x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gordon Ramsay vs Jamie Oliver

Gordon Ramsay vs Jamie Oliver

de Magda Cristina Ursache    |    26 Oct 2009   •   00:00
 Gordon Ramsay vs Jamie Oliver
Sursa foto: Stephane De Sakutin/AFP/Mediafax

Jamie era un puşti blondin şi haios căruia îi plăcea să gătească pentru prieteni şi să se distreze, făcând asta. Gordon era un bărbat ambiţios, cu planuri mari, care încerca să-şi deschidă primul restaurant. Dar amândoi aveau ceva în comun: pasiunea lor pentru gătit.

Referindu-se la sine, într-un interviu, Gordon Ramsay spunea: "Nu poţi pur şi simplu să faci lucruri excelente şi geniale fără să fii şi tu aşa". Evident, modestia nu este una dintre trăsăturile sale. Dar nici nu are de ce să fie modest. Cu un lanţ de restaurante şi hoteluri în toată lumea şi fiind şi unul dintre puţinii bucătari ai căror restaurante au trei stele Michelin, Ramsay se plasează pe locul trei în topul celor mai bogaţi bucătari din lume, cu o avere estimată la aproximativ 100 de milioane de lire sterline. Este, în ziua de astăzi, unul dintre cei mai renumiţi bucătari brita­nici. Dar nu putem spune cu certitudine dacă este şi unul dintre cei mai populari. Acest titlu pare să fie mai degrabă rezervat pentru Jamie Oliver. Jamie este carismatic şi prietenos şi crede că oricine poate învăţa să gătească suficient pentru a se hrăni pe sine şi familia sa. Gordon, în schimb, priveşte gastronomia cu ochi de profesionist. Pentru el nu există mămici care încropesc ceva pentru familie din resturile mesei de ieri; pentru el, Mân­carea (cu majusculă) înseamnă perfecţiune şi exerciţiu. Ciudat este faptul că amândoi promovează reţete simple, care folosesc ingredientele de bază.


"BOILING POINTS" ŞI "THE NAKED CHEF"

În 1999, pe piaţa suprasaturată a show-urilor de televiziune despre bucătărit din Marea Britanie şi-au făcut apariţia două noi personaje: Gordon Ramsay - un bucătar în toată regula, de 34 de ani - şi Jamie Oliver - un tânăr, bucătar de 23 de ani. Fiecare avea povestea lui şi fiecare încerca să fie deosebit. Iar printre atâţia alţi bucătari de televiziune, unii ar zice că nu avea cum să le fie uşor. Cu toate acestea, cei doi, fiecare cu viziunea sa, au reuşit să se impună şi să devină populari încă de la prima apariţie. Astăzi sunt doi dintre cei mai renumiţi - şi bogaţi! - bucătari britanici. Şi totul se datorează stilului fiecăruia de a găti. Au stiluri total opuse, dar care exercită exact aceeaşi fascinaţie şi inspiraţie asupra maselor.

Jamie se exprima prin glume, iar Gordon prin ţipete şi insulte, dar se vedea că amândoi luau gătitul în serios. Deosebirea cea mai mare între show-uri era însă gradul de implicare a fiecăruia în prepararea mâncărurilor. Erau diametral opuşi unul faţă de celălalt. La Jamie putem vorbi despre o implicare curios de mare, până la nivelul în care îl vedeam amestecând ingredientele unei salate cu mâna şi vorbind cu drojdia. La Gordon vorbim în schimb despre o implicare curios de mică. El era în fruntea echipelor de învăţăcei şi le critica mâncarea, dar rar îl vedeai făcând ceva practic. După zece ani, cunoscându-le pro­iec­tele, ai uneori impresia că sunt într-o cursă de urmă­ri­re. Anul acesta, fiecare dintre ei a pornit să cucerească America. "Hell's Kitchen" (emisiunea lui Gordon) concurează "Jamie's American Road Trip" a lui J.O.


PROIECTE COMUNE
În ciuda diferenţelor de idei dintre ei, amândoi au participat însă în cadrul aceluiaşi proiect - "The Great British Food Fight" - împreună cu un alt bucătar britanic, Heston Blumenthal, încercând să demonstreze că nu conteză stilul tău de gătit, ci contează să găteşti. Şi, deşi fiecare dintre bucătari are propriul show şi nu interacţionează prea mult pe ecran, proiectul le-a dat celor doi ocazia să-şi spună părerea unul despre celălalt. Jamie Oliver: "Eu sunt un bun bucătar, dar Gordon este un adevărat maestru". Gordon Ramsay: "Jamie este o comoară naţională".


COLEGI, DAR NU PRIETENI
Jamie Oliver şi Gordon Ramsay nu sunt tocmai cei mai buni prieteni. Deşi colegi de meserie - ba, chiar, la începutul carierei lor, amândoi au lucrat sub acoperişul aceleiaşi televiziuni: BBC2 -, fiecare priveşte arta culinară şi show-urile gastro­nomice cu alţi ochi. Au existat chiar şi unele animozităţi între ei. Gordon, cu limbajul lui ascuţit, a spus că ceea ce face Jamie nu e tocmai gastronomie, ci mai mult bucătărit. Jamie, la rândul său, nu înţelege de ce totul trebuie făcut cu atâta perfecţiune şi exactitate, fără să lase loc de imaginaţie. Iar fanii s-au împărţit şi ei în două tabere: cei care îl admiră pe unul şi îl condamnă pe celălalt. Eu zic: urmăriţi-i şi învăţaţi de la amândoi!

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie