x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Promisiuni pentru profesori

Promisiuni pentru profesori

de Diana Scarlat    |    31 Aug 2010   •   00:00

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a făcut profesorilor promisiunea că va fi mult mai deschis pentru discuţiile cu ei şi chiar i-a invitat la sediul MECTS săptămâna aceasta, pentru a le asculta diverse propuneri. Promisiunile ministrului au fost făcute duminică, la Eforie Sud, cu ocazia centenarului Congresului Cadrelor Didactice, organizat în aceste zile la Constanţa de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din Românie (AGIRo).

Cu ocazia aceluiaşi congres, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a ţinut să sublinieze faptul că nu se poate considera membru de onoare al Asociaţiei, ci membru de drept, senatorul promiţând celor prezenţi sâmbătă la deschiderea evenimentului, că le va veni în ajutor cu o propunere legislativă care să reia tradiţia prin care Ziua Învăţătorului să se serbeze la 30 iunie, nu la 5 octombrie, data fiind modificată în ultimii ani printr-o decizie aberantă.

Deschiderea lucrărilor a avut loc sâmbătă, la Teatrul Oleg Danovski, printre cei care au luat cuvântul aflându-se foştii miniştri ai Educaţiei Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, ministrul Educaţiei din Republica Moldova, Leonid Bujor, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. Actualul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, nu a fost prezent la deschiderea Congresului profesorilor, însă a participat la discuţiile de ieri, de la Eforie Sud.

Discuţiile au amintit marile probleme ale sistemului educaţional românesc şi nevoia unei reforme reale, fără scoaterea din sistem a peste 10.000 de profesori, prin desfiinţarea recentă a 15.000 de posturi, fără scăderea salariilor dascălilor şi fără alte compromisuri care au bulversat în ultima perioadă învăţământul românesc. "Proiectul Legii Educaţiei se află în continuare în dezbaterea Comisiei pentru Educaţie din Senatul României, unde este analizată de către experţi. Sper să iasă o lege bună, poate mai bună decât varianta care a intrat la noi în Comisie", a declarat Ecaterina Andronescu. Surpriza pe care AGIRo le-a pregătit-o membrilor participanţi la deschiderea congresului a fost recitalul lui Tudor Gheorghe, la Teatrul Oleg Danovski. Iar medalia de aur a cadrelor didactice a ajuns, cu ocazia congresului, în Republica Moldova. Relaţia dintre România şi Republica Moldova s-a îmbunătăţit în ultimul timp în domeniul Educaţiei, prin recunoaşterea de către instituţiile noastre a diplomelor obţinute în Republica Moldova. Mai mult, cu ocazia congresului a fost şi o propunere de a se oferi burse studenţilor români pentru a studia la universităţile din Republica Moldova, până acum doar studenţii moldoveni fiind cei care veneau la studii în România.

×
Subiecte în articol: scoala