că în solicitarea respectivă, da­că va fi însuşită şi de ceilalţi membri, ministrul Turismului este acuzat de încălcarea Constituţiei şi a Legii răspunderii ministeriale. Orban a enumerat articolele din Legea răspunderii ministeriale, care prevăd că prezentarea de date inexacte este pedepsită cu închisoare de la doi la 12 ani, iar refuzul nejustificat de a pre­zenta informaţiile cerute de Parlament, cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Întrebat de ce va face această solicitare înainte de finalizarea raportului comisiei, Orban a răspuns: "Pe baza încăl­că­rii grosolane a Constituţiei şi a Legii răspunderii ministeriale. Lucrurile sunt evidente, pentru că, practic, toată opinia publică a putut să urmărească modul în care ministrul Turismului a bat­jo­corit Parlamentul României, a batjocorit legislaţia, a batjocorit bunul-simţ al oricărui om". Orban a refuzat însă să prezinte de­ta­lii legate de discuţiile de ieri din comisie, reunită într-o şe­din­ţă cu uşile închise, cu trei experţi care au prezentat opiniile lor despre achiziţiile făcute de Ministerul Turismului.

El a mai spus că membrii comisiei vor începe să redacteze la următoarele şedinţe rapoartele individuale în vederea întocmirii raportului final, chiar dacă nu au sosit unele documente din care să reiasă responsabilitatea ministrului în achiziţii, Udrea semnând un ordin în acest sens.
MISTERUL ÎNREGISTRĂRILOR, PASAT SPRE DEZLEGARE  
La solicitarea membrilor Comisiei Udrea, Biroul Permanent a mai hotărât să împuternicească Comisia de apărare, Comisia pentru control SIE şi comisia pentru control SRI să demareze o anchetă cu privire la cum şi de cine a fost făcută înregistrarea discuţiilor din şedinţa cu uşile închise a comisiei de anchetă, înregistrare care a apărut apoi în presă. Potrivit verificărilor făcute de secretarul general al Camerei, Gheorge Barbu, prezentate ieri Biroului Permanent, personalul Camerei nu a fost implicat în efectuarea înregistrărilor, aparatura din dotarea Camerei nu a fost utilizată pentru efectuarea respectivei înregis­trări, iar pe cablurile de transmisie aferente lanţului audio nu pot fi captate semnale prin inserarea de dispozitive de înregistrare.

Aşa-zisa anchetă a secretarului general a constat în solici­ta­rea de puncte de vedere şi explicaţii scrise personalului Ca­me­rei care a lucrat la comisie, adică stenodactilografa şi teh­ni­cia­nul care se ocupă de înregistrări, şeful serviciului audio-video şi a unui specialist IT de la Regia Monitorul. Preşedintele Comisiei SRI, deputatul PD-L Cezar Preda, a declarat că parlamentarii din această comisie se vor reuni marţea viitoare şi vor discuta despre transmiterea unei adrese către SRI pentru a obţine un punct de vedere despre înregistrările din Comisia Udrea.


DOI FUNCŢIONARI, ŢAPI ISPĂŞITORI
În ceea ce priveşte documentul trimis de Ministerul de Finanţe Comisiei Udrea, care a fost retras de la registratura Camerei, secretarul general al Camerei Deputaţilor a făcut o altă anchetă, în urma căreia au fost sancţionaţi doi funcţionari de la Registratură care au fost de serviciu când s-a petrecut incidentul. Potrivit secretarului Camerei, Sever Voinescu, "obiectul anchetei secretarului general nu putea fi altul decât comportamentul funcţionarilor din Cameră", şi nu numele comisionarului care a adus documentul de la minister.  


"UN CAZ PATOLOGIC"
Atitudinea Elenei Udrea în faţa comisiei de anchetă re­prezintă un caz patologic, a afirmat ieri, la Realitatea FM, deputatul PNL Adriana Săftoiu, membru în co­misia ­Udrea. D­e­cla­raţia deputatului PNL vine după ce marţi ministrul Turismului, Elena Udrea, s-a prezentat la comisia de anchetă, dar a refuzat pentru a doua oară să răspundă tuturor întrebărilor deputa­ţilor, pentru că acest for, spune ministrul, s-ar afla în ilegalitate. Adriana Săftoiu consideră că "audierea doamnei ministru ar fi fost de folos, inclusiv domniei sale", iar "doamna Udrea a ajuns să creadă că opinia domniei sale reprezintă verdict în această ţară". "Ceea ce a făcut Udrea este un show ieftin, domnia sa nu a venit la audieri, a venit să-şi facă numărul, ceea ce a învăţat cel mai bine", a catalogat Săftoiu apariţia ministrului Elena Udrea în faţa comisiei de anchetă.

×
Subiecte în articol: politic audieri comisie udrea