x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Săptămâna schiorilor

Săptămâna schiorilor

18 Oct 2009   •   00:00
 Săptămâna schiorilor

Numai patru-s norocoase! Iubitorii sporturilor de iarnă de la noi din ţară sunt în culmea fericirii după ce în acest week-end s-a deschis sezonul de schi la Şuior, Mogoşa, Cavnic şi Arieşeni.
 
Cavnic ­ Şuior ­ Mogoşa, axa fericirii în Maramureş. Cele trei staţiuni au deschis sezonul de schi în plină toamnă. O ninsoare timpurie, dar consistentă a făcut ca albul nevinovat al zăpezii să se pupe cu nuanţele de verde gălbejit sau auriu-roşcat din pădurile ce nu s-au predat încă iernii. Martor la această iubire unică nu au fost Soarele şi Luna, ci schiorii şi snowboarderii.
 
ASALT SPRE MARAMUREŞ
Înnebuniţi după zăpadă, aceştia au străbătut sute de kilometri numai ca să fie pe pârtie încă din prima zi în care sezonul hibernal ne-a făcut cu ochiul. La avioanele de pe ruta Bucureşti ­ Baia Mare nu au mai existat locuri libere, iar trenurile către Maramureş au fost şi ele pline. Cu schiurile şi plăcile de snowboard pe plafon, maşinile au atacat în coloană parcările de la baza pârtiilor de schi. Cei mai mulţi au ales să meargă la Cavnic, acolo unde s-au aflat cam 500 de schiori în acest week-end. Printre ei s-a aflat şi senatorul Sorin Bota împreună cu fiul său, Paul, un ţânc înnebunit după coborârile în mare viteză.
 
SCHIMBAREA LA PICIOARE
În acest zile, în nordul ţării s-a văzut că numărul celor care se dau cu placa îl va egala pe cel al schiorilor. La Cavnic chiar au fost mai mulţi turişti cu snowboardul. Aceştia nu au iertat nici un petic de zăpadă şi au profitat la maximum de powder-ul de pe marginea pârtiei şi din pădure.
 
FRIG LA BAIA SPRIE

Condiţii excelente pentru sporturile de iarnă au fost şi la Mogoşa, acolo unde au funcţionat atât telescaunul cu un loc, care pleacă de pe marginea lacului şi merge până în vârful muntelui, cât şi teleschiul Moski, administrat de Petre Copos, fratele lui George Copos, patronul Ana Teleferic din Poiana Braşov. Pentru că pârtia este grea şi ratracul nu poate urca din cauza înclinaţiei mari, la prima oră turiştii s-au delectat cu un powder de jumătate de metru. Ideal pentru cei cu placa. Şi ce dacă mai cazi? Aşa cum Băsescu face băi de mulţime, aşa şi snowboarderii au tras o baie cu zăpadă. Pentru cei care nu se descurcă pe pârtiile neamenajate a existat varianta Şuior. Telescaunul nu a stat o clipă, iar la centrul de închiriere a echipamentului a fost o forfotă continuă. "Nu eram pregătit să schiez în luna octombrie, aşa că am fost nevoit să mă îmbrac cu ce am prins. Am venit cu inima îndoită, pentru că nu credeam că o să găsesc atât de multă zăpadă! Se schiază exact ca iarna", a declarat Matei Dobre, unul dintre băimărenii care s-au bucurat de zăpadă în acest week-end.
 
ALB DE ARIEŞENI

Dar nu doar maramureşenii au petrecut pe pârtie, ci şi ardelenii şi bănăţenii care au mers la Arieşeni. "Zăpada a îngheţat noaptea şi pista este «lux». Nu-mi vine să cred că se poate schia. A venit lume destulă. Nu ştiu să spun câţi turişti au venit, dar a fost ca într-o zi slăbă din plin sezon", a povestit Bogdan Gligor, instructor de schi pe pârtia Vârtop 2.
 
BUN ŞI ÎN POIANA BRAŞOV
Ninsoarea care a căzut pe Valea Prahovei a format un strat de zăpadă bun numai pentru o bătaie cu bulgări. Exact ce le trebuie paltonaţilor. Monitorii din Poiana Braşov au fost şi ei pe pârtie. "Aşa cum ne cere tradiţia, am fost pe schiuri încă de la prima zăpadă", a precizat Emil Fărcăşanu, şeful şcolii de schi Ana. La Straja, pe Valea Jiului, au schiat numai salvamontiştii. "Ne-am pus schiurile şi am mers prin pădure. A fost senzaţional. Din păcate, zăpada începe să se topească", a spus Andrei Resiga, de la Salvamont Lupeni.
 
FOTOGRAFIILE TALE PE WWW.JURNALUL.RO
Dacă ai fost la schi ori doar ai încins o bătaie cu bulgări sau ţi-ai surprins vecinii în timp ce îşi curăţau maşinile de zăpadă, trimite imaginile la sorin.anghel@jurnalul.ro şi te premiem cu CD-uri şi DVD-uri din Colecţia Jurnalului Naţional. Redescoperă România împreună cu Jurnalul Naţional. 

×
Subiecte în articol: IT