x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver, în imperiul parfumurilor

Jamie Oliver, în imperiul parfumurilor

de Magda Cristina Ursache    |    08 Noi 2009   •   00:00
Jamie Oliver, în imperiul parfumurilor
Sursa foto: Edmond Terakopian/AFP/MEDIAFAX

Mmmm! Miroase extraordinar! Ca tot ceea ce poartă marca Jamie Oliver... Numai că de data aceasta nu mai vorbim despre celebrele lui feluri de mâncare. Nu sunt la mijloc nici pastele lui cu sos dulce de roşii şi urdă gratinate la cuptor, nici puiul cu ghimbir şi tăiţei. Vorbim despre universul uluitor al fragranţelor de tot felul, pe care Jamie Oliver l-a atacat cu aceeaşi vervă cu care intră şi în bucătărie.



Da, aţi citit bine, celebrul bucătar britanic lansează o gamă de parfumuri şi produse pentru casă şi îngrijire corporală, care include, între altele, săpunuri fine, lapte de corp şi lumânări parfumate. Inspirate de miresmele dealurilor Toscanei - să ne amintim că, şi în ce priveşte gastronomia, Jamie Oliver este un fan al Italiei -, parfumurile lui sunt ideale pentru femeile care sunt invitate la o cină romantică, unde preparatele poartă aceeaşi marcă a zvăpăiatului bucătar.

Ar trebui să ne întrebăm ce rol joacă în acest proiect Jools, soţia lui Jamie - mai ales că ea are în spate o carieră de fotomodel! -, dar probabil răspunsul va veni o dată cu lansarea oficială a produselor... Oricum, toată lumea ştie că îşi adoră soţia şi fiicele. Un motiv în plus să creeze pentru ele o linie de parfumuri.

UN BRAND DE SUCCES
Nu e o noutate pentru nimeni faptul că Jamie Oliver nu e un simplu bucătar, ci un brand. Atât de puternic încât, cel puţin teoretic, îşi poate permite să promoveze orice. Să ne amintim că el are deja "un trecut" în ceea ce priveşte marketingul, şi asta dincolo de tot ceea ce înseamnă emisiunile lui, cărţile de bucate, lanţurile de restaurante şi, mai ales, proiectele sociale (şi nu numai)- Jamie's Dinner School, Ministry of Food, Fifteen, Chicken Out sau Save Our Bacon- în care se aruncă cu tot patosul. El "vinde" tot felul de alte produse: oale şi wokuri, maşini de tocat şi râşniţe pentru piper, porţelanuri, dar şi "linii" de sosuri şi paste italiene. Are chiar propriul joc interactiv de gătit pentru generaţia Nintendo.

Popularitatea lui ar scoate orice produs din anonimat, chiar şi o coadă de mătură, spun cei care analizează impactul pe care acest tânăr bucătar nestăpânit îl are în rândul fanilor de orice vârstă.

ÎNAINTAŞUL ESCOFFIER
Dar să nu ne închipuim că Jamie Oliver a descoperit roata. Nu, nu este el singurul bucătar care face din numele său un vehicul de marketing. Legendarul chef francez Auguste Escoffier- unul dintre "părinţii" Larousse-ului gastronomic, bucătar al regilor de pe întreg continentul, şef la Ritz şi la Carlton etc.- a avut de asemenea propria linie de sosuri, care a cucerit Europa. Şi să ne gândim că asta se întâmpla acum un secol, iar Escoffier nu a avut de partea lui televiziunea, ci numai faima de mare bucătar. În mileniul trei, totul este "mai simplu şi mai complicat"...

ALŢI BUCĂTARI, ALTE BRANDURI
Publicaţia australiană Brisbane Times face o trecere în revistă a câtorva bucătari contemporani care şi-au transformat numele în renume - ca să parafrazăm un vers pe care îl ştim din şcoala primară. Cunoscutul chef italian Massimo Bianchi, actualmente stabilit în Australia, la Sidney, unde conduce restaurantul Ucello, a devenit faimos atunci când a câştigat trofeul "Il Cucchiaio d'Argento" (Lingura de argint). Atât de cunoscut încât, ţinând cont şi de eleganţa proverbială a acestuia, un mare designer italian i-a propus să devină imaginea unei colecţii de îmbrăcăminte masculină, al cărei element definitoriu era culoarea albă. Acelaşi alb al uniformei de bucătar.

Acelaşi alb care se regăseşte şi în numele său. Dacă ar fi semnat contractul, Bianchi ar fi trebuit să poarte hainele firmei nu doar pe podium, ci mai ales pe drumul său de acasă la restaurant şi înapoi. Massimo Bianchi a refuzat, considerând că nimeni nu poate să hotărască cu ce haine se îmbracă.

Un alt bucătar celebru, Matt Moran, este în schimb imaginea Audi în Australia şi Singapore. Matt Moran este, dacă vreţi, un omolog al lui Jamie Oliver în Australia, având propria emisiune de gastronomie, un editorial la un ziar de mare tiraj şi o linie de produse alimentare. Interesantă a fost alegerea lui Moran ca ambasador al mărcii Audi în lume, în condiţiile în care alături de el se află mari stele ale sportului, precum Adam Gilchrist şi Ian Thorpe sau fosta Miss Univers, Jennifer Hawkins.

Compatriotul lui Jamie Oliver, Gordon Ramsay, şi-a folosit în schimb numele pentru a-şi construi un veritabil holding, al cărui succes se bazează în bună parte pe reputaţia câştigată din emisiunile lui, ca şi pe cele 14 stele Michelin obţinute de-a lungul carierei.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie