x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Vin in birou la tine să o facem"

"Vin in birou la tine să o facem"

de Monica Iordache Apostol    |    05 Oct 2007   •   00:00
"Vin in birou la tine să o facem"

Preşedintele i-a răspuns iarăşi mărlăneşte unei ziariste de la Antena 3 care i-a cerut o declaraţie despre rezultatul moţiunii de cenzură respinse in Parlament. In 2005, Băsescu ii reproşa unui reporter: "Lipsă mai mare de bun-simţ n-am mai văzut la un ziarist". Ce-i drept, nici noi la un preşedinte.


Preşedintele Traian Băsescu i-a răspuns iarăşi mărlăneşte unei ziariste de la Antena 3, care i-a cerut ieri o declaraţie despre rezultatul moţiunii de cenzură respinse miercuri in Parlament. In 2005, şeful statului ii reproşa unui reporter: "Lipsă mai mare de bun-simţ n-am mai văzut la un ziarist". Ce-i drept, nici noi la un preşedinte...


Şeful statului s-a mai dat o dată in stambă in faţa ziariştilor cu o ieşire agresivă şi nejustificată faţă de un reporter al Antenei 3. Aflat la Brăneşti, la deschiderea oficială a unei fabrici, şeful statului a refuzat să facă vreun comentariu asupra rezultatului, evident nemulţumitor pentru el, al moţiunii de cenzură. "Nu aici, mergem la Bucureşti", s-a eschivat Traian Băsescu, dar pentru că reporterul Antenei 3 Sorina Matei l-a intrebat dacă va face o declaraţie la intoarcerea in Capitală, şeful statului i-a răspuns mărlăneşte: "Sigur, vin direct in birou la tine să o facem!".


Şeful statului nu mai avusese un derapaj lingvistic de acum o lună, de la momentul externării după operaţia de tiroidă, cănd i-a spus medicului Mircea Ghemigian, pe un ton admirativ, că a văzut in sfărşit "un armean bun". "Un armean competent", s-a corectat imediat, făcănd trimitere la incompetenţa altui armean pe care il cunoaşte, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.


NESIMŢIŢI... Dar victimele constante ale limbajului preşedintelui sunt, fără indoială, ziariştii. In luna iunie, aflat la Mamaia, in timpul unei băi de mulţime, şeful statului s-a supărat că ziariştii il urmăreau cu insistenţă. "Sunteţi de o nesimţire incredibilă. Sunt in timpul meu liber", s-a adresat el jurnaliştilor care se ţineau după el prin staţiune. Nervii preşedintelui au fost insă solicitaţi la maximum in perioada referendumului pentru demiterea sa. Atunci i-a zis ziaristei Andreea Pană de la postul Antena 1 "păsărică" şi a făcut-o "ţigancă impuţită". In particular, ce-i drept, intr-o discuţie cu soţia sa, Maria Băsescu. Inainte ii smulsese şi telefonul din mănă, invitănd-o cinic să facă plăngere la Poliţie. Nici in public insă nu se sfieşte preşedintele să jignească dacă nu ii place ce i se spune. Inaintea referendumului, aflat la Cluj, l-a numit "puiuţ de comunist" pe Darius Groza, un student in anul trei la Jurnalism, care indrăznise să-i spună preşedintelui că este dezamăgit că nu şi-a ţinut promisiunea de a demisiona după votul din Parlament dat in favoarea demiterii sale.

"Lipsă mai mare de bun-simţ n-am mai văzut la un ziarist", a fost o altă acuzaţie lansată in decembrie 2005 către un ziarist Mediafax, Doru Colgiu, care indrăznise să-l intrebe pe şeful statului dacă a venit invitat sau neinvitat la o acţiune a Alianţei.


PLÃ...TIŢI DE MAFIOŢI... Dar ziariştii nu sunt numai nesimţiţi, ci şi plătiţi din bani furaţi. "Căt de moral este ziaristul care judecă pe toată lumea, dar este plătit din bani furaţi şi el ştie că e plătit din bani furaţi?", a intrebat, retoric, şeful statului la o emisiune a TVR, in noiembrie 2005. "Intrebarea dumneavoastră demonstrează tupeul unor mafioţi! Mafia plăteşte şi intreabă: nu cumva şi dumneavoastră sunteţi...!?", răspunde el intrebării adresate de un reporter de la Realitatea TV in legătură cu afacerile familiei Udrea-Cocoş. Cel mai rău a incasat-o insă reporterul Lucian Dindirică de la Realitatea TV. Aflat la Rast, zonă calamitată in urma inundaţiilor, in vara lui 2005, reporterul a indrăznit să-l intrebe pe şeful statului de ce nu a venit mai devreme să-i vadă pe sinistraţi. "In spatele tău, care il ai pe Văntu, cum plăngi tu de mila oamenilor, băiatule?! Ştii căte sute de mii de oameni au rămas fără bani din cauza patronului tău? Lasă demagogia!",
s-a năpustit Băsescu.


DRAGÃ...LÃ...ŞENII PENTRU FETE. Dar Traian Băsescu e capabil şi de ziceri drăgălaşe, adresate mai ales femeilor. In 2005, la bilanţul Poliţiei, Roxana Nica, reporter Antena 1, il intreabă cum i se pare Poliţia acum. "In orice caz, mult mai frumoasă decăt tine", răspunde mitocăneşte şi, mai ales, nejustificat, Traian Băsescu. Oana Sultănoiu, reporter al Realităţii TV, a primit şi ea o invitaţie de obraz gros din partea şefului statului. Intrebat de aceasta, la Timişoara, ce a invăţat la cursul de tehnici de resuscitare la care participase anterior la Spitalul Judeţean, Traian Băsescu a avut o replică ce a amuţit asistenţa: "Dacă te urci pe masă, iţi arăt ce-am invăţat". Danei Grecu (Antena 3) i-a admirat in vara lui 2005 calităţile de blondă şi s-a oferit, pe podul de la Mărăcineni, s-o angajeze la Cotroceni tocmai datorită acestor calităţi. Băieţii n-au insă parte de atătea aprecieri. Ovidiu Zară (Curentul) n-a primit decăt apelativul de "găozar", din cauza unei intrebări adresate şefului statului după o şedinţă de bilanţ al SRI. La fel a păţit şi Mircea Marian, fost ziarist la Adevărul, pe care l-a făcut "nerod" intr-o discuţie cu mulţi jurnalişti de faţă, pentru că a intrebat in China despre solicitarea grupului Ilieşiu legată de condamnarea comunismului.


Cronologia declaraţiilor preşedintelui Băsescu

  • "In sfărşit am văzut şi eu un armean bun. Un armean competent" (despre competenţa medicului Mircea Ghemigian şi incompetenţa lui Varujan Vosganian - septembrie 2007)
  • "Sunteţi de o nesimţire incredibilă. Sunt in timpul meu liber" (despre ziariştii care il urmăreau prin staţiunea Mamaia - iulie 2007)
  • "Hai mă, păsărică, n-ai şi tu treabă azi?(...) Ce agresivă era ţiganca asta impuţită!" (despre reporterul Antenei 3 Andreea Pană - 19 mai 2007)
  • "Mi se pare că şi tu eşti un puiuţ de comunist" (către studentul
  • Darius Groza, care s-a declarat dezamăgit că preşedintele nu
  • şi-a ţinut promisiunea de a demisiona - mai 2007)
  • "Cristian Tudor Popescu a acoperit toată otrava pe care o aveam pentru dumneavoastră" (despre presă, la Gala premiilor CRP - martie 2006)
  • "Vă credeţi atăt de importanţi? Discutam de informaţii de securitate naţională, domnule! Eu, cănd vă văd ducăndu-vă la televizor şi informănd naţiunea că vă ascultă serviciile... Dragii mei, ce credeţi că aveţi voi in cap şi nu spuneţi pe gură?!" (intrebat despre ascultarea telefoanelor ziariştilor - martie 2006)
  • "Lipsă mai mare de bun-simţ n-am mai văzut la un ziarist" (către un ziarist Mediafax - decembrie 2005)
  • "Căt de moral este ziaristul care judecă pe toată lumea, dar este plătit din bani furaţi şi el ştie că e plătit din bani furaţi" (TVR - noiembrie 2005)
  • "Intrebarea dumneavoastră demonstrează tupeul unor mafioţi! Mafia plăteşte şi intreabă: nu cumva şi dumneavoastră sunteţi...!?" (intrebat de Realitatea TV despre afacerile familiei Udrea - Cocoş - august 2005)
  • "In spatele tău, care il ai pe Văntu, cum plăngi tu de mila oamenilor, băiatule?! Ştii căte sute de mii de oameni au rămas fără bani din cauza patronului tău? Lasă demagogia!" (către un reporter al Realităţii TV - august 2005)
  • "Pentru că era blondă. Văd că şi dumneavoastră sunteţi, aşa că aţi putea fi consiliera mea" (către Dana Grecu, Antena 3, care il intrebase de ce a angajat-o pe Elena Udrea
  • la Cotroceni - august 2005)
  • " - Ce aţi invăţat la tehnicile de resuscitare?
  • - Dacă te urci pe masă iţi arăt ce-am invăţat" (dialog cu o reporteriţă Realitatea TV - vara lui 2005)
  • "aştia-s geniali, dom’le! Cum i-a făcut cineva atăt de funcţionali?! Se pricep la toate: politică externă, SF, fotbal, tenis. Eu nu sunt multifuncţional, a trebuit să apelez la serviciile secrete. (...) Nu vă lăsaţi convinşi de cei care cred că ei deţin portofoliul de inteligenţă al naţiunii!" (despre ziariştii care se cred "guru naţiunii" - mai 2005)
  • "Vino să mă sfătuiesc cu tine, condeier de aur al ţării, far luminos!" (mai 2005)
  • "Am văzut oameni de o mediocritate teribilă pe posturile de televiziune, dăndu-şi cu părerea despre ziariştii răpiţi. Regretabil! Ziarişti pentru care am avut un mare respect au fost penibili in raport cu realitatea" (aprilie 2005)
  • " - Cum vi s-a părut Poliţia Romănă?"
  • - In orice caz, mult mai frumoasă decăt tine" (dialog cu o reporteriţă Antena 1 - februarie 2005)
  • "Căte un găozar d’ăsta crede că ne poate intinde capcane in modul ăsta" (despre Ovidiu Zară, Curentul - ianuarie 2005)


×
Subiecte în articol: basescu politic statului şeful bani