x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vadim îi apără pe ţigani, în Parlamentul European: "Eu le spun ţigani şi îi iubesc"

Vadim îi apără pe ţigani, în Parlamentul European: "Eu le spun ţigani şi îi iubesc"

08 Sep 2010   •   00:00
Vadim îi apără pe ţigani, în Parlamentul European: "Eu le spun ţigani şi îi iubesc"

Problema ţiganilor expulzaţi din Franţa este subiect fierbinte la Bruxelles. Printre cei care le-au luat apărarea este chiar Corneliu Vadim Tudor. Europarlamentarul s-a dovedit a fi un susţinător înfocat al drepturilor ţiganilor în intervenţia din plenul Parlamentului European.



Oficialii de la Paris au fost criticaţi şi de Comisia Europeană din cauza politicii faţă de această etnie.

"Există unii care le spun romi şi îi urăsc, iar eu le spun ţigani şi îi iubesc. Pentru ceea ce se întâmplă acum, nu ţiganii sunt de vină şi nici ţara mea, România. (...) De ce nu îi expulzează Guvernul de la Paris direct în ţara lor de origine, în India?", a spus Vadim la Bruxelles, potrivit Antena3.

Parlamentarii europeni spun că trimiterea ţiganilor înapoi în ţările de baştină este inacceptabilă şi în contradicţie cu dreptul la liberă circulaţie în Europa. Mai multe grupuri politice au prezentat proiecte de rezoluţie care condamnă expulzările de cetăţeni români şi bulgari către ţara de origine iar un vot în plenul de la Strasbourg urmează să aibă loc joi. Poziţia legislativului pare să fie susţinută şi de Comisia Europeană.

"Toată lumea din Europa trebuie să respecte legea iar guvernele trebuie să respecte drepturile omului, incluzându-le pe cele ale minorităţilor. Rasismul şi xenofobia nu au ce căuta în Europa", a spus Jose Manuel Barroso.

Oficialii de la Bruxelles vor să se convingă de caracterul voluntar al celor 828 de repatrieri către ţara noastră şi Bulgaria în perioada 28 iulie-30 august şi vor să se asigure că ţiganii se pot întoarce în Hexagon dacă doresc aşa că au cerut detalii suplimentare Parisului. Mai mult, oficialii europeni au creat un grup de lucru responsabil de situaţia ţiganilor, care va verifica modul în care statele membre vor folosi fondurile primite pentru integrarea lor.

În ciuda opoziţiei europenilor, măsurile împotriva ţiganilor se extind şi în Italia. 150 de români din această etnie au fost evacuaţi dintr-o tabără ilegală din Milano. Oamenii, printre care se aflau şi 45 de copii, trăiau în barăci şi corturi pe un teren industrial abandonat de la periferia oraşului. 200 de poliţişti i-au evacuat, iar acum sunt cazaţi temporar într-o clădire a municipalităţii.

×
Subiecte în articol: politic