x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver: "Te poţi distra gătind!"

Jamie Oliver: "Te poţi distra gătind!"

de Magda Cristina Ursache    |    16 Noi 2009   •   00:00
Jamie Oliver: "Te poţi distra gătind!"

Săptămâna trecută, Jamie Oliver a mers în vi­zită la colegiul gastronomic al Marshall University unde, împreună cu 100 de studenţi, a susţinut o demonstraţie gastronomică. Evident, fiind vorba despre Jamie, nu a fost o de­monstraţie gastronomică obişnuită, ci un ade­vărat eveniment ieşit din tipare. Ce s-a intâmplat mai exact? 100 de oameni au gătit un fel de mâncare rapid, în 4-5 minute, în timp ce făceau o coregrafie la unison. Scopul evenimentului a fost să arate că te poţi distra gătind.

Jamie Oliver a făcut o vizită studenţilor de la secţia de gastronomie a Marshall University unde a ţinut o prelegere despre mânca­rea sănătoasă şi importanţa regimului alimentar în viaţa de zi cu zi. Aflat în America pentru a filma un show care tratează exact această problemă, Jamie a declarat că înţelege de ce locuitorii oraşului Huntington sunt puţin reticenţi la mişcarea iniţiată de el.

"Înţeleg acest mecanism de apărare. Nu vor să fie etichetaţi. Am crescut în domeniul gastronomic şi am făcut diverse campanii în Marea Britanie. Dar cred sincer că am probabil singura posibilitate în următorii 20 de ani să am un show la o televiziune principală în care să pot să arăt pur şi simplu felul cum tratăm mâncarea şi impactul pe care îl are asta asupra vieţii oamenilor. Dar a intra în defensivă în momentul în care vedem că există o problemă şi oamenii mor tineri nu este soluţia. Nu ajutăm aşa copiii, nu aşa salvăm vieţi. Dacă suntem în defensivă nu avem parte de energie pozitivă şi de idei noi".


O PROBLEMĂ INTERNAŢIONALĂ

Prin vizita la Universitatea Marshall, Jamie a încercat să arate că gătitul poate fi o activitate distractivă, care nu ocupă mult timp şi care îţi poate ilumina viaţa de zi cu zi. Tocmai de aceea a ales să facă demonstraţia pe muzică şi în timp ce dansa. Şi nu doar Jamie s-a distrat. Timp de aproximativ 5 minute, el împreună cu cei 100 de studenţi au făcut un fel de mâncare în întregime, pe o coregrafie stabilită anterior. Studenţii au repetat şase zile pentru această de­monstraţie, dar toţi au fost de acord că a meritat.

Raymond Cousins, un student în anul I declara: "Mi-a plăcut întreaga experienţă. Dar partea cea mai bună a fost chiar faptul că am interacţionat cu Jamie. E un tip foarte cu picioarele pe pământ şi prietenos şi mi-a plăcut că a vrut să facă asta împreună cu noi". Sean Hornbuckle a spus că el crede că e o idee foarte bună ca Jamie să înveţe tinerii să gătească repede şi uşor. "Noi, ca studenţi, suntem persoanele ideale pentru a fi un exemplu. Suntem foarte activi şi avem un program încărcat, de aceea mâncatul reprezintă o prioritate. Iar dacă ştii să găteşti şi să mănânci bine, ei bine, lucrurile de genul ăsta se răspândesc".

De asemenea, Sean Hornbuckle, ca locuitoral oraşului Huntington, e de părere că mişcarea iniţiată de Jamie este extraordinară. "Problema cu mâncarea nesănătoasă a ajuns să nu mai fie doar una naţională, ci una internaţionlă. De aceea cred că venirea lui Jamie aici e benefică pentru că s-a confruntat cu problema asta şi în Marea Britanie. Chiar cred că va schimba ceva".


"NE AJUTĂM ŢARA SĂ MĂNĂNCE SĂNĂTOS"

Jamie Oliver nu se dă niciodată în lături de la nimic. Aşa că în momentul în care a aflat că va merge la Universitatea Marshall, a discutat imediat şi cu membrii consiliului de studenţi pentru a afla ce ar putea organiza pentru a face ziua mai distractivă. Jamie a vrut să implice cât mai mulţi studenţi în activitate şi să-i facă să înţeleagă importanţa gătitului şi că totul poate fi foarte simplu. Când propunerea de a găti pe muzică şi o coregrafie a fost lansată, Jamie a acceptat fără ezitări. "Întregul eveniment a fost organizat pentru ca voi, studenţii de la Marshall, să vedeţi cât de distractivă poate fi mân­carea", a declarat Jamie la sfârşitul cântecului. "Iar asta a fost cu adevărat distractiv".

La sfârşit, unul dintre studenţii din public declara încântat: "Învăţăm să mâncăm sănătos. Şi, mai presus de atât, ne învăţăm ţara că trebuie să mănânce sănătos. Morala întregii poveşti - a cântecului şi a dansului - este aceea că poţi găti o masă sănătoasă într-un timp foarte scurt şi să te şi distrezi".

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie