x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Coplata” la “Bac”, propunere de criză

“Coplata” la “Bac”, propunere de criză

de Eugenia Mihalcea    |    Dana Lepadat    |    23 Iun 2009   •   00:00
 “Coplata” la “Bac”, propunere de criză
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Profesorii s-au prezentat ieri la prima probă a Bacalaureatului, cea la Limba şi literatura română oral. Din cauză că Ministerul Educaţiei nu are bani suficienţi pentru a-i plăti pe dascăli, inspectorul şcolar de la Neamţ a propus "coplata" la Bacalaureat.



În prima zi a examenului, cadrele didactice au spus prezent la catedră, deşi pentru fiecare elev examinat la română oral primesc numai 2 lei, iar preşedinţii de comisii iau la finalul examenului câte 850 de lei. De fraieri, din nevoia de bani sau din respect pentru elevi şi părinţi, dascălii au acceptat să evalueze şi să supravegheze şi pe câţiva lei.

Din cei circa 620 de preşedinţi de comisii de examinare, doar 40 au lipsit în prima zi a Bacalaureatului, după cum a precizat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. "Nu este o noutate faptul că anumiţi preşedinţi se retrag de la examenul de Bacalaureat. Anul trecut am avut 58 de astfel de cazuri, acum doar 40", a declarat Andronescu.

"O APĂ, UN SUC"
Pe de altă parte, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, Dănuţ Popoiu, a găsit soluţia pentru o mai bună eficienţă a profesorilor la Bac. El le-a propus oficialilor din Ministerul Educaţiei să instituie o taxă pentru fiecare elev, pentru Bacalaureat, aşa cum plătesc cei care îşi susţin examenul de licenţă la facultate. Dacă va fi aprobată, aceasta ar putea intra în vigoare de anul viitor. Dănuţ Popoiu a menţionat că aceşti bani ar fi necesari la protocolul pentru profesori din timpul examenelor. "Mi se pare normal să am şi eu o cafea, un suc şi o apă ca protocol", a adăugat profesorul.

Pentru că reforma nu se face fără bani, unii profesori au fost mai relaxaţi în prima zi a examenului, mai ales după ce au fost anunţaţi că vor primi jumătate din sumele oferite în 2008. "Cel mai bine am fost plătiţi în 2008, acum luăm în mână în jur de 650 de lei, iar cei care merg în altă localitate primesc şi câte 13 lei pe zi, bani de diurnă", spune preşedintele comisiei de examen de la Colegiul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Ermina Ţapu, care recunoaşte că a avut un moment de ezitare în care a dorit să se retragă de la Bacalaureat.

"De 10 ani particip la Bacalaureat şi în sesiunile de vară şi în cele de toamnă. Stai în învăţământ pentru că îţi place, nu stai pentru bani, dar poate îţi doreşti să-ţi vină şi ceva bani", completează Ermina Ţapu, care declară că a venit la Bac "de fraieră".




CU MOBILUL LA EXAMEN
La Colegiul Naţional "I.L. Caragiale", elevii ieşeau din liceu vorbind la telefon şi cu rucsacul sau geanta pe umăr, deşi în metodologia de examen este stipulat clar că nu au voie să intre la Bac cu altceva decât cu buletinul şi un instrument de scris. "Am avut mobilul la mine, l-am ţinut în buzunar, închis. Probabil că la scris nu îl voi mai lua", spune Ovidiu de la "Caragiale".

Metodologia de examen precizează că "se interzice candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare". Preşedintele comisiei de examen de la "Caragiale" spune că elevii nu intră cu genţile în săli, ci le lasă pe holuri.

La Colegiul Naţional "Ion Neculce" din Capitală, preşedintele Gabriela Dinu s-a lăsat cu greu convinsă de faptul că probele orale sunt publice şi că presa, dar şi părinţii sau rudele pot asista la examinări. Cele două comisii, adică cei patru profesori de Limba română, care trebuiau să facă faţă celor 250 de liceeni, respirau deja cu greu în jurul orei 14:00, iar unul dintre dascăli întrerupsese examinarea din motive de sănătate.

În schimb, la Liceul "Nicolae Iorga" din Bucureşti, dascălii şi-au permis o pauză de masă de două ore, între 12:30 şi 14:30, astfel încât unii elevi erau programaţi să susţină oralul şi la ora 20:30.
Examenul de Bacalaureat a început ieri cu proba orală la Limba şi literatura română, care va continua şi astăzi. Problema prezenţei profesorilor la examen a fost pusă săptămâna trecută, din cauza fondurilor alocate pentru plata acestora.
Primeşti nota pe SMS, prin serviciul GSP.RO

Gazeta Sporturilor a lansat ieri un serviciu pentru liceenii care dau Bacalaureatul în aceste zile. Astfel, accesând pagina http://bac.gsp.ro, aceştia pot vedea în orice moment notele pe care le obţin la examen. "Am creat trei facilităţi foarte importante pentru liceeni. Aceştia pot primi notele prin SMS, prin alertă de e-mail sau îşi pot seta bookmark pagina în care-şi găsesc rapid notele", a declarat Sorin Dănilescu, directorul de dezvoltare al GSP. Liceele sportive au fost evidenţiate pe homepage-ul noii secţiuni.

×
Subiecte în articol: scoala