x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cel mai lung prânz din lume, cu Jamie în capul mesei

Cel mai lung prânz din lume, cu Jamie în capul mesei

de Magda Cristina Ursache    |    04 Ian 2010   •   00:00
Cel mai lung prânz din lume, cu Jamie în capul mesei

Jamie Oliver este susţinătorul oricăror proiecte care aduc împreună oamenii prin intermediul mâncării. Aşa că ori de câte ori află de existenţa unui astfel de eveniment, se implică cu cea mai mare plăcere. Exact acesta este şi cazul unui eveniment mult aşteptat din Australia, la care bucătarul s-a arătat mai mult decât entuziasmat să participe.

Australia şi-a făcut un obicei din a colabora cu Jamie Oliver. Este una din ţările cu cei mai mulţi fani ai bucătarului şi una dintre primele în care acesta a iniţiat proiectul "Fifteen". Aşa că nu este de mirare că este iubit şi apreciat acolo. De asemenea, multe dintre evenimentele cu temă gastronomică vor să-l aibă cap de afiş. Chiar dacă nu reuşeşte însă, din cauza programului său foarte încărcat, să ajungă la toate, Jamie se străduieşte să apară în cât mai multe. Recent, şi-a programat "vizita de lucru" la Melbourne, în martie, special pentru a putea participa la unul dintre cele mai cunoscute festivaluri gastronomice australiene: "World's Longest Lunch" - cel mai lung prânz din lume.

ECHIPA ŞI MENIUL
Evenimentul este unul dintre cele mai populare proiecte de aceste gen, marcând începutul anului gastronomic în Australia. Sunt implicaţi în organizarea lui foarte mulţi producători locali de alimente şi băuturi şi reuşeşte să strângă în fiecare an zeci de mii de vizitatori.

Meniul va fi unul obişnuit pentru un prânz, dar echipa care îl va prepara va fi una specială: de canapele (un sortiment foarte îndrăgit şi variat de hors d'oereus) se va ocupa Holmesglen Rural Learning Centre, în frunte cu bucătarul-şef Rolfh Ammann şi bucătarul Fundaţiei Fifteen în Australia, Tobie Puttock; celelalte antreuri au semnătura Maryton Park B&B, cu bucătarul-şef Tony Thompson, asistat de bucătarul-şef Steve Penalosa-Munoz de la Lake Mountain Alpine Resort.

Felurile principale de mâncare vor fi preparate de bucătarul-şef Michael Jaeger şi de către bucătarul-şef Nigel Robinson de la Ruffy Produce Store. Desertul va fi creaţia patiserilor Ashraf şi Christine Doos de la Marysville Patisserie. Această echipă minunată de bucătari profesioanişti se va asocia cu Upper Goulburn Wines, ramură a Upper Goulburn Winegrowers Association (asociaţie internaţională a podgorenilor şi producătorilor de vin), care va avea grijă ca fiecare fel de mâncare din meniu să fie acompaniat de băutura potrivită.

Uleiurile şi măslinele vor fi distribuite de Goulburn Strathbogie Olive Association şi vor face preparatele mai gustoase şi mai fragede. Pâinea, în diverse varietăţi, va fi distribuită de cele mai renumite brutării locale.

GHICI CINE VINE LA PRÂNZ?
Evenimentul va reuşi să adune laolaltă aproximativ 200 de invitaţi din domeniul gastronomic, iar capul de afiş va fi nimeni altul decât Jamie Oliver. Un reprezentatnt al Melbourne Food and Wine, unul dintre organizatori, a afirmat: "Melbourne Food and Wine este onorată să lucreze împreună cu membrii comunităţii din Marysville pentru a celebra revenirea treptată din criza economică împreună cu producătorii de alimente şi vinuri şi cu bucătarii şi comercianţii din regiune".

Sara Quon, director al Melbourne Food and Wine, este de părere că cei 95 de dolari australieni pe care un vizitator va trebui să-i plătească pentru a se bucura de tot ce va însemna festivalul sunt un preţ extraordinar pentru ce li se pregăteşte: "Suntem foarte încântaţi de participarea lui Jamie Oliver. Incendiile pe care regiunea le-a avut în februarie 2009 acesta au fost cu adevărat devastatoare şi producătorii au nevoie ca acest eveniment să fie un succes. Jamie va ajuta în mod sigur la asta.

Suntem foarte bucuroşi că a vrut neapărat să se implice cumva şi să ne ajute. Vom încerca să facem totul să fie cât mai grozav pentru toţi participanţii".

Prânzul va fi într-adevăr un eveniment important pentru producătorii locali, prin care aceştia speră să-şi mai revină din recesiune, dar şi pentru gurmanzii care vor să se întâlnească cu bucătari renumiţi şi să guste preparate care mai de care mai delicioase. Şi cum organizatorii se ocupă ca totul să fie perfect, tot ce mai rămâne de făcut este să ne rugăm ca ziua evenimentului să fie o zi frumoasă şi însorită de martie, şi nu una mohorâtă şi ploioasă.

 

O ediţie cu mulţi sponsori
Pe lângă toţi producătorii locali de alimente şi băuturi, pentru ediţia din 2010 evenimentul a reuşit să adune un număr mai variat de sponsori, fapt ce va ajuta la o mai bună desfăşurare. Pentru ca totul să meargă cât mai bine, organizatorii au avut grijă să pună la dispoziţia echipei de bucătari cel mai bun echipament. Aşa că anul acesta s-a alăturat în organizarea evenimentului şi compania Crawford Kitchens din Mansfield, care va pune la dispoziţie o bucătărie portabilă complet echipată în care bucătarii să creeze cele mai delicioase preparate.

De asemenea, un punct central al evenimentului va fi organizarea unei serii de licitaţii cu scopul de a strânge fonduri pentru diverse campanii umanitare aflate în derulare. Licitaţiile vor fi dirijate de Local Auctioneer extraordinaire Andrew Embling, ramură a Alexandra's Landmark Embling. Cel mai scump obiect pus la licitaţie va fi un cuptor electric ultra-performant în valoare de 5.300.000 dolari australieni, donaţie a firmei de electronice VZUG.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie