x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie provoacă America să gătească

Jamie provoacă America să gătească

de Magda Cristina Ursache    |    09 Noi 2009   •   00:00
Jamie provoacă America să gătească
Sursa foto: /Afp/mediafax

Jamie Oliver a organizat la începutul săptămânii trecute un concurs de gătit în centrul oraşului Huntington, competiţie la care au fost invitaţi să participe toţi locuitorii acestuia. Întrecerea a făcut parte dintr-un proiect mai amplu al lui Jamie, care vizează «vindecarea» stilului nesănătos de hrană din SUA.



Când, în 2007, un sondaj arăta că oraşul american Huntington are locuitorii cu stilul de viaţă cel mai nesănătos, Jamie Oliver a simţit că trebuie să ia problema în propriile mâini. S-a hotărât să meargă în Statele Unite şi să repete ceea ce a făcut în Marea Britanie pentru locuitorii oraşului Rotherham. Deşi a întâmpinat o serie de greutăţi şi a avut împotrivă o bună parte din presa americană, Jamie nu s-a lăsat şi a vrut să demonstreze că îi poate transforma pe locuitorii Huntigtonului în destoinici bucătari.

Proiectul a început anul acesta sub numele de "Jamie Oliver's Food Revolution" şi, deşi nu a fost văzut cu ochi buni la început, a ajuns să aibă mulţi susţinători.

FAMILIA AUSTIN
La întrecerea de marţi din Pullman Square au participat 300 de locuitori. Pentru Jamie, ţinta de atins în această săptămână a fost aceea de a învăţa cel puţin 1.000 de locuitori să gătească o mâncare sănătoasă. Iar competiţia a fost o modalitate foarte bună de a reuşi. Participanţii au putut şi chiar au fost sfătuiţi să se prezinte cu întrega familie. În felul acesta, mai mulţi oameni ar fi putut învăţa şi apoi transforma gătitul într-o tradiţie de familie. Una dintre familiile participante a fost şi cea lui Travis Austin.

Travis a declarat presei că familia lui mănâncă de obicei mâncare la pachet, cumpărată din oraş: "Eu predau la Liceul Huntington şi l-am urmărit cu atenţie când a venit şi a gătit acolo. Mi s-a părut extraordinar, iar mâncarea gătită atunci avea un gust foarte bun". Soţia lui Trevor a fost surprinsă să vadă că, pentru prepararea felului de mâncare, Jamie a folosit unele ingrediente pe care ea nu le-ar folosi în bucătărie, cum ar fi ghimbirul sau păstăile de fasole verde, dar a spus că i-a plăcut foarte mult experienţa gătitului alături de Jamie. "E mult mai uşor atunci când îţi arată cineva decât să urmăreşti reţeta pe o carte de bucate."

Ce doi soţi şi-au adus cu ei şi fiul în vârstă de 5 ani. "Trebuie să-l învăţăm să mănânce sănătos de mic", a afirmat Trevor. Micul Braden a fost încântat de felurile de mâncare gătite de părinţii săi în cadrul acestui eveniment şi a spus că cel mai mult i-a plăcut mâncarea de tăiţei prăjiţi, pe care i-a numit "spaghete".




STUDENŢII DE LA GASTRONOMIE
La eveniment au participat şi studenţi de la un colegiu de gastronomie - Minneapolis Community and Tehnical College - care au ajutat la organizarea şi buna funcţionare a concursului. Andy Stepp, unul dintre studenţi, a declarat că profesorii institutului de artă culinară îi încurajează să se implice în proiectele lui Jamie Oliver. Pe lângă experienţă, studenţii au mai beneficiat de un plus prin participare: orele petrecute la organizarea concursului le vor fi trecute ca practică.

Stepp a spus că toţi studenţii la arte culinare trebuie să aibă cel puţin două sute de ore de practică înainte de a absolvi, iar lucrul cu Jamie a fost o oportunitate grozavă. "Ne-a rugat să lucrăm cu el şi e o experienţă grozavă pentru noi. De asemenea, am putut să-l cunoaştem pe Jamie Oliver, care e un bucătar extraordinar şi pe care îl admirăm." Toţi studenţii au fost impresionaţi de pasiune lui Jamie. "Cred că îi pasă cu adevărat, nu doar filmează un show de televiziune."

Studenţii sunt foarte încântaţi de tot ceea ce face Jamie în Huntington, chiar dacă unii sunt de părere că a creat o imagine negativă oraşului: "Unii oameni sunt entuziasmaţi, alţii se simt ofensaţi, iar alţii pur şi simplu nu au idee cine este Jamie Oliver şi nu ştiu dacă să se implice sau nu".

Trevor Austin însă e unul dintre susţinători. "Toată familia mea mănâncă des din pachete cumpărate, iar ca noi mai sunt şi alţii. Poate o să preluăm şi noi ideile lui Jamie şi o să mâncăm mai sănătos mâncare gătită acasă."


Late Show with David Letterman
Deşi Jamie Oliver nu a ajuns încă la statutul de bucătar preferat al Americii, se pare că asta este direcţia spre care se îndreaptă. Iar acest fapt este dovedit de apariţiile lui într-una dintre cele mai iubite emisiuni tv din State - "Late Show with David Letterman" -, unde Jamie a fost invitat să facă şi câteva demonstraţii culinare. Spre amuzamentul publicului, Jamie a reuşit în doar 5 minute nu numai să gătească un fel de mâncare delicios, ci şi să îl implice în crearea acestuia pe David Letterman însuşi. Chiar dacă la început acesta părea mai degrabă atras de sticla cu vin destinată pregătirii sosului, Jamie a reuşit să îl provoace.

Letterman s-a arătat foarte interesat de munca lui Jamie şi chiar a pus mâna şi a făcut câteva chiftele de carne şi a mânuit un robot de bucătărie.
Nici Tom Cruise nu a putut rezista farmecului lui Jamie: a pus mâna pe tigaie şi a prăjit peşte în direct.
Iar, dacă Jamie a reuşit să-i facă pe cei doi să gătească, în mod sigur va reuşi şi cu restul Americii.

×