x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lecţii de bucătărie cu Jamie Oliver

Lecţii de bucătărie cu Jamie Oliver

de Simona Chiriac    |    14 Oct 2009   •   00:00
Lecţii de bucătărie cu Jamie Oliver
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Înarmaţi-vă cu toate cele necesare bucătăritului şi porniţi la atac! Jamie Oliver, bucătarul dumneavoastră personal (şi ce mai bucătar!), găteşte, dă sfaturi şi spune poveşti. Vă îndrumă pas cu pas, astfel încât nici un preparat să nu fie prea greu de făcut sau nesavuros. Şi chiar nu aveţi cum să daţi greş!



Fiecare reţetă din "Bucătarul se dezbracă... de secrete" (apărut în 1999 în Marea Britanie sub titlul "The Naked Chef") este de fapt rezultatul unei alchimii. Nu vă gândiţi la ceva sofisticat, cu ingrediente neobişnuite, pe care le încadrăm mai degrabă în categoria "exotice". Este vorba de fapt de o simplificare, de o reducere a preparatelor pretenţioase servite în restaurante cu multe stele, la variantele lor simple. Dar asta nu le ştirbeşte nimic din savoare.

Cât despre Jamie Oliver, bucătarul-autor de cărţi culinare şi protagonist de emisiuni gastronomice, acesta vi se dezvăluie pur şi simplu, dezbrăcat de aura de celebritate. Doar un prieten care ştie să spună poveşti... gustoase.

PRIMUL SUCCES LITERAR
"Aceasta a fost prima mea carte! Întotdeauna am vrut să scriu o carte, deşi mă îndoiesc că doamna profesoară de literatură ar crede asta. Este rezultatul primei mele emisiuni «The Naked Chef», difuzată la BBC. Are pentru fiecare câte ceva - de la cei care vor preparate gustoase, dar realizate în paşi simpli, până la cei care muncesc foarte mult şi nu au suficient timp pentru bucătărie." Succesul acestei cărţi l-a luat pur şi simplu prin surprindere. S-a vândut în nu mai puţin de trei milioane de exemplare în întreaga lume (împreună cu cartea următoare, "The Return of the Naked Chef").

Interesant este că a trecut direct pe locul I în lista celor mai bine vândute cărţi din San Francisco. Şi asta în condiţiile în care, până atunci, Jamie nu pusese niciodată piciorul în oraşul american. Incredibil! Din punct de vedere financiar însă, Jamie primea mai puţin de o liră pe exemplar, deşi cartea se vindea cu aproape 18,99 lire.

ÎNCEPUTURI
Dar până la succesul din librării au fost mai întâi mai multe... bucătărioare. Micuţe cât nişte cutii de chibrituri, nu permiteau cine ştie ce fantezii culinare. Şi de aici sentimentul de frustrare. Bucătarul unui restaurant, dedat pe de-a-ntregul artificiilor savuroase, cum putea să obţină aceleaşi rezultate într-un spaţiu mai puţin primitor, dar nu mai puţin incitant? Soluţia a constat în simplificarea reţetelor.

Au fost înlocuite ingredientele pretenţioase cu altele având aceleaşi calităţi. În loc de tehnici şi ustensile ce necesitau dexteritatea unui bucătar versat, o mişcare uşoară de încheietură, eventual amestecând în oală, un cuţit ce taie legume sau ierburi aromate cât mai firesc posibil. În loc de termeni tehnici (pentru a căror lămurire ar fi necesară folosirea unui dicţionar), o ocheadă din când în când la reţetar (doar pentru verificare!). Ideea fundamentală este ca fiecare să păşească în bucătărie cu încredere şi entuziasm. Să găteşti poate fi chiar recreativ, cool.

LISTĂ DE GUSTURI
Faceţi cunoştinţă, vă rog, cu produsele! Nu e o invitaţie lipsită de importanţă. Jamie Oliver este convins că procurarea unor ingrediente de calitate, în special a unui ulei de măsline excelent, este deosebit de importantă pentru a obţine rezultate convingătoare. Pe de altă parte, orice ingredient aflat în cămară (fie că sunt legume, fructe, carne sau condimente) îşi va face datoria la momentul potrivit. Iar dacă nu prea ştiţi de unde să porniţi la cumpărături, Jamie vă oferă o listă cu "proviziile" de bază. Nimic sofisticat, poate sosul de stridii sau cel de peşte să ridice unele semne de întrebare.




CURSURI CULINARE
Ceva mai uşor, evident. Primul volum din "Bucătarul se dezbracă... de secrete", tipărit în româneşte de Jurnalul Naţional şi Editura Curtea Veche - şi pe care îl puteţi achiziţiona vineri, 16 octombrie, împreună cu ziarul - cuprinde trei capitole importante: ierburi şi mirodenii, supe, salate şi dressinguri. În loc de ierburile uscate, vor fi plante proaspete. Iar pentru obţinerea lor, soluţiile nu sunt deloc limitate sau complicate.

Câteva seminţe plantate într-un ghiveci, o cutie sau pur şi simplu o oală (că tot suntem în bucătărie!) şi aţi improvizat o grădină în spatele casei sau la zeci de metri deasupra străzii, asta dacă locuiţi într-unul dintre apartamentele de unde vedeţi de la înălţime oraşul. Nu necesită cine ştie ce îngrijiri speciale, iar unele dintre ele vor marca plăcut momentele speciale din an. Pentru a le mărunţi, apelaţi la ustensilele bunicii, la fel de eficiente azi ca şi cu multă vreme în urmă: pisălogul şi mojarul.

TIMPUL DE LUCRU E IMPORTANT
Partea bună este că fiecare poate să pregătească o supă. Curios este că poate fi la fel de bună şi dacă o faci în doi timpi şi trei mişcări, şi dacă petreci ore în şir în bucătărie, migălind fiecare ingredient în parte. Gătită în cantităţi mai mari, supa poate fi apoi păstrată în congelator mai multe zile, fără a-i dăuna câtuşi de puţin gustului. Fiecare reţetă este însoţită de lista de ingrediente pentru şase porţii şi de o foarte detaliată metodă de preparare, cât să nu ai nici o şansă să te rătăceşti... printre rânduri.

Supa minestrone (o supă bogată în legume, aromată cu puţină costiţă afumată şi busuioc), supa cu vinete coapte, fasole cannellini şi ricotta (o supă care îmbină laolaltă gustul miezului de vânătă coaptă pe grătar cu cel al fasolei fierte şi a brânzei pufoase), dar şi reţete mai speciale, pentru gurmanzi, precum pui fript cu ghimbir, verdeţuri chinezeşti şi tăiţei într-o supă de zarzavaturi.


Cele mai bune salate
5297-104000-salatadestruguricubranzasinuci.jpgSalatele gustoase sunt, evident, cele peste care s-a picurat ulei de măsline. Până şi cea mai banală salată, cea de roşii, bunăoară, poate fi cu totul altceva dacă îi adaugi câteva ingrediente care nu mai trebuie să fie secrete: foarte puţin usturoi şi ceapă roşie, sare de mare, piper proaspăt măcinat şi oregano. Iar deasupra, atingând uşor pulpa roşiilor bine coapte, câteva frunze de busuioc.

O altă idee este salata... coaptă. Un amestec de legume proaspete (inclusiv usturoi), ierburi aromate şi feliuţe de roşii fripte pe grătar. Se toarnă ulei de măsline şi se lasă tot acest amalgam în cuptor. Nu prea mult, câteva minute. S-ar putea să vă îndrăgostiţi la prima degustare! Sau aţi putea opta pentru salată de ridichi şi fenicul cu un dressing de ulei de măsline şi lămâie, salată de andive cu sos de hamsii şi capere sau salată din napi rotunzi şi miez de ţelină cu parmezan, lămâie şi ulei de măsline.

×