x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diplomele "Spiru Haret", valabile

Diplomele "Spiru Haret", valabile

de Eugenia Mihalcea    |    21 Iul 2009   •   00:00
Diplomele "Spiru Haret", valabile
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Studenţii şi absolvenţii programelor autorizate sau acreditate ale Universităţii "Spiru Haret" nu vor avea nici un fel de probleme în recunoaşterea diplomelor lor, indiferent de forma de învăţământ urmată, după cum a spus ieri ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.



"Toate diplomele eliberate deja de Universitatea «Spiru Haret» rămân valabile, pentru toate programele de învăţământ aprobate prin lege, urmând ca printr-un act normativ să fie reglementată situaţia individuală a celor care necesită revalidarea diplomelor", a declarat Andronescu.

Ministrul a precizat că echipa ministerului efectuează controlul la "Spiru Haret" cu greu, din cauza lipsei de transparenţă a universităţii. "Toţi studenţii înscrişi la diferite centre autorizate, acreditate sau neautorizate sunt cuprinşi în aceeaşi bază de date. Nu avem datele necesare pentru a separa aceste cifre. De asemenea, universitatea, prin semnătura rectorului, a avizat 92 de conferenţiari şi profesori universitari, care nu au fost confirmaţi de nici o autoritate în domeniu", a mai prezentat Andronescu câteva nereguli găsite până acum la "Spiru".

Ecaterina Andronescu a mai spus că Universitatea "Spiru Haret" a solicitat în ultimii CINCI ani aproape 150.000 de diplome de absolvire de la minister. Numărul diplomelor a crescut de la 5.700 în 2003 la 50.000, respectiv 56.000 în 2008 şi 2009.

CEREREA PSD
Ministrul Educaţiei a făcut aceste declaraţii ieri seară, după ce preşedintele PSD, Mircea Geoană, a revenit la sentimente mai bune şi a declarat că Andronescu are întreg sprijinul său pentru a continua anchetele la "Spiru Haret". "Acest adevărat Caritas al diplomelor trebuie să înceteze", a declarat ieri Geoană.

Liderul PSD a reluat însă ideea că soluţia care va fi propusă de Andronescu va trebui să nu îi afecteze pe studenţi şi pe părinţi. Geoană a menţionat că diplomele celor care au absolvit "Spiru Haret" ar trebui să fie considerate valide, cu excepţia unor cazuri clare în care se dovedeşte că s-a încălcat legea.

În asentimentul PSD, vicepreşedintele Partidului Conservator, Lia Ardelean, a declarat ieri că diplomele de la "Spiru Haret" nu pot fi anulate, deoarece acestea au fost aprobate de Ministerul Educaţiei. Vicepreşedintele PC consideră că diplomele absolvenţilor Universităţii "Spiru Haret", care sunt contestate, nu trebuie anulate, dar că este necesar să se ia măsuri astfel încât să nu continue să funcţioneze facultăţi neacreditate.

"Consider că ne aflăm în faţa unei abordări greşite a acestui subiect al diplomelor anulate, iar soluţiile de rezolvare trebuie să depăşească sfera politică. Specialiştii din învăţământul superior ar trebui să facă front comun pentru depăşirea crizei actuale, iar imixtiunea politică nu are ce căuta în stadiul actual al dezbaterii respective", a susţinut Lia Ardelean.




Ministrul Educaţiei a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" la programele de studii neautorizate sunt nule, dar pot fi validate dacă absolvenţii dau un examen de selecţie, care va putea fi susţinut într-un interval de cinci ani. Toate cele 25 de facultăţi ale Universităţii "Spiru Haret", cu 49 de domenii de licenţă şi 53 specializări sau programe de studii, au autorizare de funcţionare provizorie sau acreditare, atât pentru învăţământul de zi, frecvenţă redusă şi la distanţă. În schimb, cele 53 de centre teritoriale pentru învăţământul la distanţă, 44 din România şi nouă din alte ţări, nu funcţionează legal.


Băsescu ia partea privaţilor
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că speră ca Guvernul să ia "taurul de coarne" în interiorul coaliţiei în legătură cu subiectul "Spiru Haret". "Aduceţi-vă aminte că am vorbit despre eliberarea de diplome pe bandă şi că am creat structuri de eliberare a diplomelor de absolvire, de masterat, de doctorate în tot sistemul nostru de educaţie universitară şi, atenţie, nu este scutit de aceste aprecieri sistemul de educaţie de stat. Cine încearcă să împingă aceste fenomene numai către sistemul privat este în eroare", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că "este o luptă între cei care vor să diminueze învăţământul privat pentru că pâinea şi cuţitul se află în mâna celor de la stat - sindicate şi oameni politici, iar, pe de altă parte, este o luptă pentru blocarea proceselor de modernizare a sistemului de educaţie, dusă în tandem sindicate-lideri de sindicat şi Ministerul Educaţiei".


Cataloage cu 9.000 de studenţi
În cataloagele de la Universitatea "Spiru Haret" sunt trecuţi câte 9.000 de studenţi, puşi la rând, iar notele lor sunt semnate de acelaşi profesor, a declarat, ieri, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la Antena 3. "Nu cred că este o chestiune întâmplătoare, pentru că, din datele de până azi, am primit cataloage cum eu, care lucrez în învăţământul superior de o viaţă, nu am mai văzut - cataloage care au peste 9.000 de studenţi, toţi puşi la rând, indiferent unde s-au înscris ei, la aceeaşi disciplină, cataloage semnate de acelaşi profesor. Eu nu cred că acest lucru a fost o întâmplare, ci a fost o problemă dirijată, în aşa fel încât să nu mai ştim care şi cum. Sperăm ca restul documentelor, pe care nu le-am văzut încă, la care oamenii noştri nu au avut încă acces, vor aduce clarificările", a mai spus Andronescu la emisiunea "Ştirea zilei".

×