x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureatul 2010 va avea doar trei probe scrise

Bacalaureatul 2010 va avea doar trei probe scrise

de Eugenia Mihalcea    |    17 Sep 2009   •   00:00

Liceenii din clasa a XII-a vor afla în maximum două săptămâni care sunt probele la care vor susţine Bacalaureatul în vara anului 2010, care vor fi conţinutul programelor şi modul de organizare a examenului, conform unei prevederi incluse în ordonanţa de urgenţă, aprobată de Guvern la 9 septembrie, prin care a fost modificat sistemul de examinare.

Astfel, examenul va avea trei probe scrise: prima va fi Limba română, obligatorie pentru toţi elevii; a doua probă va fi Matema­tică, pentru cei de la filiera tehnologică, real şi o parte din vocaţional şi Istorie, pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional.

Pentru cea de a treia probă scrisă, liceenii vor putea opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare, pentru una dintre următoarele grupe de discipline: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică; Geografie, Filozofie, Logică şi Argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie. La acestea se adaugă, pentru tinerii care au urmat liceul într-o limbă a minorităţilor naţionale, proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Bacalaureatul va cuprinde însă şi mai multe evaluări orale, care vor fi susţinute pe parcursul clasei a XII-a. Astfel, vor fi testate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română şi, după caz, în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale.

O altă evaluare este aceea a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată, la care se adaugă testarea privind competenţele digitale.

Liceenii vor obţine astfel trei certificate de competenţă - în limba română, într-o limbă străină şi în abilităţi digitale, utilizarea calculatorului. Pe baza acestor certificate, ei vor putea să participe la probele scrise ale examenului de Bacalaureat.  

Ca şi în anii anteriori, examenul se consideră promovat dacă absolvenţii susţin toate probele prevăzute, parcurg şi probele scrise, obţinând cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmetică, calculată cu două zecimale exacte, a notelor obţinute la probele scrise este de cel puţin 6. În cazul nepromovării, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele probelor scrise promovate cu cel puţin nota 5.

×
Subiecte în articol: scoala bacalaureat 2010