x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă generală după vacanţa de primăvară

Grevă generală după vacanţa de primăvară

de Eugenia Mihalcea    |    10 Apr 2009   •   00:00
Grevă generală după vacanţa de primăvară
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul National

Profesorii vor ieşi în stradă după vacanţa de primăvară dacă Guvernul va decide să taie salariile în sistemul de educaţie sau să dea afară 20.000 de oameni, aşa cum au decis reprezentanţii Ministerului de Finanţe.



După ce li s-a promis în campania electorală o majorare salarială de 33% din acest an, dascălii au aflat la începutul acestei săptămâni că ar putea să "primească" o scădere salarială, o dată cu rectificarea bugetului educaţiei cu 811 milioane de lei.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, cheltuielile instituţiilor de învăţământ ar trebui să se micşoreze cu 8%. Asta înseamnă că fiecare dascăl pierde, în medie, circa 300 de lei pe lună. În prezent, peste 240.000 de cadre didactice lucrează în învăţământul preuniversitar.

La întâlnirea de miercuri seară, de la sediul PSD, dintre ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi a Federaţiei "Spiru Haret", s-a ajuns la concluzia ca aplicarea legii de majorare a salariilor să se facă de la 1 ianuarie 2010.

De asemenea, ministrul a reafirmat faptul că o rectificare a bugetului Ministerului Educaţiei ar însemna lăsarea catedrelor fără profesori. "Nu suntem de acord cu rectificarea bugetului Educaţiei şi, în acest context, nu putem vorbi despre alte măsuri, respectiv de îngheţarea salariilor sau de reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariaţi. Oricum, aceste variante, cât şi rectificarea cu 811 milioane, nu sunt decât o propunere a Ministerului de Finanţe", a completat Andronescu.

SALARII ÎNGHEŢATE
În condiţiile în care rectificarea în minus va avea loc, sindicatele din învăţământ au anunţat că vor redeschide conflictul de muncă şi ameninţă cu greva generală după terminarea vacanţei de primăvară. Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a precizat că nu poate fi redus numărul personalului din învăţământ decât dacă se reduce numărul de elevi.

În privinţa salariilor, Isvoranu a susţinut că acestea au îngheţat deja. "Avem venituri mai mici, din cauză că a crescut contribuţia la CAS şi, de asemenea, a crescut şi euro, iar puterea de cumpărare a salariaţilor din învăţământ a scăzut cu 20%-25%", a spus Isvoranu.

Şi preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat că măsurile propuse de Guvern nu pot fi aplicate. "În învăţământul superior avem 30% din locuri neocupate, deci nu avem ce reduce. În sectorul preuniversitar vin să predea profesori care au ieşit la pensie, pentru că cei tineri nu mai vin pe salariile actuale", a spus Bobulescu.

"Din cauza noilor propuneri de restructurare bugetară luate de Guvern, care ar afecta în mod drastic salariaţii din învăţământ, am hotărât împreună cu toate sindicatele să amânăm referendumul prin care vom hotărî modul în care vom protesta până după vacanţa de primăvară", a explicat şi Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

RECTIFICARE BUGETARĂ
Guvernul a stabilit reducerea personalului din învăţământ cu 20.000 de persoane sau îngheţarea salariilor, măsură care nu a fost acceptată de reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, după cum a afirmat Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Rectificarea bugetară, care va fi efectuată de Guvern în perioada imediat următoare, va reduce bugetele tuturor ministerelor, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Administraţie şi Interne şi Educaţie. Singurul minister care ar urma să primească fonduri suplimentare este cel al Muncii. Reduceri semnificative de fonduri vor fi operate pentru Ministerele Educaţiei (un minus de 811 milioane de lei) şi Administraţiei şi Internelor (un minus de 427 de milioane de lei).

Executivul a anunţat, după acordul convenit cu Fondul Monetar Internaţional, că bugetul pentru 2009 va fi rectificat în perioada imediat următoare, pe un deficit de 4,6% din PIB, faţă de cel de 2% stabilit în programul iniţial.

Reprezentanţii sindicatelor din Educaţie se vor întâlni cu preşedintele Traian Băsescu luni, 13 aprilie, dar ei spun că nu au speranţe "prea mari" de la această întâlnire.

×
Subiecte în articol: scoala invăţămănt